Bakverk ska inte bara vara en fröjd för gommen utan bör även tilltala ögat. Dessa rödstrimmiga kransar uppfyller kraven, lingon och mandelmassa i en härlig kombination.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av vätskan, socker, salt, ägg och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Grovriv mandelmassan på ett rivjärn eller i en matberedare.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den med resten av mjölet. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, cirka 30x40 cm.
- Bred ut lingonsylten på degplattorna. Strö över mandelmassan. Rulla ihop degbitarna från långsidan. Forma dem till två kransar.
- Lägg kransarna med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Skär cirka 8 djupa skåror i varje krans. Låt kransarna jäsa övertäckta cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda lingonkransarna i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Låt dem kallna på galler.
Publicerat den
11 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar