Bjud på en söt och smarrig portionspaj till efterrätt eller till fikat. Endast bottnarna gräddas och toppas sedan med en syrlig halloncurd och söt maräng.
Instruktioner
- Mördeg:
Tärna smöret och lägg det i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, mjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Den ska precis gå ihop, överarbeta den inte. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 185 grader.
- Kavla ut degen och klä små pajformar ca 7 cm i diameter, eller en stor 15-20 cm i diameter. Grädda skalen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt dem svalna.
- Halloncurd:
Mosa hallonen. Häll hallon, socker, citronsaft och 1½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter.
- Häll resten av vattnet, 1½ dl, maizena och äggula i en bunke. Slå hallonkoket över redningen under vispning och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
- Hetta upp blandningen på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar och går ihop, ta då genast kastrullen från plattan och häll alltsammans i bunken igen.
- Tillsätt smöret medan blandningen är varm. Rör tills smöret har smält. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i kylen i 2 timmar.
- Italiensk maräng:
Häll 1½ dl socker och vattnet i en kastrull och koka upp. Låt sockerlagen nå en temperatur på 121 grader.
- Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med elvisp och tillsätt 1½ dl socker i omgångar under fortsatt vispning. Vispa tills du får en fast och blank marängsmet.
- Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa tills marängsmeten har svalnat.
- Lägg halloncurd i pajskalen och spritsa marängsmeten över och bränn av den med en brännare. Dekorera eventuellt med ett vackert strössel.
Publicerat den
28 mars 2014
Skriv kommentar