När det står att man ska lösa upp jästen i ljummet vatten, hur varmt är det då? Och tar man det direkt ur kranen eller ska man ljumma det i gryta på spisen?
Tacksam för svar..
tantdrake7 september 2008
Nä, huga!!! Inte ur kran. Värm degvätskan (vatten/mjölk) till 37 grader =) ljummet.
zonale7 september 2008
Jag brukar ljumma vattnet på spisen, känns mer hygieniskt så, men vet inte hur det egentligen förhåller sig. Eftersom jag oftast tillsätter gryn och kross av olika slag så skållar jag dem med kokhett vatten först och låter det svalna till ca 37 grader = ljummet.:)
farmoringer7 september 2008
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
busan377 september 2008
Man ska aldrig använda varmt vatten ur kranen till matlagning eller bakning, det innehåller en massa metaller som kommer från ledningarna
Ernst767 september 2008
"Det kommunala dricksvattnet är kontrollerat av leverantören som kallvatten. Det varma kranvattnet räknas inte som dricksvatten och kontrolleras därför inte. Varmvattnet ska
inte användas som dryck eller till matlagning."
farmoringer8 september 2008
Nu en annan fråga....Om det står att det blir fyra limpor men jag vill bara ha två. Är det bara att halvera receptet rätt av då?
zonale8 september 2008
Såklart att du måste kunna halvera receptet.:) Börjar bli nyfiken på vad det är för bröd du gör??
busan378 september 2008
Jag brukar bara halvera utan problem
farmoringer8 september 2008
I går satte jag surdeg. Men nu börjar jag leta bland andra recept. Men jag vill inte ha så mycket av en sort. Vill ha många sorter men inte så mycket av varje. Annars får jag aldrig baka en ny sort igen...
ankianka8 september 2008
Skrivet av farmoringer den 7 sep 2008
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
zonale8 september 2008
Matbröd brukar gå åt fort, åtminstone i det här huset. Bakar oftast på 0,5 l degvätska nu när vi bara är 2 i hushållet. Visst är det roligt att testa nya sorter, farmoringer. det finns bara alltför många jag vill prova:)
azlan_lena8 september 2008
Värm kall vattnet i micron ,
man behöver inte ta vatten du kan ta lite mjölk .... Lycka till
farmoringer8 september 2008
Skrivet av hubert06 den 8 sep 2008
Matbröd brukar gå åt fort, åtminstone i det här huset. Bakar oftast på 0,5 l degvätska nu när vi bara är 2 i hushållet. Visst är det roligt att testa nya sorter, farmoringer. det finns bara alltför många jag vill prova:)
Här går det inte så fort åt. Bara jag som äter inte gubben. men jag vill bara testa mera och mera och mera...
farmoringer8 september 2008
Skrivet av ankianka den 8 sep 2008
Skrivet av farmoringer den 7 sep 2008
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
Ja kan du tänka dig..Jag visste inte det. Åh så hemskt.. Så gammal som jag är borde jag ju veta detta...Fy på mig...
Smulpajen8 september 2008
Skrivet av azlan_lena den 8 sep 2008
Värm kall vattnet i micron ,
man behöver inte ta vatten du kan ta lite mjölk .... Lycka till
Inte mjölk till surdeg väl? Det skulle jag aldrig göra:'(
Smulpajen8 september 2008
Skrivet av farmoringer den 8 sep 2008
Skrivet av ankianka den 8 sep 2008
Skrivet av farmoringer den 7 sep 2008
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
Ja kan du tänka dig..Jag visste inte det. Åh så hemskt.. Så gammal som jag är borde jag ju veta detta...Fy på mig...
Ja du, farmoringer! Ibland får man konstiga påhopp:o Tur att det finns människor som kan allt...Förresten vad är det som säger att ljummet är just 37º och inte 30º????
anluk8 september 2008
Man kan inte kunna allt Farmoringer. Det är väl därför vi skall kunna skriva frågor här om vad som helst och framförallt VÅGA fråga "dumma" frågor utan att få spydigheter om vår okunnighet tillbaka.
bakakaka8 september 2008
Skrivet av ankianka den 8 sep 2008
Skrivet av farmoringer den 7 sep 2008
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
Tänk, 50 år och kommer med ett sådant dumt inlägg.(N)
Annras8 september 2008
Skrivet av Smulpajen den 8 sep 2008
Skrivet av farmoringer den 8 sep 2008
Skrivet av ankianka den 8 sep 2008
Skrivet av farmoringer den 7 sep 2008
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
Ja kan du tänka dig..Jag visste inte det. Åh så hemskt.. Så gammal som jag är borde jag ju veta detta...Fy på mig...
