Enligt vad jag vet så är nationalrätten i Östergötland: "Östgötsk grönärtsoppa med nässelbröd".
Tyvär har jag inte lyckats hitta receptet ännu.:D:p
Brostorps ostkaka ligger i Östergötland. Inte långt från småländska gränsen men ändå i Östergötland. I Ydre kommun.
tantdrake1 september 2008
(L) Renköttet i olika varianter - kokt i köttsoppa, märgbena, den kokta rivna levern, rensteken - torkad, rökt till suovas, skavad, helstekt.
Siken.
Rödingen.
Sen har vi ju blodet....(L) blodpalt, blodplättar (båda finns bland mina recept), blodkorven....och mandelpotatisen förstås! Klappgröten det skrevs om på första sidan har jag också i recepten (L)
Vågar inte plocka ut bara en rätt :o Lappland/Norrbotten har ju sååå många godsaker!
camsme1 september 2008
Bor i Västergötland och älskar grynkorv. Korv gjord på fläskfärs och korngryn. mums
The_mama97mia1 september 2008
det känns som om de sydligaste o nordligaste landskapen har flest rätter att komma med...
Jag gillar allt ju. Funderar fortfarande på vad som kan vara östgötskt, på Hällesta marken serveras alltid kålsoppa tror jag... som lokal rätt.
i Kolmården steks o serveras kolbullar.
Många rätter som har med lingon att göra...
Finns ingen fiskrätt som är östgötsk??? Gös, strömming? Sej?
Säg mig ?
bernit1 september 2008
Skrivet av JennyV den 1 sep 2008
Äggost, en landskapsrätt i Bohuslän?? Det visste jag inte! Men jag har heller aldrig ätit äggost, borde kanske smaka på det! :p
Kanooongooott och ganska lätt att göra själv
Scrapkuben5 september 2008
Saknade den gotlänska präglingen här inne. (Även om jag nu är inflyttad i Skåne)
Kroppkakor är helt klart det vanligaste. (Och de är inte som de öländska eller småländska!)
Lamm är givetvis också förknippat med Gotland. Tex Lammsmäcka
Andra rätter är kalvdans, kaipsoppa, saffranspannkaka med salmbärssylt.
Vi har vårt bröd - Gotlandslimpan
Sen har vi ju också vår dryck! Gotlandsdricku!
Chillfors5 september 2008
Skrivet av Glitterfia den 1 sep 2008
Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....
Vad är kolbulle för något? Lät spännande :)
Chillfors5 september 2008
Skrivet av kickiekblad den 1 sep 2008
Där vi bor äter vi mycket kroppkakor (bor en bit från öland)
Vart bor man om man bor en bit från öland? Gotland, eller fastlandet? :p
Men kroppkakor, är det öländskt eller skånskt? Fick för mig att de e en skåne-grej, men kanske är från öland?
Glitterfia5 september 2008
Skrivet av tovestillfjord den 5 sep 2008
Skrivet av Glitterfia den 1 sep 2008
Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....
Vad är kolbulle för något? Lät spännande :)
Kolbulle är en "pannkaka" som man steker ute i det fria över en öppen eld i en gjutjärnspanna.
Man blandar en smet på vetemjöl, vatten och en nypa salt.
Skär rimmat fläsk i tärningar (ska helst vara torrsaltat fläsk)
Stek lite fläsktärningarna i ganska mycket fett i en panna. Slå på smet och stek. Vänd efter ett tag. Den ska bli gyllene.
Det blir salt och mycket gott. Vi brukar steka kolbulle vid vår grillplats på vintern. Suuuper (L)
Tiadina5 september 2008
Hej! I mina trakter äter vi Morotspannkaka med stekt fläsk och "krösamos". Det är något av det godaste man kan äta mmmmmm. Jag bor i Skaraborgs län
The_mama97mia5 september 2008
Kom på ngt som vi alltid har till jul, ngt min morbror lärt oss o han är från Närke, men jag tror att BRUNKÅL egentligen är skånskt?
Sen en sak som bara finns i Ö-g, tror jag, och det är Brinks färsksaltade Vita Gurkor. Sommardelikatess som köpes hinkvis o avnjutes som godis...
