"En sufflé skall inte vänta på gästerna utan gästerna skall vänta på sufflén .... nej, det stämmer inte här!
En underbar, lätt och krämig förrätt.
Instruktioner
- Dela rödlöken i några stora bitar.
Koka upp mjölken tillsammans med löken, lagerbladet och ev. muskot.
Dra från värmen och låt stå och dra i 30 minuter.
- Smörj 4 forma (rymd 1 ½ dl) med smör.
Värm ugnen till 180 °
Koka upp vatten (som behövs till vattenbadet) under tiden du fortsätter.
- Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölet och fräs under omrörning i 1 minut. Ta kastrullen från plattan.
- Sila mjölken från lagerblad och lök. Vispa ner mjölken och vispa slät. Sätt tillbaka på plattan och rör tills smeten tjocknat.
- Lyft från värmen och tillsätt senapspulver, vitpeppar, äggulor och osten.
Vispa äggulorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
- Fyll formarna till 2/3.
Sätt dem i en tillräckligt stor ugnsfast form och häll på kokande vattnet så halva formarna står i vatten.
Grädda i ugn 15-20 minuter. De skall resa sig men fortfarande vara lite ”dallriga”.
Tag upp dem ur vattenbadet, låt dom svalna helt, täck över och ställ i kylskåpet till strax innan serveringen.
- Andra gräddningen:
Värm ugnen till 220°
- Lossa suffléerna med en matkniv runt kanterna och stjälp upp dem i en ugnsfast form.
Strö över cheddarost och skeda försiktigt en msk (ovispad) vispgrädde över varje sufflé.
- Baka 10-12 minuter på nästnedersta falsen tills de rest sig något och blivit gyllene.
- Lägg upp på tallrikar och garnera med lite machesallad och finskuren gräslök.
Ringla lite dijondressing över salladen.
Publicerat den
16 april 2011
Skriv kommentar