Jag gillar att ta hand om mig själv. Inte så att jag ständigt råbantar, springer flera mil i veckan eller så. Dock försöker jag tänka på vad som är nyttigt för kroppen i allmänhet.
Det där med matfetter är en hel j-vla djungel. Ena dagen läser man det ena och andra något helt annat. Trodde länge att det var bra att laga mat i olja men nopp det var det inte. En väninna sa att smör är det bästa och mest naturliga, men nopp igen. Smör innehåller tydligen mycket mättat fett. Härdat fett, transfetter fan och hans moster.
Kan någon bringa klarhet i fettdjungeln så hade jag varit väldans tacksam.
Jade69
stinta25 juni 2008
Skrivet av Jade69 den 25 jun 2008
Jag gillar att ta hand om mig själv. Inte så att jag ständigt råbantar, springer flera mil i veckan eller så. Dock försöker jag tänka på vad som är nyttigt för kroppen i allmänhet.
Det där med matfetter är en hel j-vla djungel. Ena dagen läser man det ena och andra något helt annat. Trodde länge att det var bra att laga mat i olja men nopp det var det inte. En väninna sa att smör är det bästa och mest naturliga, men nopp igen. Smör innehåller tydligen mycket mättat fett. Härdat fett, transfetter fan och hans moster.
Kan någon bringa klarhet i fettdjungeln så hade jag varit väldans tacksam.
Jade69
Ställer mej i den undrandes kö åxå?:p
zudette25 juni 2008
Det vill jag oxå....
Vi har slutat använda margarin (flytande o fast) och använder uteslutande smör (o ibland olivolja) i matlagning och Bregott på mackan i tron att det är det bästa!
Det jag har hört ska vara bäst är kokosfettet som gör underverk både invärtes och utvärtes men om det duger med det kokosfett som finns att köpa på affären eller om det bara är hälsokostens kokosfett som är bäst, det har jag inte fått grepp om!
Jag har försökt söka info men vilken info kan man lite på???? Alla är väl "köpta" av nån, tänker jag????
Skulle oxå vilja ha klarhet i fettdjungeln!
zonale25 juni 2008
Ja inte är det lätt att veta när informationen varierar minst sagt. Den svenska kallpressade rapsoljan, ibland med en liten klick smör för färg och smak är vad jag använder idag. Bordsmargariner av vilken sort det än vara månde har jag bannlyst och använder smör när jag bakar och bregott på mackan. Tror mer på att vara sparsam av det som är naturligt än att köpa lättprodukter.
Jade6925 juni 2008
Tack för visat intresse.
Ja det är inte lätt i dagens mediala samhälle med så många olika rön. Antar att man får följa sin inre röst.
monac25 juni 2008
kallpressade oljor(raps,oliv,valnöt) GHEE(klarifierat smör)
Du blir inte fet av rätt fett...utan av snabba kolhydrater i form av vitt mjöl & socker... & för mycket stilla sittande.:)
Fredrik Paulun kan hjälpa dig reda ut begreppen...kolla hans sida eller läs shooping guiden eller blodsocker blues t.e.x.
Hjärnan behöver fett ,annars kan man inte tänka.
monac25 juni 2008
Margarin går bort samt dåliga skit oljor i jätte förpackningar.
Jade6925 juni 2008
monac
Vilken klok kvinna:), nu vet jag varför min hjärna inte fungerar, den får dåligt fett:D.
Det ligger mycket i det du skriver om socker och kolhydrater. Försöker undvika det så mycket jag kan men det är fan så gott med socker i alle fall:(L)
monac25 juni 2008
jo det har du rätt i Jade69, men då får du göra som jag(tant-varning så det räcker:D) köpa stavar & ut & gå i skogen med nån kul kompis. Då gör det inte så mycket om man äter lite glass nu & då eller så!(H)
Ernst7625 juni 2008
Skrivet av zudette den 25 jun 2008
Det vill jag oxå....
Vi har slutat använda margarin (flytande o fast) och använder uteslutande smör (o ibland olivolja) i matlagning och Bregott på mackan i tron att det är det bästa!
Det jag har hört ska vara bäst är kokosfettet som gör underverk både invärtes och utvärtes men om det duger med det kokosfett som finns att köpa på affären eller om det bara är hälsokostens kokosfett som är bäst, det har jag inte fått grepp om!
Jag har försökt söka info men vilken info kan man lite på???? Alla är väl "köpta" av nån, tänker jag????
Du är inne på rätt spår med riktigt smör och bregott! Ska du använda kokosfett så ska du inte använda det silvriga paketet i mataffären.