Jessika5 september 2008
Skrivet av tovestillfjord den 5 sep 2008
Skrivet av kickiekblad den 1 sep 2008
Där vi bor äter vi mycket kroppkakor (bor en bit från öland)
Vart bor man om man bor en bit från öland? Gotland, eller fastlandet? :p
Men kroppkakor, är det öländskt eller skånskt? Fick för mig att de e en skåne-grej, men kanske är från öland?
Man brukar ju prata om Småländska eller Öländska kroppkakor. Ibland även Gotländska. Finns det även Skånska?
Babzan5 september 2008
Upplands landskapsrätt? Hjälp... jag kommer inte på nåt speciellt, det kan ju inte vara pizza (L)men kanske Mälargös...:D
Kattmamman6 september 2008
Här i Medelpad äts det förutom surströmming, mycket olika fiskrätter.
Här får du ett landskapsrecpet på Ishavsbiffar:
400 g tinad kolja eller sej
1 röd lök
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
ca. 1/2 dl mjök
1 cm färsk ingefära
1/2 tsk salt
rapsolja till stekningen
Mixa allt utom mjölken till en slät smet. Tillsätt lite mjölk i taget, smeten ska vara f
ganska fast. Forma smeten till bullar, platta till och stek i rapsolja. Det är gott med ris,
kall romsås med dill samt en citronklyfta till.
Lycka till! :)
farmoringer6 september 2008
Skrivet av Glitterfia den 5 sep 2008
Skrivet av tovestillfjord den 5 sep 2008
Skrivet av Glitterfia den 1 sep 2008
Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....
Vad är kolbulle för något? Lät spännande :)
Kolbulle är en "pannkaka" som man steker ute i det fria över en öppen eld i en gjutjärnspanna.
Man blandar en smet på vetemjöl, vatten och en nypa salt.
Skär rimmat fläsk i tärningar (ska helst vara torrsaltat fläsk)
Stek lite fläsktärningarna i ganska mycket fett i en panna. Slå på smet och stek. Vänd efter ett tag. Den ska bli gyllene.
Det blir salt och mycket gott. Vi brukar steka kolbulle vid vår grillplats på vintern. Suuuper (L)
Här i norr kallas det för slobben..
marwis6 september 2008
Skrivet av JennyV den 1 sep 2008
Äggost, en landskapsrätt i Bohuslän?? Det visste jag inte! Men jag har heller aldrig ätit äggost, borde kanske smaka på det! :p
Det borde du verkligen pröva.Vet inte om det finns ngt recept här på klubben, annars får jag väl försöka ordna till det!
Hälsningar Marie
segerwitch6 september 2008
Skrivet av Kattmamman den 6 sep 2008
Här i Medelpad äts det förutom surströmming, mycket olika fiskrätter.
Här får du ett landskapsrecpet på Ishavsbiffar:
400 g tinad kolja eller sej
1 röd lök
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
ca. 1/2 dl mjök
1 cm färsk ingefära
1/2 tsk salt
rapsolja till stekningen
Mixa allt utom mjölken till en slät smet. Tillsätt lite mjölk i taget, smeten ska vara f
ganska fast. Forma smeten till bullar, platta till och stek i rapsolja. Det är gott med ris,
kall romsås med dill samt en citronklyfta till.
Lycka till! :)
:D(Y)(Y)Tack! har skrivit av den, skall försöka någon gång (Y)(Y)
Annras6 september 2008
Skrivet av boz1965 den 1 sep 2008
Skrivet av Annper den 31 aug 2008
Här nere i Skåne äter vi mycket sill och ål; rögad ål och luad ål! Spettkakan ska vi inte glömma, mums! Äppelkaka gjord på kavring och äppelmos = Släbbosnus! (L)(L)(L)
Glöm inte Äggakaga... :)
Nä, äggakaga ska vi inte glömma, äggakaga me rögat fläsk och lingonsylt! (L)(L)(L)
Och ros, var är "här uppe"? Vi vet ju inte var du bor, du har inte skrivit det i din presentation.:D:D:D
Annras6 september 2008
Skrivet av mama97mia den 5 sep 2008
Kom på ngt som vi alltid har till jul, ngt min morbror lärt oss o han är från Närke, men jag tror att BRUNKÅL egentligen är skånskt?
