Jag har fått mig en Herman-surdeg tilldelad som jag tar hand om. Men det slog mig att man väl borde kunna göra en Hermanssurdeg från början om man så önskar, eller? Någon som gjort detta och vet hur man får det att funka?
Och så en sak till... det står mycket tydligt i receptet att Herman inte får ställas in i kylen eftersom han dör. Men man kan ju ha annan surdeg vilande i kylskåp, skulle det vara annorlunda med Herman?
Jag vill gärna ha Herman kvar utan att behöva baka kakor var och varannan vecka. Tacksam för svar!
mooseella18 oktober 2009
Vet inte vad du menar med Herman, jag gör en surdeg från start, blandar mjöl och vatten och jäst. Det ska stå i rumstemp i ett dygn. Mata degen med mera mjöl och sedan ska den stå still igen. Efter 3 dagar är den klar att använda, då tar jag en del till bak direkt och de övriga delarna , 9st, fryser jag in. När jag sedan tinar upp dem så gör jag det i rumstemp. Har alltid fungerat bra,
En surdeg kan även förvaras i kylskåpet upp till flera månader.
Becazinha18 oktober 2009
Tack för svaret, det är dock inte matbrödssurdeg jag är ute efter den här gången. Jag ska nog förklara mig lite tydligare. :)
En Herman är en surdeg för mjuk kaka och innehåller mjöl, socker och mjölk istället för de vanliga ingredienserna i en matbrödssurdeg. Kakan blir oerhört saftig och god, men jag kan inte riktigt luska ut proportionerna för att starta en ny deg. För kakan går ut på att man under en tiodagarsperiod matar sin Herman och låter honom växa till, sen delar man upp degen i fem bitar varav man ger bort fyra och behåller en som man bakar en kaka på.
Är det någon som nu vet hur man bär sig åt? :o
safir7418 oktober 2009
Skrivet av Becazinha den 18 okt 2009
Tack för svaret, det är dock inte matbrödssurdeg jag är ute efter den här gången. Jag ska nog förklara mig lite tydligare. :)
En Herman är en surdeg för mjuk kaka och innehåller mjöl, socker och mjölk istället för de vanliga ingredienserna i en matbrödssurdeg. Kakan blir oerhört saftig och god, men jag kan inte riktigt luska ut proportionerna för att starta en ny deg. För kakan går ut på att man under en tiodagarsperiod matar sin Herman och låter honom växa till, sen delar man upp degen i fem bitar varav man ger bort fyra och behåller en som man bakar en kaka på.
Åh, minns herman med nostalgi från min tonårstid, mamma fick en herman av en på jobbet, vi tog hand om den efter beeskrivningen och det blev så gott. Har inte stött på honom nån fler gång :'( men med safir74´s tips kanske men kan starta en själv och glädja de i sin närhet med att starta en ny hermankedja).
lena418 oktober 2009
(L)Jag har nyligen fått en Herman och matat den och delat med mig till kompisar. Bakat kakan på en del. Men jag vet tyvärr inte hur man startar en från början.:(
Lena
Becazinha19 oktober 2009
Åh Tack! :D
Vad glad jag blev för länktipset, det måste helt enkelt provas!! Det är väl inte exakt samma ingredienser i själva kakan men det tänker jag att man väl kan justera om man så önskar.
Becazinha
ThomasP19 oktober 2009
Kan man frysa ner herman som man kan göra med vanlig surdeg??? // Thomas
Becazinha20 oktober 2009
Jag undrar oxå om han går att frysa ner? Och så är jag nyfiken på om någon testat detta startrecept som länken hänvisar till?
Okänd20 oktober 2009
Hur man gör en Herman från start är en väl bevarad hemlighet!
Du skall vara glad om du får en.
Vårda den väl och följa instruktionerna.
En äkta Herman går inte att ställa i kylen, då dör han!
Länken som visas blir ingen Herman utan något helt annat.
Okänd20 oktober 2009
Skrivet av ThomasP den 19 okt 2009
Kan man frysa ner herman som man kan göra med vanlig surdeg??? // Thomas
Det kanske går att frysa en "vanlig" surdeg.
Men en riktig surdeg behöver inte frysas!
