Tempura för tankarna till det japanska köket och är ett samlingsnamn för friterad mat som serveras med dippsås. Grönsakerna ska ätas nyfriterade. Mirin finns i alkoholfri variant som kan köpas i välsorterade livsmedelsaffärer.
Instruktioner
- Gör dippsåsen. Blanda soja och mirin och tillsätt rättika. Förbered grönsakerna. Skär dem tunt och lägg upp dem på ett fat.
- Gör tempurasmeten. Blanda 1 dl iskallt vatten, majsena och mjöl i en stor bunke. Börja med lite vatten och rör sedan hastigt ihop till en smet. Tillsätt eventuellt mer vatten eller lägg en eller tå isbitar i smeten så att den håller sig kall och smidig. Isen smälter i takt med att smeten sväller.
- Vispa äggvitan luftig men inte alltför fast. Vänd ner bakpulver och vänd sedan försiktigt ner äggvispet i smeten.
- Värm oljan till cirka 180 grader i en kastrull eller i en fritös. Doppa grönsakerna i smeten. Låt rinna av något innan du lägger grönsakerna i oljan.
- Fritera ca 1½ minut på vardera sida tills ytan är gyllene och knaprig. Ta upp med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Servera gärna med lite jasminris.
Publicerat den
16 september 2011
Skriv kommentar