Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kräftzephyr

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Det är enklast att förbereda rätten dagen före eftersom det tar tid för kräftsmöret att stelna.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag1: Sätt ugnen på 200 grader. Rensa kräftorna och lägg stjärtarna och klorna för sig.
  2. Torka de hårda skalen i ugnen 15 minuter. Krossa skalen tillsammans med smöret i omgångar i en stenmortel.
  3. Fräs skalblandningen i en gryta. Häll på konjak och tänd på och låt det brinna ut.
  4. Häll på hummerfond och vatten. Låt sjuda 15-20 minuter. Sila. Låt det kallna; då flyter kräftsmöret upp till ytan. Ta av och spara smöret.
  5. Dag 2: Sätt ugnen på 150 grader. Koka den silade buljongen (ca 1½ dl) med grädde och lagerblad ca 10 minuter utan lock. Sila: red av med vetemjöl utrört i smör, sjud ca 5 minuter.
  6. Rör i hälften av kräftsmöret, tomatpuré och en knivsudd cayennepeppar. Tillsätt stjärtar och klor. Smaka av med ev salt.
  7. Kycklingfärs: Mixa kycklingfiléerna. Tillsätt 3 äggulor, en isänder. Vispa 2½ dl grädde och tillsätt den. Smaka av med salt och peppar, riven muskot och resten av kräftsmöret.
  8. Stuvningen läggs i botten på ugnssäker form. Färsen breds över.
  9. Grädda i vattenbad i mitt i ugnen ca 30 minuter tills ytan får en svag färg och färsen är genomstekt.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.