En otrolig mäktig cheesecake baserad på de läckra ingredienserna till tiramisu: kaffe, mascarpone, choklad, kaffelikör och rom.
Instruktioner
- Lägg kexen i en mixer eller matberedare och finfördela. Smält smör i en kastrull över svag värme, rör ner smöret i smulorna tills de är helt täckta.
Tryck ut i en kakform med löstagbar botten, 23 cm i diameter med baksidan av en sked, och forma ett snyggt skal jämnt fördelat över bottnen och fyra cm upp på sidorna.
Låt vila i kylskåp minst 30 minuter, tills det har hårdnat.
- Lägg mascarponen i en vid bunke och rör slät med träsked eller elvisp. Tillsätt socker och rör till en jämn smet. Vispa sedan ner äggulorna och häll hälften av smeten i en annan bunke. Rör ner mjöl, rom och vaniljessens i ena bunken.
- Lägg chokladen i en liten värmetålig skål och placera över en kastrull med sjudande vatten, smält försiktigt. Låt svalna något och vispa sedan ner kaffe och kaffelikör. Vispa ner chokladen i den andra bunken.
Vispa äggvitorna så hårt att du kan forma mjuka toppar, i en absolut ren bunke. Vänd ner hälften av äggvitan i varje smaksatt smet.
- Häll snabbt ner smetarna i kakformen. Alternera mellan de båda blandningarna och fyll skalet helt. Använd en vass kniv till att forma ett marmorerat mönster.
Grädda i en 200 graders varm ugn i 45 minuter eller tills cheesecaken är gyllenbrun, men fortfarande mjuk i mitten.
Täck över kakan om den ser ut att få för mycket färg.
- Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt, låt kakan stå kvar i ugnen tills den svalnat helt. Du kan också lägga cheesecaken på ett galler och vända en stor bunke uppochner över kakan, så att den svalnar långsamt.
- När den har svalnat låt den stå i kylskåp i flera timmar innan den ska serveras.
Pudra över florsocker före servering.
Publicerat den
14 juli 2009
Skriv kommentar