Semla, fastlagsbulle, hetvägg eller fettisdagsbulle. Kärt barn har många namn. Variera den traditionella semlan med denna goda mockasemla med smak av kaffe och punsch.
Instruktioner
- Vetedeg:
- Smält smöret. Blanda ner mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över degvätskan, socker, salt och kardemumma om så önskas. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt mjölet lite åt gången och arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa 40 minuter under bakduk.
- Knåda degen och forma den till bullar. Låt bullarna jäsa på plåt under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i 7-10 minuter tills bullarna fått fin färg. Ta ut bullarna och låt dem svalna.
- Skär locken av bullarna. Gröp ur lite inkråm och mosa det med mandelmassa, finhackade hasselnötter och punsch. Fyll bullarna med fyllningen.
- Blanda snabbkaffe och socker med ½ dl av grädden och värm i en liten kastrull under omrörning tills blandningen löst sig. Blanda kaffeblandningen med resterande grädde i en bunke. Ställ att svalna.
- Vispa grädden toppig, smaka av och söta eventuellt ytterligare. Klicka grädden över fyllningen och toppa med locken. Strö över riven choklad och pudra över lite florsocker.
Publicerat den
7 mars 2014
Skriv kommentar