Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lingonvispgröt

(12 kommentarer)  
 • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En höstig vispgröt. Det går utmärkt att byta ut lingonen till något annat, men kontrollera då sockermängden!

Ingredienser

Instruktioner

Vispa ner mannagryn, lingon, socker och salt i det kokande vattnet. Koka gröten i ungefär 7 minuter, rör om då och då. Låt gröten svalna. När den är kall, vispa den tills den är ljus och fluffig.

Kommentarer (12)

 • Tillberga 8 oktober 2009

  i mitt liv heter den här gröten KLAPPGRÖT

 • Nettan1984 8 oktober 2009

  Jo, det är sant, nu när du säger det så har jag hört att det heter så i Sverige. Hade helt glömt... I Finland heter det vispgröt.

 • Nettan1984 8 oktober 2009

  Jag har ändrat stavningen i detta recept.

 • Matsel 17 oktober 2009

  Jag håller med, det traditionella namnet är KLAPPGRÖT, inte Lingonvispgröt. Visst kan man hitta på egna namn på gamla maträtter, men det blir väl grötigt då...

 • Matsel 17 oktober 2009

  Givet att det där med Finland skulle stämma, om en maträtt har ett namn i Sverige och ett annat i Finland, är det inte lite konstigt att använda det finska namnet på en svensk webbplats med recept?

 • Matsel 17 oktober 2009

  Särskilt som samma recept redan funnits i tre år på webbplatsen med namnet Klappgröt.

 • Nettan1984 17 oktober 2009

  Jag ber om ursäkt för att jag använder ett annat namn för Klappgröt. Men i mitt liv finns inget som heter klappgröt, det är ett ord som jag lär mig att finns i Sverige, men jag visste inte vad det var. NU vet jag att klappgröt och vispgröt är samma sak. Men det är information jag endast haft i några år, därför glömmer jag bort det. I detta fall har jag blivit påmind om att det i Sverige heter något annat, men väljer att ändå använda ett namn som jag känner till. Hoppas ni har överseende!

 • Sakate 24 oktober 2009

  Att enbart ha med svenska recept bara för att det är en svensk sida tycker jag är helt absurt. Det skulle ju utesluta många goda pastarätter, sushi med mera, eller hur? De kommer ju definitivt inte från Sverige från början. Antar att det finns många recept här som är väldigt lika varandra och i olika familjer använder man olika namn. I min släkt har vi en limpa som kallar mormorslimpa eftersom min gammelmormor bakade den. Nyligen kom mina barns farmor med en liknande limpa som hon kallade farmorslimpa eftersom hon gjort den till oss. Hon i sin tur hade förstås hittat receptet någon annan stans och då hette den troligen något annat. Skulle jag lägga ut receptet här skulle säkert många påstå att det heter filmjölkslimpa eller liknande. :-) Svårt att hävda rättigheterna till ett matrecept... Vem var först? Sverige eller Finland? Personligen gick jag in på detta recept eftersom jag tyckte lingonvispgröt lät spännande. Hade det stått Klappgröt hade jag nog inte ens kollat... Jag vill därför tacka dig Nettan för att du delar med dig av dina finska recept.

 • Annica23 1 december 2009

  VISPGRÖT heter det i min värld , punkt slut! :) har aldrig ens hört om någå som heter klappgröt... Men vad är det för skillnad, vi i Finland säger vispgröt å ni i Sverige säger klappgröt, gott är det ändå! :)

 • anita_be 9 december 2009

  Man kan undra vad som stör de som inte kan acceptera olika namn på maträtter. Vad spelar det för roll? Klappgröt, rödgröt, vispgröt eller vad sjutton som helst. Folk har lite att bry sin hjärna med.Lika eller olika....livet är för kort för att tjafsa om småsaker. Eller hur? Klappgröten är god.

 • Nettan1984 16 januari 2011

  Tack Annica, Anita och Sakate för era fina kommentarer i detta språk-krig...eller vad jag ska kalla diskussionen :)

 • syltti78 2 februari 2012

  Tack för receptet, skulle aldrig har kommit på att söka på klappgröt. Bara för att det är en svensk sida betyder det inte att det endast är svenskar som söker efter recept här. Jag är själv finlandssvensk och tycker om att söka efter recept på svenska även om jag förstår finska.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.