Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lussebutterkaka

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Här är fyllningen smaksatt med en krämig vit chokladtryffel och torkade tranbär.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken till fingervärme. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  3. Förbered under tiden fyllningen. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt.
  4. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 27 cm i diameter. Använd en liten långpanna om du inte har tillräckligt stor kakform.
  5. Kavla ut en dryg fjärdedel av degen till en rund platta och täck formens botten med plattan. Kavla resten av degen ganska tunt till en långsmal rektangel. Bred ut chokladkrämen över rektangeln och strö över tranbären.
  6. Rulla ihop degplattan på längden och skär upp i tjocka skivor. Ställ bullarna med jämna mellanrum i formen. Låt jäsa övertäckt på varm plats i minst 30 minuter.
  7. Pensla eventuellt med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna lite och lossa kakan från formen. Ringla eventuellt över lite smält vit choklad som dekor.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.