Becazinha20 oktober 2009
Vad blir det då av receptet i länken? Det påminner ju onekligen om en Herman förutom att jag inte vet om det verkligen är så man startar en ny kedja. Är det möjligen så att du jan-gunnar-j besitter denna väl bevarade hemlighet????
Och hur kan jag bära mig åt för att låta Herman överleva ett bra tag utan att behöva baka var tionde dag (om han nu verkligen dör i kyla)? OM han ställs i kylskåp/fryses ner ett tag, borde det inte gå att återuppliva, eller vad är det som gör den annorlunda andra surdegar?
Snacka om att jag är nyfiken!
story20 oktober 2009
Hej. Gå in på hembakningsrådet.se där finns det ett recept under övrigt kakan Herman från start till färdig kaka Lycka till (Y)
lillawe20 oktober 2009
Oj ! Här har jag missat något väsentligt!!!! Har aldrig gjort någon Herman?:(//lillawe
safir7420 oktober 2009
Hembakningsrådets Hermankaka var detsamma som den i länken jag angav..
safir7420 oktober 2009
Skrivet av jan-gunnar-j den 20 okt 2009
Hur man gör en Herman från start är en väl bevarad hemlighet!
Du skall vara glad om du får en.
Vårda den väl och följa instruktionerna.
En äkta Herman går inte att ställa i kylen, då dör han!
Länken som visas blir ingen Herman utan något helt annat.
Och det vet du för att?????
Okänd21 oktober 2009
Receptet i länken är inte alls lika med det recept som jag fått av den person som gav mig min första Herman.
En riktig surdeg innehåller inte någon jäst.
Hur man gör från start är dock inget som jag vet, men det kanske går bra som det står skrivet i länken.
Här kommer resten av det recept som jag gjort kakan efter.
Hej! Jag heter Herman!
Jag är en naturlig surdegskaka. Jag skall stå på diskbänken i 10 dagar utan lock. Du får inte sätta mig i kylskåpet. Om jag slutar att bubbla är jag död!
Dag 1. Du får hem mig, ställ mig bara på diskbänken och prata med mig ibland.
Dag 2 och 3. Rör i mig 2-3 gånger varje dag.
Dag 4. Herman är hungrig. Ge mig 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl strösocker. Rör om ordentligt, jag tycker inte om klumpar!
Dag 5 till 8. Rör i mig 2-4 ggr varje dag.
Dag 9. Nu är jag hungrig igen, ge mig det samma som jag fick dag 4. Rör om noga och dela mig i 5 lika stora delar. Nu skall du ge bort 4 av delarna till någon vän tillsammans med en kopia av detta recept. Herman nummer 5 stannar hos dig, ställ mig på diskbänken tills nästa dag.
Dag 10. I dag är jag jättehungrig. Ge mig följande:
1,5 dl matolja
3 ägg
3 tsk bakpulver
100g hackade hasselnötter eller sötmandel
2 rivna äpplen
2,5 dl strösocker
3,5 dl mjöl
1 tsk salt
100g hackad choklad
2 tsk malen kanel
Blanda alla ingredienserna och häll dem i en stor bakform, 26-28cm. Grädda mig nederst i 175 grader varm ugn i ca 50-60 minuter, kolla med en sticka om jag är färdig.
anmawa21 oktober 2009
:p Jag fick en Herman på 80-talet och fick då tipset att frysa en deg för att ha när lusten faller på.
Så du får väl satsa på att ha en man i frysen.
magdizen21 oktober 2009
Jag snubblade på den här länken, när jag letade efter smakvariationer på kakan, som för övrigt är världens godaste :p
Hoppas den kan vara till hjälp.... såg att den inte riktigt hade de proportionerna som jag har, men den blir säkert god.
Detta är ju ganska lustigt, för min dotter fick sin första Herman för ett par veckor sedan, och den går absolut att frysa, för er som betvivlar det. När man tar upp den från frysen så skall man tydligen bara fortsätta från punkt 4 i Jan Gunnars recept. ( tror det var ett liknande som min dotter fick).
Själv fick jag en Hermandeg av en god vän för ca 12 år sedan, men vid det tillfället blev det inget bakande, men jag vet att jag har pappret kvar i en pärm.Degen åkte tyvärr i soporna då, men det är kul att denna degen dyker upp nu igen, det är som med allt annat , det gamla kommer tillbaks.
