Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fläderblomschampagne

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 5 portioner
Skriv ut

Till denna ljuvliga lätt mousserande dryck behövs starka glasflaskor med skruvkorkar eller pet-flaskor. Det blir ca 5 liter av den här satsen.

Ingredienser

Instruktioner

Pressa citronen, skär skalet i fyra bitar, lägg i en kruka. Sätt till alla övriga ingredienser, observera att blommorna inte skall sköljas. Rör om då och då och låt det hela stå med en handduk över i cirka ett dygn. Sila och häll upp på rena flaskor, fyll inte ända upp, trycket blir stort efter några dagar. Skruva åt korkarna ordentligt. Ställ på sval plats, gärna i en tät låda och med en handduk över om någon flaska skulle explodera. Låt stå i minst tre veckor. Servera champagnen väl kyld. TIPS: Vill man ha lite mer färg på champagnen går det bra att byta ut 1/2 dl av sockret mot brun farin.

Kommentarer (2)

  • sperrling 5 augusti 2011

    Om man använder en näve sköljda russin per liter OCH tar råsocker istället för vitt socker, så får man både en finare färg och en rikare smak... Samma typ av recept kan också användas för att göra gammaldags riktig "Gingerbeer" - Ingefärs-öl/Ingefärs-dricka..... Skala och hacka en tumstor bit av färsk ingefära per liter.... Använd gärna även 1 tsk torkad pulvriserad ingefära per liter i tillägg för att få en kraftigare smak om Du tycker om ingefärs-smaken... Naturligtvis måste man med ingefärs-drycken dessutom använda en liten knivs-udd torrjäst eller vinjäst per liter för att "det skall ta fart" och jäsa... Även en gnutta jäst i fläderblomschampagnen ger en snabbare och "rikare" jäsning med lite mer alkohol.... - Men som sagt - passa Er för att överfylla flaskorna och skydda dom utifall dom skulle explodera..... Många låter jäsningen ske med öppen/ej stängd knäppkork/eller ej åtskruvad skruvkork under några dagar först och stänger så igen helt först mot slutet av jäsningen för att få lite mer festlig kolsyra i drycken. Personligen dricker jag långt hellre detta än någon som helst dyr Champagne från systemet för flera eller många hundra kronor flaskan.... Vinägern skall man INTE ha i drycken; den skall man tömma i en stor bunke och slå på ett par liter vatten och så lägga blomklasarna i - för då kryper de svarta små kryp som ofta finns i fläderblommorna krypa ut/flyta upp... F.ö. tycker jag att det går åt väsentligt mer fäderblommor för att få smak.... Ett tiotal klasar är nog mycket mera adekvat... Man kan göra liknande på Fläderbär dessutom - inte illa det hellaer..... Men de senare kan man ju lägga ner ett dussin av i en flaska brännvin eller kosken eller liknande och spara/låta dra i några månader.... Så blir det Fläderbrännvin till snaps till kräftorna... I år verkar det ha varit lite Fläderblom dock, eller har någon sett några någonstans... roger.sperrling@telia.com

  • Kurtson 6 juli 2012

    Citronskalen, skall de ner i krukan man blandar allt i? eller? Går det bra att köra detta i en stor vintunna också? (en sådan i plast) Lättare att hantera än flaskor, eller blir det knas då om man tappar upp den mot slutet? Har massor med fläder att tillgå nu så man vill ju hitta på lite kul med dem.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.