Sen en sak som bara finns i Ö-g, tror jag, och det är Brinks färsksaltade Vita Gurkor. Sommardelikatess som köpes hinkvis o avnjutes som godis...
Visst är brunkål skånsk mat!!! (Y)
Som julmat när jag var barn: Brunkål med sockersaltad skinka, inlagda rödbetor och skånsk senap! Åååhhhh........:p
zonale6 september 2008
Värmlandskorv, eller potatiskorv som den också kallas, är det jag först tänker på när det gäller mitt landskap. Finns ett recept på hemgjord här men det är tur att det finns att köpa för det är inte så många som gör egen korv längre.
Enligt vad jag vet så är nationalrätten i Östergötland: "Östgötsk grönärtsoppa med nässelbröd".
Tyvär har jag inte lyckats hitta receptet ännu.:D:p
Brostorps ostkaka ligger i Östergötland. Inte långt från småländska gränsen men ändå i Östergötland. I Ydre kommun.
(L) Renköttet i olika varianter - kokt i köttsoppa, märgbena, den kokta rivna levern, rensteken - torkad, rökt till suovas, skavad, helstekt.
Siken.
Rödingen.
Sen har vi ju blodet....(L) blodpalt, blodplättar (båda finns bland mina recept), blodkorven....och mandelpotatisen förstås! Klappgröten det skrevs om på första sidan har jag också i recepten (L)
Vågar inte plocka ut bara en rätt :o Lappland/Norrbotten har ju sååå många godsaker!
Bor i Västergötland och älskar grynkorv. Korv gjord på fläskfärs och korngryn. mums
det känns som om de sydligaste o nordligaste landskapen har flest rätter att komma med...
Jag gillar allt ju. Funderar fortfarande på vad som kan vara östgötskt, på Hällesta marken serveras alltid kålsoppa tror jag... som lokal rätt.
i Kolmården steks o serveras kolbullar.
Många rätter som har med lingon att göra...
Finns ingen fiskrätt som är östgötsk??? Gös, strömming? Sej?
Säg mig ?
Äggost, en landskapsrätt i Bohuslän?? Det visste jag inte! Men jag har heller aldrig ätit äggost, borde kanske smaka på det! :p
Kanooongooott och ganska lätt att göra själv
Saknade den gotlänska präglingen här inne. (Även om jag nu är inflyttad i Skåne)
Kroppkakor är helt klart det vanligaste. (Och de är inte som de öländska eller småländska!)
Lamm är givetvis också förknippat med Gotland. Tex Lammsmäcka
Andra rätter är kalvdans, kaipsoppa, saffranspannkaka med salmbärssylt.
Vi har vårt bröd - Gotlandslimpan
Sen har vi ju också vår dryck! Gotlandsdricku!
Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....
Vad är kolbulle för något? Lät spännande :)
Där vi bor äter vi mycket kroppkakor (bor en bit från öland)
Vart bor man om man bor en bit från öland? Gotland, eller fastlandet? :p
Men kroppkakor, är det öländskt eller skånskt? Fick för mig att de e en skåne-grej, men kanske är från öland?
Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....
Vad är kolbulle för något? Lät spännande :)
Kolbulle är en "pannkaka" som man steker ute i det fria över en öppen eld i en gjutjärnspanna.
Man blandar en smet på vetemjöl, vatten och en nypa salt.
Skär rimmat fläsk i tärningar (ska helst vara torrsaltat fläsk)
Stek lite fläsktärningarna i ganska mycket fett i en panna. Slå på smet och stek. Vänd efter ett tag. Den ska bli gyllene.
Det blir salt och mycket gott. Vi brukar steka kolbulle vid vår grillplats på vintern. Suuuper (L)
Hej! I mina trakter äter vi Morotspannkaka med stekt fläsk och "krösamos". Det är något av det godaste man kan äta mmmmmm. Jag bor i Skaraborgs län
Kom på ngt som vi alltid har till jul, ngt min morbror lärt oss o han är från Närke, men jag tror att BRUNKÅL egentligen är skånskt?
Sen en sak som bara finns i Ö-g, tror jag, och det är Brinks färsksaltade Vita Gurkor. Sommardelikatess som köpes hinkvis o avnjutes som godis...
