Potatis är en viktig del i min matlagning. När jag var liten så åt vi potatis nästan varje dag, trots det så har jag rätt dålig koll på olika sorter. Mina föräldrar äter bara King Edvard, att ens föreslå en annan sort är som att svära i kyrkan. Själv tycker jag att det är roligt att testa lite olika sorter.
Är det någon som har tips på någon ovanlig eller spännande sort?
Vad har ni för favorit sort?
SofieL19 november 2007
Jag älskar mandelpotatis:D, speciellt till fisk. Den är väldigt lätt att koka sönder, så direkt som vattnet kokat upp, slår jag av värmen, men låter kastrullen stå kvar i ca 20 min. Då blir de jättebr(Y). På sommarn glödsteker vi sill, och då e mandelpotatis den enda potatis jag vill ha:D. Annars så brukar jag köpa rödskalig optatis, vet ej namnet på den.. Men den e god.
Okänd19 november 2007
Jag köper för det mesta king Edvard, men älskar blå mandel.Den är inte så lätt att få tag i numera.
Gul mandel är också gott, men svår att koka.Passar man inte koket så är det mos direkt.Vi äter mycket potatis i vår familj.Det tröttnar jag aldrig på.(Y)
tuden19 november 2007
Det blir oftast king Edvard som vi äter i våran familj potatis är gott och man kan göra så mycket med den :)(Y)
imse19 november 2007
Skrivet av SofieL den 19 nov 2007
Jag älskar mandelpotatis:D, speciellt till fisk. Den är väldigt lätt att koka sönder, så direkt som vattnet kokat upp, slår jag av värmen, men låter kastrullen stå kvar i ca 20 min. Då blir de jättebr(Y). På sommarn glödsteker vi sill, och då e mandelpotatis den enda potatis jag vill ha:D. Annars så brukar jag köpa rödskalig optatis, vet ej namnet på den.. Men den e god.
Hej
Mandelpotatis är en favoritpotatis även för mig. Jag blir väldigt sugen av din beskrivning. Odlar ni själva eller köper du??
Jag tror att den rödskaliga du köper är Asterix, det är en fast potatissort.:)
imse19 november 2007
Här kommer lite mer i potatisväg :)
Det här är några tips på vanliga och ovanliga höst och vinterpotatisar.
Asterix - passar bra som bakpotatis
Blå Kongo - väldigt blå och fin tappar lite av färgen när man tillagar den.
Mandelpotatis - Norrländsk gosak som lätt kokar sönder
Sava - verkar vara en potatis som passar till det mesta.
SofieL19 november 2007
imse: Jag köper potatisen i vår lokala affär, jag försökte odla potatis förut, en liten fåra, men det hände inget.. HAde varit kul om man kunde gräva upp sin egen potatis:D. Vi har ju en jordkällare, så förvaring har vi ju. Jag vet att vi hade ett par potatissorter när jag var yngre, som vi odlade hos min farmor. Vi kallade dom för blå och gula krokar. Dom var iallafall jättegoda.
Om du ska glödsteka sill, köp mjukt tunnbröd, bred på rikligt med smör, hackad rödlök och så såklart mandelpotatis och sill. Ååå va mumsigt, blir bara såå sugen! Kanske ska försöka glödsteka sill i kokspisen i vinter:D, sommaren e lite för långt bort.
ThomasP19 november 2007
Sparrispotatis är en bra men dyr sort//Thomas
Amika19 november 2007
Jag äter mest king edward, men odlar själv sparris potatis och mandelpotatis på somrarna. :) Sparrispotatisen är så otroligt god!
Men är det någon som har provat vit drottning? Jag har ätit den en enda gång och blev kär, den var helt underbar! Men sen har jag inte hittat den... Varken att köpa i affär eller som sättpotatis...
Har någon en aning om hur man kan få tag på den?
evaldo20 november 2007
Jag använder en rödaktig potatis, den är fast och god kommer inte ihåg namnet på den.
Mjölig använder jag mjölig potatis t ex King Edward.
Det finns så många sorters potatis, mera än man känner till.
e_p_a200020 november 2007
Har ätit mandelpotatis hos min kusin i norrland men jag har inte sett den sorten i Göteborg, har inte letat heller precis. Men har fått för mig att den sorten är vanligare norröver
evaldo20 november 2007
Utan potatis kan man inte leva.
morgana20 november 2007
Blå Kongo kan nog bli väldigt intressant för dig, den är speciellt god som kokt till cremefraiche/gräddfil/majonnäs.
