En läcker krans med norskt ursprung. Fruktmixen med bland annat aprikos, ananas och papaya ger kransen ett tilltalande utseende och mycket god smak.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader.
- Häll lite av degvätskan över jäste. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, uppvispat ägg, strösocker, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Gör fyllningen. Riv mandelmassan. Blanda samman mandelmasseriv, fruktmix och matfett.
- Ta upp degen på ett mjölat bord. Arbeta in resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 30x40 cm.
- Fördela fyllningen på degplattan. Rulla ihop degen. Lägg rullen med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Forma rullen till en krans.
- Skär sneda snitt som dekoration runt hela kransen. Använd en vass kniv. Låt kransen jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla kransen med uppvispat ägg. Grädda kransen i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.
Publicerat den
26 februari 2009
Skriv kommentar