Den här tårtan komponerades säkert när det var säsong för jordgubbar och blåbär, i en rosenträdgård där luften var full av ljuvliga dofter.
Instruktioner
- Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 150 grader. Mal mandeln. Blanda mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
- Vänd ner mandelblandningen i äggvitan. Markera tre cirklar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut mandelsmeten i cirklarna.
- Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna något. Lossa bottnarna försiktigt från papperet. Låt dem kallna på galler.
- Gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. Ta upp gelatinbladen. Låt dem smälta på svag värme i en kastrull. Häll med en fin stråle ner gelatinet i äggvispet under omrörning. Tillsätt keson.
- Vispa grädden. Vänd ner den i kesoblandningen. Låt smeten stå i kylen ca 30 minuter. Lägg ihop bottnarna med kesofyllning mellan och ovanpå.
- Snoppa och halvera jordgubbarna. Lägg dem som ett kryss på tårtan. Fördela blåbär i fältet mellan jordgubbarna.
- Gör gelén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm vinet. Ta upp gelatinbladen. Låt dem smälta i det varma vinet. Låt vinet stå kallt tills gelén blivit trögflytande. Skeda gelén över bären. Låt tårtan stå i kylen ca 1 timma tills gelén har stelnat.
Publicerat den
18 maj 2008
Skriv kommentar