Gott surdegsbröd som inte kräver mycket arbete men tid, dvs dagar.
Instruktioner
- 1:a dagen: Rör ut jästen i vattnet. Arbeta in rågsikten. Täck med plastfolie och låt stå i rumsvärme 3 dagar. Surdegen har då fått en syrlig doft.
- 4:e dagen: Rör ut surdegen i 2 dl ljummet vatten och låt blandningen stå tills det bildas små gasblåsor. Det brukar ske efter 12-24 tim.
- 5:e dagen: Häll rågmjölet i en bunke och slå det kokande vattnet över. Rör om.
Låt blandningen svalna till ca 45 grader. (Det tar ca 1½ tim med hjälp av omrörning)
Rör sedan i surdegsblandningen och låt degen jäsa upp, det tar ca 60 min.
Tillsätt sirap och kryddorna. Ta undan 2 dl av vetemjölet till utbakning och arbeta in resten av vetemjölet och grahamsmjölet. Låt jäsa ca 1½ tim.
Knåda degen på bakbordet och kavla ut den 1 cm tjock. Är degen kladdig mjöla bakbordet generöst. Ta med mått ut små runda kakor, ca 30 st. Nagga och gör ev ett hål mitt i kakan med äppelpipa om du har. Lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 45 min.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Pensla brödet med vatten då de tagits ut ur ugnen.
Publicerat den
24 mars 2008
Skriv kommentar