- Serverar: 1-2 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Detta blev ett helt underbart bröd både till frukostens ost eller skinkmackor, men var även mycket bra som bröd till ostbrickan.
Saftigt och med härlig smak speciellt från gurkan.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
Grovriv gurkan och lägg i en sil, pressa ut det mesta av vätskan och salta lite på gurkan. Låt gurkan ligga kvar i silen för avrinning medan ni gör resten.
- Smörj och bröa 1 stor avlång brödform ca 3 liter, eller 2 mindre ca 15 dl. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en degbunke. Blanda yoghurt och gräddfil och pressad vitlök i en annan bunke. Pressa ur det sista ur gurkan och blanda ner gurkan i yoghurtblandningen. Smaka av gurkblandningen med örtsalt. Tillsätt sirap och yoghurtblandningen i degbunken och blanda med degkrokar till en mycket fast smet, nästan som en lös kladdig deg. Vält över i brödformen och jämna till ytan med baksidan av en blött gaffel.
Grädda på nedersta falsen i ca 90 minuter.
Låt brödet svalna helt invirad i en bakduk.
- Brödet bör få vila några timmar och mogna innan det skärs upp.
Det fungerar utmärkt att frysa skivat bröd.
Publicerat den
19 januari 2014
Skriv kommentar