Mörkt sött matbröd.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt vattnet, sirapen och saltet. Värm till fingervärme och häll det över jästen. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt salt och rågmjöl.
- Arbeta degen kraftigt. Tillsätt vetemjölet lite i taget. Degen ska vara ganska fast och släppa från kanterna. Jäs övertäckt ca 30 min.
- Ta upp degen på arbetsbänken och knåda i resten av mjölet. Forma till 2 limpor och lägg dem i smorda bakformar, ca 1,5 l. Nagga ev och jäs ca 30 min.
- Ställ formarna på gallret på botten av ugnen i 175 grader i 15 min. Flytta upp en fals och grädda ytterligare 35-45 min. Pensla gärna med vatten under gräddningen.
- Stjälp försiktigt upp bröden på galler och kallna i bakdukar. Bröden bör mogna någon dag innan de skivas.
Publicerat den
3 juni 2008
Skriv kommentar