Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julstock

 
Skriv ut

Ser riktigt smarrig ut på bilden! Men ABSOLUT inte något för den slanka linjen!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 200ºC. Klä en 23 x 30 cm stor bakform med bakplåtspapper.
  2. Lägg äggen och sockret i en stor skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp. Dra kastrullen av plattan och ställ skålen ovanpå kastrullen utan att den vidrör vattnet. Vispa med en elvisp i 5-7 minuter eller tills smeten är tjock och krämig och har fördubblat sin volym. Den ska lämna spår när den faller från vispen. Smeten ska vara varm, inte het.
  3. Lyft av skålen från kastrullen och vispa tills smeten är kall. Sikta samman mjöl och kakao och vänd försiktigt ner det i äggsmeten tills det precis blandat sig. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt.
  4. Grädda i 6-8 minuter eller tills kakan känns elastisk. Låt kakan med papperet glida över på ett galler.
  5. Lägg chokladen till smörkrämen i en skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp. Dra kastrullen av plattan och ställ skålen ovanpå kastrullen utan att den vidrör vattnet. Lämna chokladen att långsamt smälta, lyft sedan bort skålen från kastrullen. Häll sockret i en liten kastrull med så mycket kallt vatten att det precis täcker sockret.
  6. Gör en sockerlag. Rör samman socker och vatten på låg värme tills sockret har upplösts helt. Borsta bort eventuella sockerkristaller från kastrullens insidor med hjälp av en våt brödpensel. Koka utan att röra om tills lagen klarar karamellprovet, d v s droppa ungefär 1/4 tsk lag i en skål med iskallt vatten. Droppen ska hålla formen men vara mjuk när man trycker ihop den. Vispa under tiden äggulorna ljusgula med en elvisp. När sockerlagen är färdig, häll ner det bubblande sockret i en jämn, stadig stråle i äggulorna. Häll lagen mellan vispen och skålens kant. Fortsätt vispa tills smeten är kall. Vispa ner smöret och sedan chokladen. Häll över i en ren skål och täck över med plastfolie.
  7. Smält chokladen till chokladkrämen som i steg 2. Värm upp grädden till kokpunkten. Häll den över chokladen och vispa tills smeten är tjock och glänsande. Tillsätt smöret, rör tills det smält och låt krämen svalna till rumstemperatur.
  8. Vänd upp kakan på ett stort stycke smörpapper och lossa den från bakplåtspapperet. Bred ut chokladkrämen över kakan och rulla ihop den genom att lyfta smörpapperet vid en av långsidorna och föra det ifrån dig medan du rullar. Jämna till kanterna och kyl i 5-10 minuter. Skeda ner smörkrämen i en sprits med en 1 cm stor stjärnpip. Spritsa ut krämen längs kakan och gör sedan virvlar av smörkräm ovanpå. Alternativt kan krämen bredas ut med en stekspade. Kyl kakan och gör därefter linjer och skåror med en gaffel, för ett barkliknande mönster.
  9. Dekorera med järneksblad och bär av marsipan. Färga marsipanen med livsmedelsfärg, skär ut gröna blad och rulla de röda bären mellan fingrarna.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.