Har det inte blivit så mer och mer att just vanlig husmanskost lagas mindre nu än förr? {question}
kantomen29 april 2010
Vad menas med "vanlig husmanskost".
Jag vill mena att jag lagar husmanskost väldigt ofta, men jag vet inte riktigt vad som menas med riktig husmanskost.
Men köttbullar, pannbiff, korvstroganoff, köttfärssås är det "vanlig" husmanskost??
sikaal29 april 2010
Här blir det nog mest husmanskost, om man med det menar sånt som lagades i mitt föräldrahem. Visserligen har vi utökat "menyn" med annorlunda kryddor och linser/bönor o.dl. men mest blir det "vanlig mat".
chrisq29 april 2010
:DDLagar gärna husmanskost ,men blir tyvärr en hel del utländsk o kryddad mat med .men 1-2 ggr per vecka ialla fall
Fiona29 april 2010
Så gott som dagligen skulle jag säga... Eller ja, de dagar jag lagar mat.
Jag lagar mycket på en gång, lägger i lådor och fryser.
Mycket tacksamt för ett ensamhushåll när man känner att det är tråkigt att laga mat till bara sig själv.
Lena29 april 2010
Ja nästan varje dag blir de nog husmans, men vist kan ja ha annat också är ju också gott att prova olika (tycker jag)
123Linnea29 april 2010
Ja, om man med husmanskost talar om vad man ofta åt förr - stekt fläsk och långkok - inte så ofta.
Men om man kan tala om den nutida husmanskosten - enkla och billiga maträtter - nästan varje dag. Färs ingår i de snabba rätterna (- nöt eller bland) och lax, kyckling, sej. Bacon - det är ju fläsk - visst - men man äter det ju ofta inte som förr. Bakpotatis och bacon är gott - men inte traditionell husmanskost. Särskilt inte när man lägger till guacamole och annat mindre inhemskt...
The_mama97mia29 april 2010
hehe, ja precis, jag funderar ju lite när jag läser tråden - handlar det inte väldigt mycket om hur man definierar husmanskost?
Husmanskost är ju inte = långkok. Inte för mig. Husmanskost är kanske inte heller per definition "svensk" - dessutom är det en fråga i sig själv, vilka rätter är i så fall genuint svenska...
Här blir det blodpudding ngn gång i månaden, och jag tycker som flera skrivit ovan att jag egentligen lagar "husmanskost" varje dag? Falukorv och potatismos, fisk o potatis, kyckling o ris, kassler, m.m. m.m.... Är det inte husmanskost?
Men snackar vi tidskrävande matlagning såsom kåldolmar, eller annat så nej det händer kanske inte ofta till vardags - där har nog redig husmanskost som tar tid övertagit plats på lyxlagarlistan. Tid= Lyx.
Förlåt mig, blev lite mångordig.
The_mama97mia29 april 2010
Ngt jag aldrig lagar är stekt fläsk med löksås, ej heller hel sill, varken i kapprock eller annat.
Man kan ju tänka så här med - hur ser lunchmenyer ut på resturangerna? Är det inte en spegling av vad vi kallar husmanskost?
Intressant att tänka på tycker jag! Tack för den tråden amoz.
Okänd29 april 2010
Stekt salt sill med lökgrädde, mums filibabba!
Rimmat fläsk i tåtaresås med kokt mjölig potatis har fött upp fler än det har slagit ihjäl!
Bruna bönor med stekt fläsk!
Sillgratäng!
Det är husmanskost så det stänker om det!
Okänd29 april 2010
Jag skapade en ny husmanskost i går:
[recept]84034.html[/recept]
Melindrea29 april 2010
Jodå, åtminstone vissa saker. Älskar stekfläsk med löksås, stekar, fläsklägg med rotmos, och en massa långkok. Svårt att slå köttsoppa, men älskar även chili con carne (texas version, inte annan).
amoz29 april 2010
Jag kan tänka mig att för den lite yngre generationen låter ordet "husmanskost" lite luddigt, men det jag menar är sådan mat som serverades innan vi fick in alla influenser utifrån. Med det inte sagt att jag inte gillar sådan mat också, men jag kan ibland tycka det är synd att vi "tappar" bort vårt sk. arv när vi inta lagar "svensk" mat, om ni förstår vad jag menar.
Någon innan drog upp några exempel; Stekt fläsk och löksås, rotmos, fläskstek,sås och potatis, kalops, kålpudding och kåldolmar, kokt torsk med pepparrotsås, bruna bönor och fläsk, köttsoppa, pannbiff med lök.....osv......
