En varm sommardag är det skönt att kunna bjuda på en god tårta utan att behöva värma ugnen. På en knaprig kakbotten smaksatt med kanel vilar den rosa jordgubbstårtan - en tårta som är färdig att bjuda på efter ett par timmar i kylskåpet.
Instruktioner
- Smält matfettet. Krossa kexen fint i matberedare och blanda krosset med kanel och margarin. Tryck ut blandningen i botten på en form, ca 24 cm, med löstagbar kant. Det går bra med hjälp av baksidan på en sked. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Mosa jordgubbarna med gaffel eller i matberedare. Oavsett om du valt färska eller djupfrysta bär ska det bli ca 3 dl bärmos. Dela äggen och vispa gulorna tillsammans med socker. Mängden socker beror på hur söta bär du använder. När äggsmeten är pösig, vispa ned ost och crème fraiche.
- Tvätta citronen väl, riv skalet och blanda ned det. Vispa äggvitorna till hårt skum. Lägg gelatinbladen i en kastrull tillsammans med pressad citron och smält över svag värme. Rör ned gelatinet i smeten och vänd till sist ned äggvitorna. Häll smeten i formen och ställ den i kylen ett par timmar.
- Lossa kanten och servera tårtan garnerad med jordgubbar delade i kvartar, halvor eller skivor.
Publicerat den
15 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar