Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hamantasch

 
Skriv ut

Är en form av trekantig kaka som traditionellt äts av judar under purim. Kakan är trekantig och fylld med fyllning, som kan bestå av en mängd olika saker, såsom choklad, sylt, dadel, plommon, russin eller aprikos. Kakan kan på svenska kallas Hamans - fickor, hatt eller öron. I Israel kallas de Oznei Haman - öron. Som regel görs kakan av en mjölkfri deg, som skärs upp i en cirkel, varpå cirkelns sidor sedan viks in över mitten från tre håll.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175-200 grader.
  2. Vispa äggen, häll sedan på mjölet och blanda alla ingredienser i en skål, rör tills blandningen blir smidig. Mjöla bakbordet, häll upp degen och kavla ut den tills den är ca ½ cm tjock. Skär ut cirklar i lagom storlek. Upprepa proceduren tills degen tar slut.
  3. Tag därefter de runda kakstyckena och lägg en klick fyllning därpå. Vik sedan upp alla tre kanterna så att endast en mindre glipa återfinns i mitten. Lägg de ogräddade kakorna på en bakplåt med bakpapper, pensla dem därefter med ägg och ställ in dem i ungnen tills de svällt och fått en gyllenbrun färg.
  4. Låt kakorna svalna, eftersom man annars lätt bränner sig på den varma fyllningen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.