Gnurf30 april 2010
Det finns bara en enda riktigt äkta, genuin och utpräglat traditionsbunden husmankost i Sverige...och det är:
PALT {pirate}
Palt lagar jag sisådär 5ggr/år.
amoz30 april 2010
Skrivet av Gnurf den 30 apr 2010
Det finns bara en enda riktigt äkta, genuin och utpräglat traditionsbunden husmankost i Sverige...och det är:
PALT {pirate}
Palt lagar jag sisådär 5ggr/år.
Då vill jag genast kontra med äkta Öländska kroppkakor(Y) Det är grejer det!!!!!
jas651 maj 2010
Husmanskost tillagas här hemma, med det förändras lite i recepten så att det passa in i den tiden vi lever nu, så är det för mig iallafall. Det finns ju en bok från början 1900-talet som beskriver vilka kryddor och ingridenser som skall finnas för att kallas det namn för en viss rätt, för annars så är dett en annan rätt.
Mvh
Höfta på med husman och njut av maten.
Anders
Marre7324 maj 2010
Rätt ofta faktiskt,tex fläsk med löksås, kalops, köttbullar med stuvade makaroner, ärtsoppa och pannkakor,pudding i alla dess former mm mm Jobbar i ett kök på ett kooperativt äldreboende och där lagas mest "gammal hederlig" husmanskost men även nya smakinfluenser har jag lagt till;)
zudette25 maj 2010
Hos oss händer det då och då - eller nästan alltid - allt beroende på vilken definition av husmanskost man använder.... Denna vecka blev en riktig "husmans"-vecka med stekt falukorv, hemlagat mos och vitkålsstuvning på måndag, leverbiff på tisdag och inlagd sill på onsdag - Allt hemlagat såklart ...okej... köpt falukorv, mald lever och inläggningssill men resultatet är väl ändå att betrakta som hemlagat i dessa tider!
barabbas25 maj 2010
Nästan alltid gör jag husmanskost Blir alltid gott.(Y){bashful}
boz196525 maj 2010
Det beror ju på hur man definierar "vanlig husmanskost", det varierar ju hela tiden. Idag kan man ju räkna in pizza, pasta, wok med mera i husmanskosten, något som var helt otänkbart bara för 30 år sedan.
Men om man med "husman" menar den mat vi år för, låt säga 50 år sedan, som köttbullar, kåldolmar (som f.ö. är en "försvenskad" variant av en turkisk rätt) och den sortens mat så är det 75% av min vardagsmatlagning.
Shit! Inte ens vår "svenska" falukorv är svensk, utan tysk... :DD
Har det inte blivit så mer och mer att just vanlig husmanskost lagas mindre nu än förr? {question}
Vad menas med "vanlig husmanskost".
Jag vill mena att jag lagar husmanskost väldigt ofta, men jag vet inte riktigt vad som menas med riktig husmanskost.
Men köttbullar, pannbiff, korvstroganoff, köttfärssås är det "vanlig" husmanskost??
Här blir det nog mest husmanskost, om man med det menar sånt som lagades i mitt föräldrahem. Visserligen har vi utökat "menyn" med annorlunda kryddor och linser/bönor o.dl. men mest blir det "vanlig mat".
:DDLagar gärna husmanskost ,men blir tyvärr en hel del utländsk o kryddad mat med .men 1-2 ggr per vecka ialla fall
Så gott som dagligen skulle jag säga... Eller ja, de dagar jag lagar mat.
Jag lagar mycket på en gång, lägger i lådor och fryser.
Mycket tacksamt för ett ensamhushåll när man känner att det är tråkigt att laga mat till bara sig själv.
Ja nästan varje dag blir de nog husmans, men vist kan ja ha annat också är ju också gott att prova olika (tycker jag)
Ja, om man med husmanskost talar om vad man ofta åt förr - stekt fläsk och långkok - inte så ofta.
Men om man kan tala om den nutida husmanskosten - enkla och billiga maträtter - nästan varje dag. Färs ingår i de snabba rätterna (- nöt eller bland) och lax, kyckling, sej. Bacon - det är ju fläsk - visst - men man äter det ju ofta inte som förr. Bakpotatis och bacon är gott - men inte traditionell husmanskost. Särskilt inte när man lägger till guacamole och annat mindre inhemskt...
hehe, ja precis, jag funderar ju lite när jag läser tråden - handlar det inte väldigt mycket om hur man definierar husmanskost?
Husmanskost är ju inte = långkok. Inte för mig. Husmanskost är kanske inte heller per definition "svensk" - dessutom är det en fråga i sig själv, vilka rätter är i så fall genuint svenska...
