Överraska med röda och söta körsbär i butterkakan.
Om man har en liten ugn, som inte rymmer två formar, går det bra att halvera receptet och baka en butterkaka åt gången.
Instruktioner
- Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll degvätskan över, rör ut jästen. Tillsätt socker, salt och sött kardemumma. Arbeta in lite vetemjöl i taget, men spara ca ½ dl till utbakning. Arbeta degen väl i 5-10 minuter. Låt degen jäsa 30 minuter under en bakduk.
- Smörj två formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Klipp ut två band av bakplåtspapper som är 5 cm höga. Fodra kanten på formarna med banden.
- Dela degen i två bitar. Kavla ut en i taget till en rektangel och bred på smör. Strö över socker och vaniljsocker. Ringla över honung. Hacka körsbären grovt och strö över. Rulla ihop degen och skär upp i ca 4 cm breda snäckor. Ställ snäckorna lite glest i formarna och låt jäsa 30 minuter under bakduk.
- Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
- Pensla bullen med lättvispat ägg och strö över pärlsocker och mandel. Grädda på näst nedersta falsen till fin färg, 30-35 minuter. Ta ut formarna och ta bort kanterna. Låt svalna några minuter.
- Blanda ihop glasyren och ringla över kakorna.
Publicerat den
3 augusti 2014
Skriv kommentar