Fru Isabella Sporring på Christinebergs gård har alltid godsaker i frysen att ta fram, när det kommer gäster. Till familjehögtiderna bakar hon Christinebergstårtan efter sin svärmors gamla recept.
Instruktioner
- Rör ägg och socker. Blanda i det rumsvarma smöret. Mal söt- och bittermandel och rör ned det i smeten. Tillsätt sist vetemjölet, blandat med hjorthornssaltet.
- Kavla ut denna smördeg till tre eller fyra bottnar (det beror på plåtens storlek). Grädda dem i 225° och låt dem svalna.
- Till krämen vispas äggulor, socker, grädde och potatismjöl ihop i en kastrull. Tillsätt inte vaniljsockret förrän krämen är färdig och har svalnat. Sjud ihop krämen under vispning tills den är tjock och glansig. Den får inte koka. Vispa den kall. Tillsätt vaniljsockret och ev en klick smör, när krämen är ljum.
- Bred ut den mellan bottnarna kvällen innan tårtan ska ätas. Ställ tårtan kallt. Före serveringen dekoreras den med vispgrädde, om man så vill, med mandarinklyftor.
Publicerat den
3 juli 2008
Skriv kommentar