Där vi bor äter vi mycket kroppkakor (bor en bit från öland)
Vart bor man om man bor en bit från öland? Gotland, eller fastlandet? :p
Men kroppkakor, är det öländskt eller skånskt? Fick för mig att de e en skåne-grej, men kanske är från öland?
Man brukar ju prata om Småländska eller Öländska kroppkakor. Ibland även Gotländska. Finns det även Skånska?
Upplands landskapsrätt? Hjälp... jag kommer inte på nåt speciellt, det kan ju inte vara pizza (L)men kanske Mälargös...:D
Här i Medelpad äts det förutom surströmming, mycket olika fiskrätter.
Här får du ett landskapsrecpet på Ishavsbiffar:
400 g tinad kolja eller sej
1 röd lök
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
ca. 1/2 dl mjök
1 cm färsk ingefära
1/2 tsk salt
rapsolja till stekningen
Mixa allt utom mjölken till en slät smet. Tillsätt lite mjölk i taget, smeten ska vara f
ganska fast. Forma smeten till bullar, platta till och stek i rapsolja. Det är gott med ris,
kall romsås med dill samt en citronklyfta till.
Lycka till! :)
Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....
Vad är kolbulle för något? Lät spännande :)
Kolbulle är en "pannkaka" som man steker ute i det fria över en öppen eld i en gjutjärnspanna.
Man blandar en smet på vetemjöl, vatten och en nypa salt.
Skär rimmat fläsk i tärningar (ska helst vara torrsaltat fläsk)
Stek lite fläsktärningarna i ganska mycket fett i en panna. Slå på smet och stek. Vänd efter ett tag. Den ska bli gyllene.
Det blir salt och mycket gott. Vi brukar steka kolbulle vid vår grillplats på vintern. Suuuper (L)
Här i norr kallas det för slobben..
Äggost, en landskapsrätt i Bohuslän?? Det visste jag inte! Men jag har heller aldrig ätit äggost, borde kanske smaka på det! :p
Det borde du verkligen pröva.Vet inte om det finns ngt recept här på klubben, annars får jag väl försöka ordna till det!
Hälsningar Marie
Här i Medelpad äts det förutom surströmming, mycket olika fiskrätter.
Här får du ett landskapsrecpet på Ishavsbiffar:
400 g tinad kolja eller sej
1 röd lök
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
ca. 1/2 dl mjök
1 cm färsk ingefära
1/2 tsk salt
rapsolja till stekningen
Mixa allt utom mjölken till en slät smet. Tillsätt lite mjölk i taget, smeten ska vara f
ganska fast. Forma smeten till bullar, platta till och stek i rapsolja. Det är gott med ris,
kall romsås med dill samt en citronklyfta till.
Lycka till! :)
:D(Y)(Y)Tack! har skrivit av den, skall försöka någon gång (Y)(Y)
Här nere i Skåne äter vi mycket sill och ål; rögad ål och luad ål! Spettkakan ska vi inte glömma, mums! Äppelkaka gjord på kavring och äppelmos = Släbbosnus! (L)(L)(L)
Glöm inte Äggakaga... :)
Nä, äggakaga ska vi inte glömma, äggakaga me rögat fläsk och lingonsylt! (L)(L)(L)
Och ros, var är "här uppe"? Vi vet ju inte var du bor, du har inte skrivit det i din presentation.:D:D:D
Kom på ngt som vi alltid har till jul, ngt min morbror lärt oss o han är från Närke, men jag tror att BRUNKÅL egentligen är skånskt?
Sen en sak som bara finns i Ö-g, tror jag, och det är Brinks färsksaltade Vita Gurkor. Sommardelikatess som köpes hinkvis o avnjutes som godis...
Visst är brunkål skånsk mat!!! (Y)
Som julmat när jag var barn: Brunkål med sockersaltad skinka, inlagda rödbetor och skånsk senap! Åååhhhh........:p
Värmlandskorv, eller potatiskorv som den också kallas, är det jag först tänker på när det gäller mitt landskap. Finns ett recept på hemgjord här men det är tur att det finns att köpa för det är inte så många som gör egen korv längre.