Här blir det blodpudding ngn gång i månaden, och jag tycker som flera skrivit ovan att jag egentligen lagar "husmanskost" varje dag? Falukorv och potatismos, fisk o potatis, kyckling o ris, kassler, m.m. m.m.... Är det inte husmanskost?
Men snackar vi tidskrävande matlagning såsom kåldolmar, eller annat så nej det händer kanske inte ofta till vardags - där har nog redig husmanskost som tar tid övertagit plats på lyxlagarlistan. Tid= Lyx.
Förlåt mig, blev lite mångordig.
Ngt jag aldrig lagar är stekt fläsk med löksås, ej heller hel sill, varken i kapprock eller annat.
Man kan ju tänka så här med - hur ser lunchmenyer ut på resturangerna? Är det inte en spegling av vad vi kallar husmanskost?
Intressant att tänka på tycker jag! Tack för den tråden amoz.
Stekt salt sill med lökgrädde, mums filibabba!
Rimmat fläsk i tåtaresås med kokt mjölig potatis har fött upp fler än det har slagit ihjäl!
Bruna bönor med stekt fläsk!
Sillgratäng!
Det är husmanskost så det stänker om det!
Jag skapade en ny husmanskost i går:
[recept]84034.html[/recept]
Jodå, åtminstone vissa saker. Älskar stekfläsk med löksås, stekar, fläsklägg med rotmos, och en massa långkok. Svårt att slå köttsoppa, men älskar även chili con carne (texas version, inte annan).
Jag kan tänka mig att för den lite yngre generationen låter ordet "husmanskost" lite luddigt, men det jag menar är sådan mat som serverades innan vi fick in alla influenser utifrån. Med det inte sagt att jag inte gillar sådan mat också, men jag kan ibland tycka det är synd att vi "tappar" bort vårt sk. arv när vi inta lagar "svensk" mat, om ni förstår vad jag menar.
Någon innan drog upp några exempel; Stekt fläsk och löksås, rotmos, fläskstek,sås och potatis, kalops, kålpudding och kåldolmar, kokt torsk med pepparrotsås, bruna bönor och fläsk, köttsoppa, pannbiff med lök.....osv......
Det finns bara en enda riktigt äkta, genuin och utpräglat traditionsbunden husmankost i Sverige...och det är:
PALT {pirate}
Palt lagar jag sisådär 5ggr/år.
Det finns bara en enda riktigt äkta, genuin och utpräglat traditionsbunden husmankost i Sverige...och det är:
PALT {pirate}
Palt lagar jag sisådär 5ggr/år.
Då vill jag genast kontra med äkta Öländska kroppkakor(Y) Det är grejer det!!!!!
Husmanskost tillagas här hemma, med det förändras lite i recepten så att det passa in i den tiden vi lever nu, så är det för mig iallafall. Det finns ju en bok från början 1900-talet som beskriver vilka kryddor och ingridenser som skall finnas för att kallas det namn för en viss rätt, för annars så är dett en annan rätt.
Mvh
Höfta på med husman och njut av maten.
Anders
Rätt ofta faktiskt,tex fläsk med löksås, kalops, köttbullar med stuvade makaroner, ärtsoppa och pannkakor,pudding i alla dess former mm mm Jobbar i ett kök på ett kooperativt äldreboende och där lagas mest "gammal hederlig" husmanskost men även nya smakinfluenser har jag lagt till;)
Hos oss händer det då och då - eller nästan alltid - allt beroende på vilken definition av husmanskost man använder.... Denna vecka blev en riktig "husmans"-vecka med stekt falukorv, hemlagat mos och vitkålsstuvning på måndag, leverbiff på tisdag och inlagd sill på onsdag - Allt hemlagat såklart ...okej... köpt falukorv, mald lever och inläggningssill men resultatet är väl ändå att betrakta som hemlagat i dessa tider!
Nästan alltid gör jag husmanskost Blir alltid gott.(Y){bashful}
Det beror ju på hur man definierar "vanlig husmanskost", det varierar ju hela tiden. Idag kan man ju räkna in pizza, pasta, wok med mera i husmanskosten, något som var helt otänkbart bara för 30 år sedan.
Men om man med "husman" menar den mat vi år för, låt säga 50 år sedan, som köttbullar, kåldolmar (som f.ö. är en "försvenskad" variant av en turkisk rätt) och den sortens mat så är det 75% av min vardagsmatlagning.
Shit! Inte ens vår "svenska" falukorv är svensk, utan tysk... :DD