Lantbröd med rågkross. Ett ljust fullkornsbröd.
Instruktioner
- Mät upp rågkross i en skål. Häll över kokande vatten och låt det stå tills blandningen är fingervarm, det tar ca 45 minuter.
- Tillsätt salt, surdeg, olja och jäst. Rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt mjölet. Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Degen ska kännas mjuk men inte klistra fast på handen när du klappar den. Tillsätt ev mer mjöl.
- Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar, eller i kylen över natten.
- Vält upp degen på mjölat bakbord. Rör den så lite som möjligt, den ska inte knådas. Dela degen i 2 delar och forma dem till bollar. Lägg bröden med den släta sidan uppåt på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk eller plast och låt jäsa ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 225°.
- Skär mönster med en vass kniv i brödet och ställ in plåten mitt i ugnen. Spraya vatten på bröden med en blomspruta när de kommit in i ugnen. Grädda bröden ca 30-35 minuter, eller tills de har fått fin färg på ytan och låter ihåliga när man
knackar dem i botten.
- Låt bröden svalna på galler utan duk.
Publicerat den
7 mars 2009
Skriv kommentar