Är det nån här som har bakat med vildjäst innan och som kan ge lite goda råd kring vad man ska tänka på och vilka skillnaderna är mot surdeg osv...
boz196529 augusti 2010
*puff*
The_mama97mia29 augusti 2010
hmmm jag är inte expert men tror surdeg liksom innebär vildjäst?
sju29 augusti 2010
Jag såg inslaget om vildjäst på Leilas matprogram idag, och hittade receptet här: http://www.recept.nu/1.308700/david_zetterstrom/davids_vildjast
Det var tydligen viktigt att russinen eller den torkade frukten var ekologisk för att processen skulle komma igång, men det står inget om det i receptet.
vinciqator29 augusti 2010
Google - [vildjäst bröd] - 6350 svar. Gemensam nämnare; sockerhaltig torkat material utan bekämpningsmedel ( fungicider ).
låter spännande, jag har inte kommit dit än, kör med min lilla surdeg o är nöjd med det...
ThomasP29 augusti 2010
Jag har bakat med vildjäst en riktig utmaning och brödet var supergott. Men du kan kolla in på en sida som heter paindemartin.bloggspot.com
rostok6 september 2010
jag rekommenderar Jan Hedhs bok bröd och kaffebröd, där finns bra beskrivet hur man gör och även många recept på hur man sedan kan baka med det. Du kan säkert låna boken på biblan.
boz19656 september 2010
Skrivet av rostok den 6 sep 2010
jag rekommenderar Jan Hedhs bok bröd och kaffebröd, där finns bra beskrivet hur man gör och även många recept på hur man sedan kan baka med det. Du kan säkert låna boken på biblan.
Jag har boken, annars tack! :)
Men Jan bakar med surdeg. Vildjäst är nåt helt annat.
boz19656 september 2010
Skrivet av sju den 29 aug 2010
Jag såg inslaget om vildjäst på Leilas matprogram idag, och hittade receptet här: http://www.recept.nu/1.308700/david_zetterstrom/davids_vildjast
Det var tydligen viktigt att russinen eller den torkade frukten var ekologisk för att processen skulle komma igång, men det står inget om det i receptet.
Handlar säkert om att bekämpningsmedlen tar död på den naturliga jästen som finns på fruktens yta. Det är den jästen man är ute efter. Den används vid mjödbryggning också efter vad jag har läst.
matpolisen6 september 2010
Jag har en vildjäst i kylen. Men du ska nog snacka med Sebastién - http://petite-france.blogspot.com/
justinethyme6 september 2010
Russinen ska vara osvavlade.
rostok7 september 2010
Skrivet av boz1965 den 6 sep 2010
Skrivet av rostok den 6 sep 2010
jag rekommenderar Jan Hedhs bok bröd och kaffebröd, där finns bra beskrivet hur man gör och även många recept på hur man sedan kan baka med det. Du kan säkert låna boken på biblan.
Jag har boken, annars tack! :)
Men Jan bakar med surdeg. Vildjäst är nåt helt annat.
Om du kollar från sidan 27 och framåt så ser du hur han gör vildjäst, han kallar det för russinjäst, men det är exakt samma sak.
rostok7 september 2010
här kommer lite länkar: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/vildjast-1.244615
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/vildjast-1.940728
http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/vildjst-p-aprikos.html
Glöm inte att spara frukten du använt, den fungerar jättebra antingen i ett matbröd (gott att mixa den först) eller som smaksättning i en sockerkaka. Jag lovar, det kommer att smaka mycket godare än det luktar.. En gång sparade jag frukten i över 2 månader i en glasburk i kylen innan jag använde den, vilket fungerade hur bra som helst.
Lycka till!!
rostok7 september 2010
I Martins blogg skriver han att han många inte lyckas med russin. Jag har testat 2 ggr, ena gången med ekologiska russin och den andra gången med "vanliga". Båda gångerna lyckades jag. Jag har till och med lyckats genom att använda röda vinbär, färska, istället för russin.
rostok7 september 2010
Hm, jag har aldrig värm vattnet när jag har gjort vildjäst. Det har funkat ändå, ok kanske tagit en dag extra, men vad gör det!
rostok8 september 2010
Idag har jag satt 3 satser till vildjäst, alla från vår egen trädgårds växtligheter. En med vindruvor, en med rosenkvitten och en med omogna gröna äpplen. Jag har inte i något socker utan bara honung, Denna gång värmde jag vattnet till rumstemp. Jag återkommer med resultatet senare.
rostok12 september 2010
Satsen med rosenkvitten bubblar redan och det hela doftar vin, även vindruvssatsen börjar ta sig, den med äpplen verkar vara något senare. Alls ska stå till minst i morgon, gissar att det bara är rosenkvittensatsen jag tar hand om då.
En sak jag har undrat över är varför en del misslyckas med samma sak när andra lyckas. En tanke jag har är om vattnet kan spela roll? Vi har ex mycket fint källvatten här i denna delen av kommunen, det är alltså i stort sett inte klorerat. Kanske det har betydelse?
FruAst12 september 2010
Intressant tråd, det är kul att lära sig nya saker. Tack!
rostok13 september 2010
Tack FruAst. Idag har jag silat satsen med rosenkvitten. Den har bubblat och luktat nu flera dagar, så jag tror att den egentligen varit klar i minst 2 dagar. Men då vi har ganska kallt i huset, 20 C och under det på natten, och jag har inte ställt burkarna på någon speciell plats, utan de står bara på en bänk i vårt allrum, så tänkte jag att det är bäst att låta den stå minst 5 dygn. Får se när de andra är klara, jag väntar lite med dem även om de också bubblar och luktar vin, Ingen av dem luktar illa i alla fall.