Ja du, farmoringer! Ibland får man konstiga påhopp:o Tur att det finns människor som kan allt...Förresten vad är det som säger att ljummet är just 37º och inte 30º????
Ja, här får man vara hårdhudad, farmoringer! Taskiga påhopp får man av duktiga människor, eller hur?
Betr ljummet vatten = 37º, så har jag alltid fått lära mig att jästen ska röras ut i fingervarmt vatten, inte ljummet. För mig är ljummet vatten betydligt svalare.
Lycka till med brödet, farmoringer! (Y)(Y)(Y)
När det står att man ska lösa upp jästen i ljummet vatten, hur varmt är det då? Och tar man det direkt ur kranen eller ska man ljumma det i gryta på spisen?
Tacksam för svar..
Nä, huga!!! Inte ur kran. Värm degvätskan (vatten/mjölk) till 37 grader =) ljummet.
Jag brukar ljumma vattnet på spisen, känns mer hygieniskt så, men vet inte hur det egentligen förhåller sig. Eftersom jag oftast tillsätter gryn och kross av olika slag så skållar jag dem med kokhett vatten först och låter det svalna till ca 37 grader = ljummet.:)
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Man ska aldrig använda varmt vatten ur kranen till matlagning eller bakning, det innehåller en massa metaller som kommer från ledningarna
"Det kommunala dricksvattnet är kontrollerat av leverantören som kallvatten. Det varma kranvattnet räknas inte som dricksvatten och kontrolleras därför inte. Varmvattnet ska
inte användas som dryck eller till matlagning."
Nu en annan fråga....Om det står att det blir fyra limpor men jag vill bara ha två. Är det bara att halvera receptet rätt av då?
Såklart att du måste kunna halvera receptet.:) Börjar bli nyfiken på vad det är för bröd du gör??
Jag brukar bara halvera utan problem
I går satte jag surdeg. Men nu börjar jag leta bland andra recept. Men jag vill inte ha så mycket av en sort. Vill ha många sorter men inte så mycket av varje. Annars får jag aldrig baka en ny sort igen...
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
Matbröd brukar gå åt fort, åtminstone i det här huset. Bakar oftast på 0,5 l degvätska nu när vi bara är 2 i hushållet. Visst är det roligt att testa nya sorter, farmoringer. det finns bara alltför många jag vill prova:)
Värm kall vattnet i micron ,
man behöver inte ta vatten du kan ta lite mjölk .... Lycka till
Matbröd brukar gå åt fort, åtminstone i det här huset. Bakar oftast på 0,5 l degvätska nu när vi bara är 2 i hushållet. Visst är det roligt att testa nya sorter, farmoringer. det finns bara alltför många jag vill prova:)
Här går det inte så fort åt. Bara jag som äter inte gubben. men jag vill bara testa mera och mera och mera...
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
Ja kan du tänka dig..Jag visste inte det. Åh så hemskt.. Så gammal som jag är borde jag ju veta detta...Fy på mig...
Värm kall vattnet i micron ,
man behöver inte ta vatten du kan ta lite mjölk .... Lycka till
Inte mjölk till surdeg väl? Det skulle jag aldrig göra:'(
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
Ja kan du tänka dig..Jag visste inte det. Åh så hemskt.. Så gammal som jag är borde jag ju veta detta...Fy på mig...
Ja du, farmoringer! Ibland får man konstiga påhopp:o Tur att det finns människor som kan allt...Förresten vad är det som säger att ljummet är just 37º och inte 30º????
Man kan inte kunna allt Farmoringer. Det är väl därför vi skall kunna skriva frågor här om vad som helst och framförallt VÅGA fråga "dumma" frågor utan att få spydigheter om vår okunnighet tillbaka.
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
Tänk, 50 år och kommer med ett sådant dumt inlägg.(N)
Så ljummet är 37 grader? Det visste jag inte. Men tack, då vet jag nu...Då kan jag sätta i gång...(Y)
Förlåt att jag säger det, men 52 år o inte vet det!!:o
Ja kan du tänka dig..Jag visste inte det. Åh så hemskt.. Så gammal som jag är borde jag ju veta detta...Fy på mig...
Ja du, farmoringer! Ibland får man konstiga påhopp:o Tur att det finns människor som kan allt...Förresten vad är det som säger att ljummet är just 37º och inte 30º????
Ja, här får man vara hårdhudad, farmoringer! Taskiga påhopp får man av duktiga människor, eller hur?
Betr ljummet vatten = 37º, så har jag alltid fått lära mig att jästen ska röras ut i fingervarmt vatten, inte ljummet. För mig är ljummet vatten betydligt svalare.
Lycka till med brödet, farmoringer! (Y)(Y)(Y)