Min far heter dessutom Herman så för mig är det extra roligt att kunna baka Herman.
Kram på er alla hemmabagare.
mvh Tina
Jag har fått mig en Herman-surdeg tilldelad som jag tar hand om. Men det slog mig att man väl borde kunna göra en Hermanssurdeg från början om man så önskar, eller? Någon som gjort detta och vet hur man får det att funka?
Och så en sak till... det står mycket tydligt i receptet att Herman inte får ställas in i kylen eftersom han dör. Men man kan ju ha annan surdeg vilande i kylskåp, skulle det vara annorlunda med Herman?
Jag vill gärna ha Herman kvar utan att behöva baka kakor var och varannan vecka. Tacksam för svar!
Vet inte vad du menar med Herman, jag gör en surdeg från start, blandar mjöl och vatten och jäst. Det ska stå i rumstemp i ett dygn. Mata degen med mera mjöl och sedan ska den stå still igen. Efter 3 dagar är den klar att använda, då tar jag en del till bak direkt och de övriga delarna , 9st, fryser jag in. När jag sedan tinar upp dem så gör jag det i rumstemp. Har alltid fungerat bra,
En surdeg kan även förvaras i kylskåpet upp till flera månader.
Tack för svaret, det är dock inte matbrödssurdeg jag är ute efter den här gången. Jag ska nog förklara mig lite tydligare. :)
En Herman är en surdeg för mjuk kaka och innehåller mjöl, socker och mjölk istället för de vanliga ingredienserna i en matbrödssurdeg. Kakan blir oerhört saftig och god, men jag kan inte riktigt luska ut proportionerna för att starta en ny deg. För kakan går ut på att man under en tiodagarsperiod matar sin Herman och låter honom växa till, sen delar man upp degen i fem bitar varav man ger bort fyra och behåller en som man bakar en kaka på.
Är det någon som nu vet hur man bär sig åt? :o
Tack för svaret, det är dock inte matbrödssurdeg jag är ute efter den här gången. Jag ska nog förklara mig lite tydligare. :)
En Herman är en surdeg för mjuk kaka och innehåller mjöl, socker och mjölk istället för de vanliga ingredienserna i en matbrödssurdeg. Kakan blir oerhört saftig och god, men jag kan inte riktigt luska ut proportionerna för att starta en ny deg. För kakan går ut på att man under en tiodagarsperiod matar sin Herman och låter honom växa till, sen delar man upp degen i fem bitar varav man ger bort fyra och behåller en som man bakar en kaka på.
Är det någon som nu vet hur man bär sig åt? :o
Googlade och fann denna
http://www.kokaihop.se/recept/vanskapskakan-herman
Åh, minns herman med nostalgi från min tonårstid, mamma fick en herman av en på jobbet, vi tog hand om den efter beeskrivningen och det blev så gott. Har inte stött på honom nån fler gång :'( men med safir74´s tips kanske men kan starta en själv och glädja de i sin närhet med att starta en ny hermankedja).
(L)Jag har nyligen fått en Herman och matat den och delat med mig till kompisar. Bakat kakan på en del. Men jag vet tyvärr inte hur man startar en från början.:(
Lena
Åh Tack! :D
Vad glad jag blev för länktipset, det måste helt enkelt provas!! Det är väl inte exakt samma ingredienser i själva kakan men det tänker jag att man väl kan justera om man så önskar.
Becazinha
Kan man frysa ner herman som man kan göra med vanlig surdeg??? // Thomas
Jag undrar oxå om han går att frysa ner? Och så är jag nyfiken på om någon testat detta startrecept som länken hänvisar till?
Hur man gör en Herman från start är en väl bevarad hemlighet!
Du skall vara glad om du får en.
Vårda den väl och följa instruktionerna.
En äkta Herman går inte att ställa i kylen, då dör han!
Länken som visas blir ingen Herman utan något helt annat.
Kan man frysa ner herman som man kan göra med vanlig surdeg??? // Thomas
Det kanske går att frysa en "vanlig" surdeg.
Men en riktig surdeg behöver inte frysas!
