Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Katarinatårta

 
  • Serverar: 12-15 portioner
Skriv ut

Den här tårtan har fått sitt namn efter Elsa Anderssons andranamn. Var ligger Norberg? Jag måste bli bättre på geografi!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Klä en springform, 25 cm i diameter, med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält chokladen försiktigt i ugn eller mikro. Rör matfett och socker poröst. Rör ned ett ägg i taget, sedan den smälta chokladen och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kolla noga att överdelen på kakan inte gungar när formen tas ur ugnen. Låt bottnen svalna helt innan du lossar den ur formen.
  3. Koka ihop socker och jordgubbar till mos. Kör moset i en mixer och sila bort kärnorna. Blötlägg gelatinbladet i rikligt med vatten. Krama ur och rör ned gelatinet och vaniljsockret i den varma såsen. Låt svalna.
  4. Vispa grädden, men inte för hårt så att moussen skär sig. När jordgubbssåsen börjar stelna vänder du ned den vispade grädden. Ställ moussen i kylskåp minst 2 timmar.
  5. Dela chokladbottnen i två bottnar med en skarp kniv. Lägg en av bottnarna i springformen och fyll upp till kanten med nästan all mousse. Lägg den andra bottnen ovanpå och pressa till.
  6. Bred över resten av moussen och låt tårtan stå i frysen minst 5 timmar. Ta ut tårtan och lossa springformen.
  7. Värm jordgubbssylten försiktigt i en kastrull och bred den på tårtans ovansida. Dekorera med spritsad grädde och ev jordgubbar eller choklad.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.