Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Läckergifflar

 
Skriv ut

Ordet giffel lär komma från tyskans gipfel som betyder spets eller topp. Den här läckra giffelvarianten har en krämig vaniljfyllning och en söt florsockerglasyr.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite mjölk. Rör tills jästen har löst sig.
  2. Hacka samman matfett, mjöl, socker och salt till en grynig massa. Använd gärna en matberedare.
  3. Tillsätt jästblandningen och resten av mjölken i matfettsblandningen. Arbeta samman allt till en deg. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta den smidig. Dela degen i fyra delar.
  4. Kavla ut delarna till runda kakor. Dela med en sporre eller kniv varje kaka i åtta snibbar.
  5. Gör fyllningen: Rör samman matfett, strösocker och vaniljsocker. Lägg en klick fyllning på varje snibb. Rulla ihop snibbarna till gifflar.
  6. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt gifflarna jäsa övertäckta cirka två timmar på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen cirka 8 minuter. Låt gifflarna svalna på galler. Gör glasyren: Rör ut florsocker med vatten till en tunn glasyr. Bred eller ringla över glasyr på gifflarna. Låt glasyren stelna.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.