Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citrusgratäng

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Citrusfrukter med härlig Grand Marnier sabayonne gratinerade i ugnen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala två apelsiner mycket tunt efter att ha tvättat dem noga. Skär dem sedan i så tunna strimlor som möjligt. Lägg i en kastrull och täck med vatten och låt koka ett par minuter. Häll upp i en sil och låt rinna av. Lägg strimlorna i kastrullen och häll på ½ dl socker och vatten så att det täcker. Koka upp och låt sjuda till det mesta av vattnet avdunstat och strimlorna blivit glansiga och genomskinliga. Ställ kastrullen åt sidan. Skala de övriga citrusfrukterna med en liten vass kniv. Skär ut klyftorna mellan hinnorna, lägg i en skål och krama över överbliven saft. Strö över sockret, smaka av. Strö eventuellt lite mer socker om det smakar surt. Sätt ugnen på 250 grader och "grill".
  2. Sabayonne: Lägg gelatinbladet i kallt vatten, vispa grädden till skum och sätt in i kylen. Blanda ägg, äggula och socker i en bunke. Värm upp i vattenbad och vispa kraftigt tills det tjocknar, vispa den kall. Vrid ur gelatinbladet och lägg det i en kopp och smält i vattenbad eller mikro. Tillsätt likören i gelatinet och rör om. Blanda med äggskummet och vänd därefter ned i den vispade grädden.
  3. Fördela de avrunna citrusklyfterna i 4 djupa tallrikar. Skeda över sabayonnen och pudra över florsocker med en tesil. Sätt tallrikarna på en plåt så nära grillelementet som möjligt och gratinera tills sabayonnen har fått fin färg.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.