Gillar du suchi? Själv så kan jag inte äta rå mat, fy för den lede.
lennali23 januari 2008
Har aldrig ätit sushi, fast jag äter ju surströmming....kanske skulle prova sushi....nää jag håller mig till surströmmingen.
Queenie23 januari 2008
Har ätit det en gång hos svågern, gick väl att äta men är inget jag kommer fixa till själv
Suddisen23 januari 2008
Har aldrig provat men jag tycker inte om rå fisk ingen rå mat överhudtaget
celice23 januari 2008
(N)Sushi skulle inte tänka mig att äta rå mat......(N)
Har faktiskt försökt att äta surströmming, men den vandrade upp och ner i halsen till slut åkte den ut. Har även provat med ostron klarade inte av det.(N)
MammaModesty23 januari 2008
har aldrig ätit sushi men skulle gärna prova... äter ju sill... samt gravad lax.... och jag är absolut inte rädd för rå mat.... smakar ju på färsen när jag gör köttbullar tex... så får jag bara chansen så ska jag minsann äta sushi oxå... :p
mistralwind23 januari 2008
Ingen favvo, men vissa bitar är bättre än andra. Det finns ju också vegetariska varianter, med ägg(omelett/äggröra) och med räkor/skaldjur, osv, det är ju inte enbart rå fisk de består av.
Den japanska soyan och wasabi- röran man doppar i är inte dumt alls!
Mitt förslag är att testa ett par varianter med saker du vet du gillar (avovado, räkor, eller whatever) för att testa själva stuket på maten.
Men det är ju, som vi alla vet, som baken vad man gillar :D
Amber23 januari 2008
Har iofs aldrig smakat men rå mat?? Näpp skullentetrode .
ThomasP23 januari 2008
Behöver inte bara vara rå mat
Laga din egen sushi - recept steg för steg
Det här behöver du för att laga sushi
Du behöver en vass kniv. Skaffa dig en makizu, en bambumatta som du använder för att rulla maki-sushi (fisk och grönsaker inrullat i ris, omslutet av nori - pressade alger). .
Steg 1 - ingredienser
Sushiris - ett rundkornigt japanskt ris
Nori - torkade alger pressade till flortunna plattor
Mirin - japanskt risvin för matlagning
Wasabi - pepparrotspasta
Gari - inlagd ingefära
Soja - japansk
Dashi - fiskbuljong till misosoppan
Miso - pasta med jästa sojabönor
Wakame - torkade alger
Tofu -sojabönspasta
Det mesta av detta håller sig länge. Utöver detta behövs de färska ingredienserna och som alltid när det gäller japansk mat så skall ingredienserna vara färska, purfärska. I Sverige har vi dock gott om exempelvis gravad lax som går alldeles utmärkt att använda till sushi. Till sushin kan du använda all typ av fisk, många föredrar lax och tonfisk men det går bra med bläckfisk och annat som havet bjuder på. Räkor, fiskrom och krabba är annat som smakar smaskens tillsammans med riset. Du kan även göra sushi på kött och fågel, men jag rekommenderar att du startar med lax som är ganska bekant.
Steg 2 - sushiris
Riset är huvudingrediensen i sushi, se till att det är av bra kvalitet. . Vissa kommer att säga att det går lika bra med grötris (rundkornigt), dem har fel! Visst det går att göra sushi på grötris men det är ingen höjdare att äta. Koka gärna riset i en riskokare, men kastrullen duger lika bra.
Recept (6 pers)
1. Skölj 8 dl sushiris av högsta kvalitet. Skölj det noggrant i kallt vatten och byt vattnet minst 6 gånger tills sköljvattnet är helt klart.
2. Täck riset med kallt vatten och låt stå minst en halvtimme (gärna över natten om det är möjligt)
3. Häll av vattnet och fyll på med 9 dl kallt vatten och koka upp under lock. Sätt på en platta på medelsvag värme medan vattnet kokar upp. För över kastrullen till plattan när vattnet börjar koka och låt koka i ca 12 minuter eller tills vattnet absorberats.
4. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra ytterligare 15 minuter.
Medan riset kokar blanda 1 dl Mirin, 1 dl socker och 2 tsk salt i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Låt svalna.
När ris och vinäger är färdigt blandar du försiktigt ner den svala vinägern i riset med en träslev och låt blandningen svalna till kroppstemperatur på ett stort träfat.
Steg 3 - sätt samman din sushi
Ha hela tiden en skål med kallt vatten till hands som du kan doppa händerna i. när man tillagar sushi är det viktigt att vara fuktig om händerna, riset är nämligen mycket klibbigt och fastnar lätt i fingrarna.
Man skiljer i stora drag på nigiri och maki när man gör sushi, nigiri är en riskudde med neta (någon form av pålägg). Maki är en nori-rulle med ris som omsluter tillbehören. Det finns även inari (tillbehören är lagda i en ficka med tofu) och chirashi-zushi (tillbehören spridda över en skål med sushiris).
Nigiri
1. Ta upp en risklump i en fuktad handflata, lagom stor för att äta i en munsbit.
2. Krama riset lätt genom att pressa fingrarna över det, rotera riset och upprepa. Se till att riset inte blir för hårt pressat, då smakar det illa.
3. Ta en liten klick wasabi på fingret, plocka upp en laxbit (eller vad du väljer som pålägg) och stryk wasabin på undersidan av fisken. Placera pålägget på sushin.
4. Kläm till riset så det formar sig snyggt, som en delfinrygg.
Förslag på pålägg: Lax, tonfisk, ål, tigerräkor (kokta) hälleflundra, omelett (utan wasabi), bläckfisk, avokado, paprika (pocherad och skalad), pilgrimsmussla
Maki
1. Placera ett nori-blad på bambumattan.
2. Lägg ut ett lager med ris, lämna fem cm i överkant utan fyllning. Tryck ihop riset en aning så det blir ca en halv cm tjockt.
3. Strax under mitten av riset stryker du en tunn sträng med wasabi och placerar ut dina favorittillbehör.
4. Använd bambumattan för att rulla ihop sushin, när du kommer till den delen som inte har ris på sig stannar du till en stund.
5. Fukta den tomma delen av nori-bladet, det gör att nori-bladet förvandlas till superlim. Rulla sedan ihop hela rullen.
6. Låt rullen ligga en stund. När det är dags att servera delar du den på mitten med en mycket vass kniv och skär ca centimetertjocka skivor. Det kan underlätta om man fuktar kniven en aning. Försök att inte såga fram och tillbaka, det förstör sushibiten.
Förslag på fyllning: stavar av Lax, gurka, avokado, fiskrom, morot, krabba, tonfisk-mayonäsröra, paprika
Aspholme23 januari 2008
Som jag har fattad det så är fisken i Sushi lätt gravad och ej alltså rå.
ThomasP23 januari 2008
Både och kan även vara vegetarisk (Y)
Jenny_me_Y23 januari 2008
Jag vet inte jag. Sushi, det ser ju inte motbjudande ut. Och jag äter surströmming. Om jag skulle tycka sushi är gott skulle jag äta det även om det är rå mat. men de där med att smaka på färsen när man gör köttbullar. nja.. Känns som att jag skulle bli sjuk.
23 januari 2008
har aldrig smakat men vill testa
evaldo23 januari 2008
Rå fisk vill jag inte ha hur gott det än ser ut.
Nej fram med stekpannan.(N)(N)(N)
Snorkfroken23 januari 2008
Har aldrig ätit det, men vill gärna testa :)
Okänd23 januari 2008
Nej,BLAHA,vad motbjudande.
wildlife23 januari 2008
Sill och gravad lax är ju råa och det älskar jag.... och en blodig biff är ju egentligen också väldigt rå inuti :)
Har ätit sushi ett par gånger och en del saker är ju riktigt goda...(Y)
hansdotter23 januari 2008
Skulle aldrig smaka sushi=)
Bläääää!
pehrzonflickan23 januari 2008
Har velat sitta ned på en sushi restaurang och äta detta plock många år...men det är aldrig någon som vill hänga med. Tror att jag gillar det...wasabi hatar jag....men det kanske går utan.
irrevirre23 januari 2008
Har smakat men det inget för mig ... absolut inte. Men många älskar det.
