Som på finaste konditori...underbart porösa finbullar fyllda med sockersöt smörfyllning.
Degen, som sätts i två steg, ska inte knådas och bullarna behöver inte rullas.
Instruktioner
- Fördeg:
Värm mjölken till 37°.
Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Deg:
Arbeta för hand in smör, socker, ägg och mjöl i fördegen. Degen får inte bearbetas för mycket nu. Den ska vara lite kladdig – då blir bullarna porösa.
- Fyllning:
Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Ställ ut folieformar på
plåtar och fördela ut en tredjedel av fyllningen, lägg en klick i varjeform.
- Ta upp den ganska kladdiga degen på mjölat bakbord och forma till två längder som delas i bitar.
- Lägg en degbit, den behöver inte formas fint alls på fyllningen i varje folieform. Gör en fördjupning med
fingret i varje degbit och klicka ner resten av fyllningen i bullarna, går bra med två teskedar.
Låt jäsa under bakduk 40–60 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
- Pensla med ägg och strö mandelspån över. Tryck ner fyllningen om den har åkt upp under jäsningen.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.
- Prova att byta vaniljsockret i fyllningen mot rivet citronskal,
hackad citronmeliss eller grovstött kardemumma. Det går också bra att garnera med pärlsocker.
Publicerat den
1 september 2010
Skriv kommentar