Decemberfrukost de luxe blir det med dessa saftiga saffransbriocher. Servera gärna med hemputtrad hallonsylt. Oslagbart!
Instruktioner
- Deg 1:
Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölk och rör så att jästen löser sig. Tillsätt saffran och vetemjöl. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa under plast ca 30 minuter.
- Deg 2:
Rör ihop smör, socker och salt i en annan bunke. Arbeta ner smörblandningen och äggen i den första degen. Tillsätt mjölet och bearbeta degen kraftigt (börja med låg hastighet) i maskin tills degen blir smidig, minst 5-10 minuter. Låt jäsa under plast till dubbel storlek i ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, rulla till en längd och ta undan ca 1/6 (det ska bli briochernas topp). Dela resterande deg i 2 delar och rulla till längder. Dela varje längd i 12 bitar och forma dem till släta bullar.
- Ställ ut stadiga muffinsformar (dubbla pappersformar) eller smörade briocheformar på en plåt. Lägg i bullarna. Rulla ut den sparade degen till en längd och dela den i 24 små bitar. Rulla till små kulor. Tryck ner ett finger i bullarna så det bildas en rejäl fördjupning och tryck fast den lilla kulan. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla försiktigt med äggvispet och grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna under bakduk.
- Servera briocherna medan de fortfarande är ljumma tillsammans med smör och sylt eller marmelad.
Publicerat den
28 november 2015
Skriv kommentar