Vad blir det då av receptet i länken? Det påminner ju onekligen om en Herman förutom att jag inte vet om det verkligen är så man startar en ny kedja. Är det möjligen så att du jan-gunnar-j besitter denna väl bevarade hemlighet????
Och hur kan jag bära mig åt för att låta Herman överleva ett bra tag utan att behöva baka var tionde dag (om han nu verkligen dör i kyla)? OM han ställs i kylskåp/fryses ner ett tag, borde det inte gå att återuppliva, eller vad är det som gör den annorlunda andra surdegar?
Snacka om att jag är nyfiken!
Hej. Gå in på hembakningsrådet.se där finns det ett recept under övrigt kakan Herman från start till färdig kaka Lycka till (Y)
Oj ! Här har jag missat något väsentligt!!!! Har aldrig gjort någon Herman?:(//lillawe
Hembakningsrådets Hermankaka var detsamma som den i länken jag angav..
Hur man gör en Herman från start är en väl bevarad hemlighet!
Du skall vara glad om du får en.
Vårda den väl och följa instruktionerna.
En äkta Herman går inte att ställa i kylen, då dör han!
Länken som visas blir ingen Herman utan något helt annat.
Och det vet du för att?????
Receptet i länken är inte alls lika med det recept som jag fått av den person som gav mig min första Herman.
En riktig surdeg innehåller inte någon jäst.
Hur man gör från start är dock inget som jag vet, men det kanske går bra som det står skrivet i länken.
Här kommer resten av det recept som jag gjort kakan efter.
Hej! Jag heter Herman!
Jag är en naturlig surdegskaka. Jag skall stå på diskbänken i 10 dagar utan lock. Du får inte sätta mig i kylskåpet. Om jag slutar att bubbla är jag död!
Dag 1. Du får hem mig, ställ mig bara på diskbänken och prata med mig ibland.
Dag 2 och 3. Rör i mig 2-3 gånger varje dag.
Dag 4. Herman är hungrig. Ge mig 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl strösocker. Rör om ordentligt, jag tycker inte om klumpar!
Dag 5 till 8. Rör i mig 2-4 ggr varje dag.
Dag 9. Nu är jag hungrig igen, ge mig det samma som jag fick dag 4. Rör om noga och dela mig i 5 lika stora delar. Nu skall du ge bort 4 av delarna till någon vän tillsammans med en kopia av detta recept. Herman nummer 5 stannar hos dig, ställ mig på diskbänken tills nästa dag.
Dag 10. I dag är jag jättehungrig. Ge mig följande:
1,5 dl matolja
3 ägg
3 tsk bakpulver
100g hackade hasselnötter eller sötmandel
2 rivna äpplen
2,5 dl strösocker
3,5 dl mjöl
1 tsk salt
100g hackad choklad
2 tsk malen kanel
Blanda alla ingredienserna och häll dem i en stor bakform, 26-28cm. Grädda mig nederst i 175 grader varm ugn i ca 50-60 minuter, kolla med en sticka om jag är färdig.
:p Jag fick en Herman på 80-talet och fick då tipset att frysa en deg för att ha när lusten faller på.
Så du får väl satsa på att ha en man i frysen.
Jag snubblade på den här länken, när jag letade efter smakvariationer på kakan, som för övrigt är världens godaste :p
Hoppas den kan vara till hjälp.... såg att den inte riktigt hade de proportionerna som jag har, men den blir säkert god.
http://frostensdotter.blogspot.com/2009/01/herman-vnskapskakan.html
Detta är ju ganska lustigt, för min dotter fick sin första Herman för ett par veckor sedan, och den går absolut att frysa, för er som betvivlar det. När man tar upp den från frysen så skall man tydligen bara fortsätta från punkt 4 i Jan Gunnars recept. ( tror det var ett liknande som min dotter fick).
Själv fick jag en Hermandeg av en god vän för ca 12 år sedan, men vid det tillfället blev det inget bakande, men jag vet att jag har pappret kvar i en pärm.Degen åkte tyvärr i soporna då, men det är kul att denna degen dyker upp nu igen, det är som med allt annat , det gamla kommer tillbaks.
Min far heter dessutom Herman så för mig är det extra roligt att kunna baka Herman.
Kram på er alla hemmabagare.
mvh Tina