Ordet giffel lär komma från tyskans gipfel som betyder spets eller topp. Den här läckra giffelvarianten har en krämig vaniljfyllning och en söt florsockerglasyr.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite mjölk. Rör tills jästen har löst sig.
- Hacka samman matfett, mjöl, socker och salt till en grynig massa. Använd gärna en matberedare.
- Tillsätt jästblandningen och resten av mjölken i matfettsblandningen. Arbeta samman allt till en deg. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta den smidig. Dela degen i fyra delar.
- Kavla ut delarna till runda kakor. Dela med en sporre eller kniv varje kaka i åtta snibbar.
- Gör fyllningen: Rör samman matfett, strösocker och vaniljsocker. Lägg en klick fyllning på varje snibb. Rulla ihop snibbarna till gifflar.
- Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt gifflarna jäsa övertäckta cirka två timmar på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen cirka 8 minuter. Låt gifflarna svalna på galler. Gör glasyren: Rör ut florsocker med vatten till en tunn glasyr. Bred eller ringla över glasyr på gifflarna. Låt glasyren stelna.
Publicerat den
12 juli 2008
Skriv kommentar