Gillar du suchi? Själv så kan jag inte äta rå mat, fy för den lede.
Har aldrig ätit sushi, fast jag äter ju surströmming....kanske skulle prova sushi....nää jag håller mig till surströmmingen.
Har ätit det en gång hos svågern, gick väl att äta men är inget jag kommer fixa till själv
Har aldrig provat men jag tycker inte om rå fisk ingen rå mat överhudtaget
(N)Sushi skulle inte tänka mig att äta rå mat......(N)
Har faktiskt försökt att äta surströmming, men den vandrade upp och ner i halsen till slut åkte den ut. Har även provat med ostron klarade inte av det.(N)
har aldrig ätit sushi men skulle gärna prova... äter ju sill... samt gravad lax.... och jag är absolut inte rädd för rå mat.... smakar ju på färsen när jag gör köttbullar tex... så får jag bara chansen så ska jag minsann äta sushi oxå... :p
Ingen favvo, men vissa bitar är bättre än andra. Det finns ju också vegetariska varianter, med ägg(omelett/äggröra) och med räkor/skaldjur, osv, det är ju inte enbart rå fisk de består av.
Den japanska soyan och wasabi- röran man doppar i är inte dumt alls!
Mitt förslag är att testa ett par varianter med saker du vet du gillar (avovado, räkor, eller whatever) för att testa själva stuket på maten.
Men det är ju, som vi alla vet, som baken vad man gillar :D
Har iofs aldrig smakat men rå mat?? Näpp skullentetrode .
Behöver inte bara vara rå mat
Laga din egen sushi - recept steg för steg
Det här behöver du för att laga sushi
Du behöver en vass kniv. Skaffa dig en makizu, en bambumatta som du använder för att rulla maki-sushi (fisk och grönsaker inrullat i ris, omslutet av nori - pressade alger). .
Steg 1 - ingredienser
Sushiris - ett rundkornigt japanskt ris
Nori - torkade alger pressade till flortunna plattor
Mirin - japanskt risvin för matlagning
Wasabi - pepparrotspasta
Gari - inlagd ingefära
Soja - japansk
Dashi - fiskbuljong till misosoppan
Miso - pasta med jästa sojabönor
Wakame - torkade alger
Tofu -sojabönspasta
Det mesta av detta håller sig länge. Utöver detta behövs de färska ingredienserna och som alltid när det gäller japansk mat så skall ingredienserna vara färska, purfärska. I Sverige har vi dock gott om exempelvis gravad lax som går alldeles utmärkt att använda till sushi. Till sushin kan du använda all typ av fisk, många föredrar lax och tonfisk men det går bra med bläckfisk och annat som havet bjuder på. Räkor, fiskrom och krabba är annat som smakar smaskens tillsammans med riset. Du kan även göra sushi på kött och fågel, men jag rekommenderar att du startar med lax som är ganska bekant.
Steg 2 - sushiris
Riset är huvudingrediensen i sushi, se till att det är av bra kvalitet. . Vissa kommer att säga att det går lika bra med grötris (rundkornigt), dem har fel! Visst det går att göra sushi på grötris men det är ingen höjdare att äta. Koka gärna riset i en riskokare, men kastrullen duger lika bra.
Recept (6 pers)
1. Skölj 8 dl sushiris av högsta kvalitet. Skölj det noggrant i kallt vatten och byt vattnet minst 6 gånger tills sköljvattnet är helt klart.
2. Täck riset med kallt vatten och låt stå minst en halvtimme (gärna över natten om det är möjligt)
3. Häll av vattnet och fyll på med 9 dl kallt vatten och koka upp under lock. Sätt på en platta på medelsvag värme medan vattnet kokar upp. För över kastrullen till plattan när vattnet börjar koka och låt koka i ca 12 minuter eller tills vattnet absorberats.
4. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra ytterligare 15 minuter.
Medan riset kokar blanda 1 dl Mirin, 1 dl socker och 2 tsk salt i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Låt svalna.
När ris och vinäger är färdigt blandar du försiktigt ner den svala vinägern i riset med en träslev och låt blandningen svalna till kroppstemperatur på ett stort träfat.
Steg 3 - sätt samman din sushi
Ha hela tiden en skål med kallt vatten till hands som du kan doppa händerna i. när man tillagar sushi är det viktigt att vara fuktig om händerna, riset är nämligen mycket klibbigt och fastnar lätt i fingrarna.
Man skiljer i stora drag på nigiri och maki när man gör sushi, nigiri är en riskudde med neta (någon form av pålägg). Maki är en nori-rulle med ris som omsluter tillbehören. Det finns även inari (tillbehören är lagda i en ficka med tofu) och chirashi-zushi (tillbehören spridda över en skål med sushiris).
Nigiri
1. Ta upp en risklump i en fuktad handflata, lagom stor för att äta i en munsbit.
2. Krama riset lätt genom att pressa fingrarna över det, rotera riset och upprepa. Se till att riset inte blir för hårt pressat, då smakar det illa.
3. Ta en liten klick wasabi på fingret, plocka upp en laxbit (eller vad du väljer som pålägg) och stryk wasabin på undersidan av fisken. Placera pålägget på sushin.
4. Kläm till riset så det formar sig snyggt, som en delfinrygg.
Förslag på pålägg: Lax, tonfisk, ål, tigerräkor (kokta) hälleflundra, omelett (utan wasabi), bläckfisk, avokado, paprika (pocherad och skalad), pilgrimsmussla
Maki
1. Placera ett nori-blad på bambumattan.
2. Lägg ut ett lager med ris, lämna fem cm i överkant utan fyllning. Tryck ihop riset en aning så det blir ca en halv cm tjockt.
3. Strax under mitten av riset stryker du en tunn sträng med wasabi och placerar ut dina favorittillbehör.
4. Använd bambumattan för att rulla ihop sushin, när du kommer till den delen som inte har ris på sig stannar du till en stund.
5. Fukta den tomma delen av nori-bladet, det gör att nori-bladet förvandlas till superlim. Rulla sedan ihop hela rullen.
6. Låt rullen ligga en stund. När det är dags att servera delar du den på mitten med en mycket vass kniv och skär ca centimetertjocka skivor. Det kan underlätta om man fuktar kniven en aning. Försök att inte såga fram och tillbaka, det förstör sushibiten.
Förslag på fyllning: stavar av Lax, gurka, avokado, fiskrom, morot, krabba, tonfisk-mayonäsröra, paprika
Som jag har fattad det så är fisken i Sushi lätt gravad och ej alltså rå.
Både och kan även vara vegetarisk (Y)
Jag vet inte jag. Sushi, det ser ju inte motbjudande ut. Och jag äter surströmming. Om jag skulle tycka sushi är gott skulle jag äta det även om det är rå mat. men de där med att smaka på färsen när man gör köttbullar. nja.. Känns som att jag skulle bli sjuk.
har aldrig smakat men vill testa
Rå fisk vill jag inte ha hur gott det än ser ut.
Nej fram med stekpannan.(N)(N)(N)
Har aldrig ätit det, men vill gärna testa :)
Nej,BLAHA,vad motbjudande.
Sill och gravad lax är ju råa och det älskar jag.... och en blodig biff är ju egentligen också väldigt rå inuti :)
Har ätit sushi ett par gånger och en del saker är ju riktigt goda...(Y)
Skulle aldrig smaka sushi=)
Bläääää!
Har velat sitta ned på en sushi restaurang och äta detta plock många år...men det är aldrig någon som vill hänga med. Tror att jag gillar det...wasabi hatar jag....men det kanske går utan.
Har smakat men det inget för mig ... absolut inte. Men många älskar det.