Aspholme20 november 2007
Jag som är född i Mandellandet / Tornedalen kokar dessa enl. följande. När potatisnålen precis går in i Potatisen, så häller jag ur vattnet och lägger på ett lock och ställer den på en kall platta, Potatisarna eftermognar under locket ca. 1015 min. i den värme som finns kvar och de spricker garanterad inte.
anluk20 november 2007
Mandelpotatis är en klar favorit!!!!!
foxan20 november 2007
älskar potatis i alla dess sorter ;) har ni tips på bra potatisrätter hör av er =):)
evaldo20 november 2007
Jag planterade lite potatis i en rabatt som jag inte viste vad jag skulle göra med den. Jag fick ganska mycket potatis faktiskt, och gott med egenodlad potatis.
Den var en tidig sort och hette Maria, jättegod.
Utbudet i butikerna är begränsat till några få sorter, synd, det borde finnas mer.
imse20 november 2007
Skrivet av SofieL den 19 nov 2007
imse: Jag köper potatisen i vår lokala affär, jag försökte odla potatis förut, en liten fåra, men det hände inget.. HAde varit kul om man kunde gräva upp sin egen potatis:D. Vi har ju en jordkällare, så förvaring har vi ju. Jag vet att vi hade ett par potatissorter när jag var yngre, som vi odlade hos min farmor. Vi kallade dom för blå och gula krokar. Dom var iallafall jättegoda.
Om du ska glödsteka sill, köp mjukt tunnbröd, bred på rikligt med smör, hackad rödlök och så såklart mandelpotatis och sill. Ååå va mumsigt, blir bara såå sugen! Kanske ska försöka glödsteka sill i kokspisen i vinter:D, sommaren e lite för långt bort.
Oj du vad gott det låter. Jag ska följa ditt tips ovan det blir bra att glödsteka sillen i min bakugn, det blir himla fin glödbädd där.(Y)//i
Lena20 november 2007
Vi kör med mandel, king edward m.fl.(Y)
SofieL20 november 2007
imse: Ja testa det i bakugnen, du blir garanterat inte besviken:D, det e såå gott, och så mysigt att kunna göra det året runt:p. Jag ska garanterat planera in en gödstekt-sill dag i december(Y)
Potatis är en viktig del i min matlagning. När jag var liten så åt vi potatis nästan varje dag, trots det så har jag rätt dålig koll på olika sorter. Mina föräldrar äter bara King Edvard, att ens föreslå en annan sort är som att svära i kyrkan. Själv tycker jag att det är roligt att testa lite olika sorter.
Är det någon som har tips på någon ovanlig eller spännande sort?
Vad har ni för favorit sort?
Jag älskar mandelpotatis:D, speciellt till fisk. Den är väldigt lätt att koka sönder, så direkt som vattnet kokat upp, slår jag av värmen, men låter kastrullen stå kvar i ca 20 min. Då blir de jättebr(Y). På sommarn glödsteker vi sill, och då e mandelpotatis den enda potatis jag vill ha:D. Annars så brukar jag köpa rödskalig optatis, vet ej namnet på den.. Men den e god.
Jag köper för det mesta king Edvard, men älskar blå mandel.Den är inte så lätt att få tag i numera.
Gul mandel är också gott, men svår att koka.Passar man inte koket så är det mos direkt.Vi äter mycket potatis i vår familj.Det tröttnar jag aldrig på.(Y)
Det blir oftast king Edvard som vi äter i våran familj potatis är gott och man kan göra så mycket med den :)(Y)
Jag älskar mandelpotatis:D, speciellt till fisk. Den är väldigt lätt att koka sönder, så direkt som vattnet kokat upp, slår jag av värmen, men låter kastrullen stå kvar i ca 20 min. Då blir de jättebr(Y). På sommarn glödsteker vi sill, och då e mandelpotatis den enda potatis jag vill ha:D. Annars så brukar jag köpa rödskalig optatis, vet ej namnet på den.. Men den e god.
Hej
Mandelpotatis är en favoritpotatis även för mig. Jag blir väldigt sugen av din beskrivning. Odlar ni själva eller köper du??