Jag tänkte testa att baka med vildjäst.
Är det nån här som har bakat med vildjäst innan och som kan ge lite goda råd kring vad man ska tänka på och vilka skillnaderna är mot surdeg osv...
*puff*
hmmm jag är inte expert men tror surdeg liksom innebär vildjäst?
Jag såg inslaget om vildjäst på Leilas matprogram idag, och hittade receptet här: http://www.recept.nu/1.308700/david_zetterstrom/davids_vildjast
Det var tydligen viktigt att russinen eller den torkade frukten var ekologisk för att processen skulle komma igång, men det står inget om det i receptet.
Google - [vildjäst bröd] - 6350 svar. Gemensam nämnare; sockerhaltig torkat material utan bekämpningsmedel ( fungicider ).
Som vanligt finns mkt guldkorn på martins blogg
http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/vildjst-p-aprikos.html
låter spännande, jag har inte kommit dit än, kör med min lilla surdeg o är nöjd med det...
Jag har bakat med vildjäst en riktig utmaning och brödet var supergott. Men du kan kolla in på en sida som heter paindemartin.bloggspot.com
jag rekommenderar Jan Hedhs bok bröd och kaffebröd, där finns bra beskrivet hur man gör och även många recept på hur man sedan kan baka med det. Du kan säkert låna boken på biblan.
jag rekommenderar Jan Hedhs bok bröd och kaffebröd, där finns bra beskrivet hur man gör och även många recept på hur man sedan kan baka med det. Du kan säkert låna boken på biblan.
Jag har boken, annars tack! :)
Men Jan bakar med surdeg. Vildjäst är nåt helt annat.
Jag såg inslaget om vildjäst på Leilas matprogram idag, och hittade receptet här: http://www.recept.nu/1.308700/david_zetterstrom/davids_vildjast
Det var tydligen viktigt att russinen eller den torkade frukten var ekologisk för att processen skulle komma igång, men det står inget om det i receptet.
Handlar säkert om att bekämpningsmedlen tar död på den naturliga jästen som finns på fruktens yta. Det är den jästen man är ute efter. Den används vid mjödbryggning också efter vad jag har läst.
Jag har en vildjäst i kylen. Men du ska nog snacka med Sebastién - http://petite-france.blogspot.com/
Russinen ska vara osvavlade.
jag rekommenderar Jan Hedhs bok bröd och kaffebröd, där finns bra beskrivet hur man gör och även många recept på hur man sedan kan baka med det. Du kan säkert låna boken på biblan.
Jag har boken, annars tack! :)
Men Jan bakar med surdeg. Vildjäst är nåt helt annat.
Om du kollar från sidan 27 och framåt så ser du hur han gör vildjäst, han kallar det för russinjäst, men det är exakt samma sak.
här kommer lite länkar: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/vildjast-1.244615
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/vildjast-1.940728
http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/vildjst-p-aprikos.html
Glöm inte att spara frukten du använt, den fungerar jättebra antingen i ett matbröd (gott att mixa den först) eller som smaksättning i en sockerkaka. Jag lovar, det kommer att smaka mycket godare än det luktar.. En gång sparade jag frukten i över 2 månader i en glasburk i kylen innan jag använde den, vilket fungerade hur bra som helst.
Lycka till!!
I Martins blogg skriver han att han många inte lyckas med russin. Jag har testat 2 ggr, ena gången med ekologiska russin och den andra gången med "vanliga". Båda gångerna lyckades jag. Jag har till och med lyckats genom att använda röda vinbär, färska, istället för russin.
Hm, jag har aldrig värm vattnet när jag har gjort vildjäst. Det har funkat ändå, ok kanske tagit en dag extra, men vad gör det!
Idag har jag satt 3 satser till vildjäst, alla från vår egen trädgårds växtligheter. En med vindruvor, en med rosenkvitten och en med omogna gröna äpplen. Jag har inte i något socker utan bara honung, Denna gång värmde jag vattnet till rumstemp. Jag återkommer med resultatet senare.
Satsen med rosenkvitten bubblar redan och det hela doftar vin, även vindruvssatsen börjar ta sig, den med äpplen verkar vara något senare. Alls ska stå till minst i morgon, gissar att det bara är rosenkvittensatsen jag tar hand om då.
En sak jag har undrat över är varför en del misslyckas med samma sak när andra lyckas. En tanke jag har är om vattnet kan spela roll? Vi har ex mycket fint källvatten här i denna delen av kommunen, det är alltså i stort sett inte klorerat. Kanske det har betydelse?
Intressant tråd, det är kul att lära sig nya saker. Tack!
Tack FruAst. Idag har jag silat satsen med rosenkvitten. Den har bubblat och luktat nu flera dagar, så jag tror att den egentligen varit klar i minst 2 dagar. Men då vi har ganska kallt i huset, 20 C och under det på natten, och jag har inte ställt burkarna på någon speciell plats, utan de står bara på en bänk i vårt allrum, så tänkte jag att det är bäst att låta den stå minst 5 dygn. Får se när de andra är klara, jag väntar lite med dem även om de också bubblar och luktar vin, Ingen av dem luktar illa i alla fall.