Det kokosfett man ska köpa är det som finns i hälsokosthandlen, det ska vara "extra virgin", kallpressat. Finns med och utan smak av kokos. Det med smak är gott att äta som det är eller i t ex efterrätter medan det smakfria är perfekt att steka i. Dock är detta kokosfett dyrt...
Apropå bra fett - glöm inte att försöka få i dig omega 3! Finns bäst i fet fisk eller som tillskott. Vi får oftat i oss alldeles för mycket omega 6 (i vegetabiliska oljor) så balansen blir fel. Läs gärna mer om fetter här från en som förespråkar mättade fetter. Jag har varit på en mycket intressant föreläsning med honom - Frank Nilsson. Håller kanske inte med i allt, men han har mycket vettigt att säga:
http://www.livlinan.eu/
Jag tror på naturliga grejer, utan raffinering och tillsatser! Lättmargarin och annat margarin är bland det värsta man kan äta. Rena industrismörjan...Heja smör! Använder även olivolja och ibland rapsolja och kokosfett. Samt äter tillskott av omega 3. Och jag äter gärna fett i sitt naturliga sammanhang som i vildfångad lax, (ibland krav-kött ), nötter och avocado.
Jade6926 juni 2008
Hosianna
Tack för många goda råd. Ska genast åka till hälsokost och köpa kokosfett.
Monac
Inte behöver du sätta tantvarning på stavar, använder mina flitigt. Visst man känner sig inte jättesexig när man är ute och traskar med dom speciellt inte när man som jag stup i kvarten snubblar över dom:o
Tack till alla för era goda råd, här verkar finnas många kloka människor. Nu undrar jag om ni har något bra tips mot sockersug oxå???
Helvina26 juni 2008
Hejsan!
Vad jag hört/läst, ska vi inte använda olivolja för stekning, något i det förstörs under upphettning. Då är det bättre att använda rapsolja, som ska vara lika nyttigt fast utan bismaken av oliver dessutom. Men håller med flera av er andra, jag är tveksam till att vi ska nöja oss med billiga "skit-oljor", det är nog bättre att köpa något med lite kvalitet.
Tror inte heller på att använda så mkt lättprodukter, de innehåller så mycket andra tillsatser. Bättre att använda sig av det vanliga - med måtta förstås!
monac26 juni 2008
använder riktigt smör där det krävs! Bregott på mackan såklart!!!!!:)
Tar även GLA nattljusolja(hormonella balansen,huden) & fiskolje kapslar.
Sonen får flytande eye Q.
Vi äter rätt mycket fisk,i huvudsak lax. Liksom nötter & frön är dagligt förekommande samt AVOCADO & krossade linfrön.
Omega 3 är en viktig beståndsdel så att ämnesomsättningen fungerar som den ska.
Vill man inte spendera sina pengar på kosttillskott räcker det att äta feta fiskar 3 gånger i veckan.:)
monac26 juni 2008
VILL OXÅ TACKA FÖR INTRESSANTA LÄNKAR!(Y)
Smulpajen26 juni 2008
Jag har bannlyst alla lättmargariner och äter nu bara Bregott på mackan. Dessvärre steker och bakar jag fortfarande i Milda. Vet inte hur dåligt detta är men "äkta" smör är dyrt att använda i vardagen. Kan man egentligen tro på att det är äkta föresten?? Jag är väldigt skeptisk till alla rapporter hit och dit. Man vet ju inte vad man ska tro från ena dagen till den andra :( Olivolja använder vi också flitigt fast inte till stekning. Det är både gott och nyttigt, speciellt för oss kvinnor eftersom det sägs motverka bröstcancer.
Glitterfia26 juni 2008
Skrivet av Helvina den 26 jun 2008
Hejsan!
Vad jag hört/läst, ska vi inte använda olivolja för stekning, något i det förstörs under upphettning. Då är det bättre att använda rapsolja, som ska vara lika nyttigt fast utan bismaken av oliver dessutom. Men håller med flera av er andra, jag är tveksam till att vi ska nöja oss med billiga "skit-oljor", det är nog bättre att köpa något med lite kvalitet.
Tror inte heller på att använda så mkt lättprodukter, de innehåller så mycket andra tillsatser. Bättre att använda sig av det vanliga - med måtta förstås!
Var det inte på oprah nu i veckan eller förra veckan? Man skulle inte steka i extra virgin olivolja (den var bäst till sallad osv). Det var bättre att använda rapsolja eller liknande till stekning.
lenajeanette26 juni 2008
de är sant...rapsolja tål högre temp.
ros26 juni 2008
:)Vi använder bara smör att steka i. Ibland använder vi rapsolja. Till smörgås använder vi Bregott.