Jag tror att den rödskaliga du köper är Asterix, det är en fast potatissort.:)
Här kommer lite mer i potatisväg :)
Det här är några tips på vanliga och ovanliga höst och vinterpotatisar.
Asterix - passar bra som bakpotatis
Blå Kongo - väldigt blå och fin tappar lite av färgen när man tillagar den.
Mandelpotatis - Norrländsk gosak som lätt kokar sönder
Sava - verkar vara en potatis som passar till det mesta.
imse: Jag köper potatisen i vår lokala affär, jag försökte odla potatis förut, en liten fåra, men det hände inget.. HAde varit kul om man kunde gräva upp sin egen potatis:D. Vi har ju en jordkällare, så förvaring har vi ju. Jag vet att vi hade ett par potatissorter när jag var yngre, som vi odlade hos min farmor. Vi kallade dom för blå och gula krokar. Dom var iallafall jättegoda.
Om du ska glödsteka sill, köp mjukt tunnbröd, bred på rikligt med smör, hackad rödlök och så såklart mandelpotatis och sill. Ååå va mumsigt, blir bara såå sugen! Kanske ska försöka glödsteka sill i kokspisen i vinter:D, sommaren e lite för långt bort.
Sparrispotatis är en bra men dyr sort//Thomas
Jag äter mest king edward, men odlar själv sparris potatis och mandelpotatis på somrarna. :) Sparrispotatisen är så otroligt god!
Men är det någon som har provat vit drottning? Jag har ätit den en enda gång och blev kär, den var helt underbar! Men sen har jag inte hittat den... Varken att köpa i affär eller som sättpotatis...
Har någon en aning om hur man kan få tag på den?
Jag använder en rödaktig potatis, den är fast och god kommer inte ihåg namnet på den.
Mjölig använder jag mjölig potatis t ex King Edward.
Det finns så många sorters potatis, mera än man känner till.
Har ätit mandelpotatis hos min kusin i norrland men jag har inte sett den sorten i Göteborg, har inte letat heller precis. Men har fått för mig att den sorten är vanligare norröver
Utan potatis kan man inte leva.
Blå Kongo kan nog bli väldigt intressant för dig, den är speciellt god som kokt till cremefraiche/gräddfil/majonnäs.
Jag som är född i Mandellandet / Tornedalen kokar dessa enl. följande. När potatisnålen precis går in i Potatisen, så häller jag ur vattnet och lägger på ett lock och ställer den på en kall platta, Potatisarna eftermognar under locket ca. 1015 min. i den värme som finns kvar och de spricker garanterad inte.
Mandelpotatis är en klar favorit!!!!!
älskar potatis i alla dess sorter ;) har ni tips på bra potatisrätter hör av er =):)
Jag planterade lite potatis i en rabatt som jag inte viste vad jag skulle göra med den. Jag fick ganska mycket potatis faktiskt, och gott med egenodlad potatis.
Den var en tidig sort och hette Maria, jättegod.
Utbudet i butikerna är begränsat till några få sorter, synd, det borde finnas mer.
imse: Jag köper potatisen i vår lokala affär, jag försökte odla potatis förut, en liten fåra, men det hände inget.. HAde varit kul om man kunde gräva upp sin egen potatis:D. Vi har ju en jordkällare, så förvaring har vi ju. Jag vet att vi hade ett par potatissorter när jag var yngre, som vi odlade hos min farmor. Vi kallade dom för blå och gula krokar. Dom var iallafall jättegoda.
Om du ska glödsteka sill, köp mjukt tunnbröd, bred på rikligt med smör, hackad rödlök och så såklart mandelpotatis och sill. Ååå va mumsigt, blir bara såå sugen! Kanske ska försöka glödsteka sill i kokspisen i vinter:D, sommaren e lite för långt bort.
Oj du vad gott det låter. Jag ska följa ditt tips ovan det blir bra att glödsteka sillen i min bakugn, det blir himla fin glödbädd där.(Y)//i
Vi kör med mandel, king edward m.fl.(Y)
imse: Ja testa det i bakugnen, du blir garanterat inte besviken:D, det e såå gott, och så mysigt att kunna göra det året runt:p. Jag ska garanterat planera in en gödstekt-sill dag i december(Y)