Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dalslandssoppa

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Jag fick receptet av min 82-åriga moster som i sin tur fått det av sin mor. Soppan för hennes tankar tillbaka till svunna tider. Det visade sig att också min lika gamla morbror avnjutit soppan som barn. Gamlingarna kunde inte ge någon närmare beskrivning av hur soppan smakar utan betecknar den helt enkelt bara som god, mild och ”somrig”.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att hälla grädden i en mindre skål. Knäck äggen och avlägsna vitan och tillsätt bara gulorna. Rör om långsamt. Skjut skålen åtsidan.
  2. Ta fram en gryta och lägg i smöret tillsammans med morötterna som tärnats. Morötterna får bryna i 10 min på svag värme. Därefter tillsätts sockerärtorna som delats på tvären till grova bitar. Rör om. Häll över vattnet och tillsätt saltet och vitpepparen efter smak. Rör om försiktigt. Låt nu grytan koka i 5 minuter. Först därefter tillsätts potatisen; små jämnstora färskpotatisar.
  3. Låt allt koka i ytterligare ca 15 min. Provsmaka. Slutligen: Tag av grytan från spisen och rör långsamt ned skålens kalla gräddblandning i grytan. Sen är det bara att servera.

Kommentarer (3)

  • BECKAN 5 juni 2009

    Härligt att se ditt recept. är själv från dalsland o har för mej att min mormor brukade göra nåt liknande. så tack nu vet jag vad det blir till mat idag...

  • canonlars 5 juni 2009

    Tack för receptet , äldre bortglömda recept är alltid att testa så nu till helgen blir detta av. mvh Larsolof

  • mazzarinen 4 november 2010

    Tack så mycket för receptet. Jag älskar soppa och denna låter och ser ut att vara väldigt god! Det är alltid roligt att prova ny recept :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.