Margarin är bara "konstgjort"
Läs gärna denna artikel för att förstå lite vad jag menar
www.grongava.com/artikelserien.php?aid=10
Jag gillar att ta hand om mig själv. Inte så att jag ständigt råbantar, springer flera mil i veckan eller så. Dock försöker jag tänka på vad som är nyttigt för kroppen i allmänhet.
Det där med matfetter är en hel j-vla djungel. Ena dagen läser man det ena och andra något helt annat. Trodde länge att det var bra att laga mat i olja men nopp det var det inte. En väninna sa att smör är det bästa och mest naturliga, men nopp igen. Smör innehåller tydligen mycket mättat fett. Härdat fett, transfetter fan och hans moster.
Kan någon bringa klarhet i fettdjungeln så hade jag varit väldans tacksam.
Jade69
Jag gillar att ta hand om mig själv. Inte så att jag ständigt råbantar, springer flera mil i veckan eller så. Dock försöker jag tänka på vad som är nyttigt för kroppen i allmänhet.
Det där med matfetter är en hel j-vla djungel. Ena dagen läser man det ena och andra något helt annat. Trodde länge att det var bra att laga mat i olja men nopp det var det inte. En väninna sa att smör är det bästa och mest naturliga, men nopp igen. Smör innehåller tydligen mycket mättat fett. Härdat fett, transfetter fan och hans moster.
Kan någon bringa klarhet i fettdjungeln så hade jag varit väldans tacksam.
Jade69
Ställer mej i den undrandes kö åxå?:p
Det vill jag oxå....
Vi har slutat använda margarin (flytande o fast) och använder uteslutande smör (o ibland olivolja) i matlagning och Bregott på mackan i tron att det är det bästa!
Det jag har hört ska vara bäst är kokosfettet som gör underverk både invärtes och utvärtes men om det duger med det kokosfett som finns att köpa på affären eller om det bara är hälsokostens kokosfett som är bäst, det har jag inte fått grepp om!
Jag har försökt söka info men vilken info kan man lite på???? Alla är väl "köpta" av nån, tänker jag????
Skulle oxå vilja ha klarhet i fettdjungeln!
Ja inte är det lätt att veta när informationen varierar minst sagt. Den svenska kallpressade rapsoljan, ibland med en liten klick smör för färg och smak är vad jag använder idag. Bordsmargariner av vilken sort det än vara månde har jag bannlyst och använder smör när jag bakar och bregott på mackan. Tror mer på att vara sparsam av det som är naturligt än att köpa lättprodukter.
Tack för visat intresse.
Ja det är inte lätt i dagens mediala samhälle med så många olika rön. Antar att man får följa sin inre röst.
kallpressade oljor(raps,oliv,valnöt) GHEE(klarifierat smör)
Du blir inte fet av rätt fett...utan av snabba kolhydrater i form av vitt mjöl & socker... & för mycket stilla sittande.:)
Fredrik Paulun kan hjälpa dig reda ut begreppen...kolla hans sida eller läs shooping guiden eller blodsocker blues t.e.x.
Hjärnan behöver fett ,annars kan man inte tänka.
Margarin går bort samt dåliga skit oljor i jätte förpackningar.
monac
Vilken klok kvinna:), nu vet jag varför min hjärna inte fungerar, den får dåligt fett:D.
Det ligger mycket i det du skriver om socker och kolhydrater. Försöker undvika det så mycket jag kan men det är fan så gott med socker i alle fall:(L)
jo det har du rätt i Jade69, men då får du göra som jag(tant-varning så det räcker:D) köpa stavar & ut & gå i skogen med nån kul kompis. Då gör det inte så mycket om man äter lite glass nu & då eller så!(H)
Det vill jag oxå....
Vi har slutat använda margarin (flytande o fast) och använder uteslutande smör (o ibland olivolja) i matlagning och Bregott på mackan i tron att det är det bästa!
Det jag har hört ska vara bäst är kokosfettet som gör underverk både invärtes och utvärtes men om det duger med det kokosfett som finns att köpa på affären eller om det bara är hälsokostens kokosfett som är bäst, det har jag inte fått grepp om!
Jag har försökt söka info men vilken info kan man lite på???? Alla är väl "köpta" av nån, tänker jag????
Du är inne på rätt spår med riktigt smör och bregott! Ska du använda kokosfett så ska du inte använda det silvriga paketet i mataffären.
Skulle oxå vilja ha klarhet i fettdjungeln!
