Farmors goa kringlor!
Instruktioner
- Värm mjölken tills den blir ljummen, cirka 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och lös upp jästen. Tillsätt äggulorna, hälften av mjölet, saltet och hjorthornsaltet och arbeta samman degen.
- Tillsätt smöret och sockret och arbeta in detta och resten av mjölet.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
- Ta upp degen, arbeta den slät och dela den i två lika delar. Kavla ut en del till en kvadrat, ca 40 x 40 cm.
- Bred ut hälften av det rumsvarma smöret över hela degen och pudra över hälften av vaniljsockret.
Vik sedan rektangeln dubbel från långsidan, den blir då ca 20 x 40 cm.
- Skär 8 remsor längs med kortsidan Vrid sedan varje längd och forma dessa till kringlor.
- Lägg kringlorna på en smord plåt eller bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, cirka 30 min. Gör likadant med den andra deghalvan.
Grädda mitt i ugnen i 275 graders ugnsvärme, i cirka 5-6 min.
- Låt kringlorna svalna något innan de penslas med smält smör. Vänd dem därefter i strösocker. Låt dem kallna under bakduk.
- TIPS! Kringlorna går mycket bra att frysa, men då utan att penslas. När de ska bjudas på, tas de bara upp och får tina i rumstemperatur. Pensla kringlorna sedan med smält smör och doppa dem i socker.
Publicerat den
15 augusti 2008
Skriv kommentar