Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kardemummaknyten

(1 kommentar)  
  • Serverar: 20-30 portioner
  • Tid: 1 timme 50 minuter
Skriv ut

Äkta kärlek! Njut bullarna nybakade och varma tillsammans med ett glas mjölk.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
  3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca ½ cm tjock.
  5. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
  6. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll, vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
  7. Pensla bullarna med sockerlag och strö över fint krossad kardemumma blandat med strösocker.
  8. Tips: Sockerlag gör man enkelt genom att koka upp 1 del vatten med 2 delar socker och sedan låta det svalna.
  9. När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar i vanlig ugn så höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Kommentarer (1)

  • saxa 14 augusti 2012

    Mycket goda bullar !! Gjorde dessa utan kardemumma, hittade samma recept på nätet och dessa var ganska mkt större. Så det blev 17st, om jag ska klaga var det lite söta så nästa ggr kommer jag minska sockret lite om jag gör dessa utan kardemumma, kanske blir bättre med sötman om man använder kardemumma. Tog en bild, hoppas det är ok att lägga upp den?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.