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
http://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20för%20LCHF.pdf
Det kokosfett man ska köpa är det som finns i hälsokosthandlen, det ska vara "extra virgin", kallpressat. Finns med och utan smak av kokos. Det med smak är gott att äta som det är eller i t ex efterrätter medan det smakfria är perfekt att steka i. Dock är detta kokosfett dyrt...
Apropå bra fett - glöm inte att försöka få i dig omega 3! Finns bäst i fet fisk eller som tillskott. Vi får oftat i oss alldeles för mycket omega 6 (i vegetabiliska oljor) så balansen blir fel. Läs gärna mer om fetter här från en som förespråkar mättade fetter. Jag har varit på en mycket intressant föreläsning med honom - Frank Nilsson. Håller kanske inte med i allt, men han har mycket vettigt att säga:
http://www.livlinan.eu/
Jag tror på naturliga grejer, utan raffinering och tillsatser! Lättmargarin och annat margarin är bland det värsta man kan äta. Rena industrismörjan...Heja smör! Använder även olivolja och ibland rapsolja och kokosfett. Samt äter tillskott av omega 3. Och jag äter gärna fett i sitt naturliga sammanhang som i vildfångad lax, (ibland krav-kött ), nötter och avocado.
Hosianna
Tack för många goda råd. Ska genast åka till hälsokost och köpa kokosfett.
Monac
Inte behöver du sätta tantvarning på stavar, använder mina flitigt. Visst man känner sig inte jättesexig när man är ute och traskar med dom speciellt inte när man som jag stup i kvarten snubblar över dom:o
Tack till alla för era goda råd, här verkar finnas många kloka människor. Nu undrar jag om ni har något bra tips mot sockersug oxå???
Hejsan!
Vad jag hört/läst, ska vi inte använda olivolja för stekning, något i det förstörs under upphettning. Då är det bättre att använda rapsolja, som ska vara lika nyttigt fast utan bismaken av oliver dessutom. Men håller med flera av er andra, jag är tveksam till att vi ska nöja oss med billiga "skit-oljor", det är nog bättre att köpa något med lite kvalitet.
Tror inte heller på att använda så mkt lättprodukter, de innehåller så mycket andra tillsatser. Bättre att använda sig av det vanliga - med måtta förstås!
använder riktigt smör där det krävs! Bregott på mackan såklart!!!!!:)
Tar även GLA nattljusolja(hormonella balansen,huden) & fiskolje kapslar.
Sonen får flytande eye Q.
Vi äter rätt mycket fisk,i huvudsak lax. Liksom nötter & frön är dagligt förekommande samt AVOCADO & krossade linfrön.
Omega 3 är en viktig beståndsdel så att ämnesomsättningen fungerar som den ska.
Vill man inte spendera sina pengar på kosttillskott räcker det att äta feta fiskar 3 gånger i veckan.:)
VILL OXÅ TACKA FÖR INTRESSANTA LÄNKAR!(Y)
Jag har bannlyst alla lättmargariner och äter nu bara Bregott på mackan. Dessvärre steker och bakar jag fortfarande i Milda. Vet inte hur dåligt detta är men "äkta" smör är dyrt att använda i vardagen. Kan man egentligen tro på att det är äkta föresten?? Jag är väldigt skeptisk till alla rapporter hit och dit. Man vet ju inte vad man ska tro från ena dagen till den andra :( Olivolja använder vi också flitigt fast inte till stekning. Det är både gott och nyttigt, speciellt för oss kvinnor eftersom det sägs motverka bröstcancer.
Hejsan!
Vad jag hört/läst, ska vi inte använda olivolja för stekning, något i det förstörs under upphettning. Då är det bättre att använda rapsolja, som ska vara lika nyttigt fast utan bismaken av oliver dessutom. Men håller med flera av er andra, jag är tveksam till att vi ska nöja oss med billiga "skit-oljor", det är nog bättre att köpa något med lite kvalitet.
Tror inte heller på att använda så mkt lättprodukter, de innehåller så mycket andra tillsatser. Bättre att använda sig av det vanliga - med måtta förstås!
Var det inte på oprah nu i veckan eller förra veckan? Man skulle inte steka i extra virgin olivolja (den var bäst till sallad osv). Det var bättre att använda rapsolja eller liknande till stekning.
de är sant...rapsolja tål högre temp.
:)Vi använder bara smör att steka i. Ibland använder vi rapsolja. Till smörgås använder vi Bregott.
Margarin är bara "konstgjort"
Läs gärna denna artikel för att förstå lite vad jag menar
www.grongava.com/artikelserien.php?aid=10