Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Plommongifflar

 
  • Serverar: 42 portioner
Skriv ut

Lyxig vetedeg med en fyllning som överraskar, den innehåller både plommon och mandelmassa. Den som inte har plommon kan ta enbart mandelmassa och istället röra ut den med lite smör. Det går utmärkt att frysa gifflarna.

Ingredienser

Instruktioner

1. Börja med fyllningen. Räkna och lägg plommonen i en kastrull med 1 msk vatten på medelstark värme. Rör och se till att de inte bränns innan de vätskat sig. Låt koka ihop till ganska fast mos. Det tar ca 1 timme. Temperaturen får inte vara för hög, eftersom plommonen innehåller mycket socker som lätt bränns. 2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. 3. Lös jästen i en bunke med 1 dl kall mjölk. Tillsätt resten av den kalla mjölken, det avsvalnade smöret, ägg, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta väl till en smidig deg. 5. Räkna och plocka upp kärnorna och söta plommonmoset. Blanda med mandelmassan. 6. Ta upp och arbeta samman degen. Dela den i 7 delar och kavla ut varje del till en rundel. skär ut 6 snibbar av varje. 7. Lägg på en klick fyllning och rulla ihop till en giffel med skarven under. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ca 25 min. 8. Sätt under tiden ugnen på 225°. 9. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 7-8 min tills de har fin färg. Rör ut florsockret med lite vatten och ringla på gifflarna före servering.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.