Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Cross-country-bröd

 
Skriv ut

Lantbröd med rågkross. Ett ljust fullkornsbröd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mät upp rågkross i en skål. Häll över kokande vatten och låt det stå tills blandningen är fingervarm, det tar ca 45 minuter.
  2. Tillsätt salt, surdeg, olja och jäst. Rör tills jästen har löst sig.
  3. Tillsätt mjölet. Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Degen ska kännas mjuk men inte klistra fast på handen när du klappar den. Tillsätt ev mer mjöl.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar, eller i kylen över natten.
  5. Vält upp degen på mjölat bakbord. Rör den så lite som möjligt, den ska inte knådas. Dela degen i 2 delar och forma dem till bollar. Lägg bröden med den släta sidan uppåt på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk eller plast och låt jäsa ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 225°.
  7. Skär mönster med en vass kniv i brödet och ställ in plåten mitt i ugnen. Spraya vatten på bröden med en blomspruta när de kommit in i ugnen. Grädda bröden ca 30-35 minuter, eller tills de har fått fin färg på ytan och låter ihåliga när man knackar dem i botten.
  8. Låt bröden svalna på galler utan duk.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.