Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Matberedare / Assistent/Mixer Mat analfabet behöver hjälp

  • dePaul 7 december 2008

    Skrivet av ferga den 7 dec 2008

    Ingen verkar ha nämnt den absolut bästa kniven på marknaden: masahiro. Dessa knivar soppar banan med Global, Victorinox, Zwilling, Fiskars.
    Av vilket skäl hävdar du att det är den bästa kniven på marknaden? Knappast med tanke på material. Ergonomi? Ser inte märkvärdig ut. Dessutom är helmetallknivar kända för sitt hala grepp. Pris? Våldsamt överdrivet med tanke på materialval.

    Jag kommer direkt på 10 märken som sopar golvet med Masahiron både materialmässigt, ergonomiskt (?) men framför allt prismässigt:
    - Murray Carter
    - Phil Wilson
    - Hattori
    - Mr Itou
    - Fujiwara
    - Kobayashi
    - Kumadori
    - Ryusen
    - Sanetu
    - Kazuyuki Tanaka

    ~Paul~

  • jenkar 8 december 2008

    jag trodde tråden handlade om matberedare eller assistent?!...

  • dePaul 8 december 2008

    Skrivet av jenkar den 8 dec 2008

    jag trodde tråden handlade om matberedare eller assistent?!...
    Jo, helt korrekt. Sorry för OT, men den här tråden tog en annan vändning redan i inlägg nr 2.

    ~Paul~

  • Eery 8 december 2008

    Vad roligt att du vill motivera dig till att börja laga mat! Jag tror att du ska börja med att fundera på vad du vill göra med maskinen, vilka funktioner du vill att den ska ha, hur mycket plats får den ta, i skåp och på bänk.
    Vad är det du vill betala för, märke eller kvalité?
    Är själv i köpartagen men jag vill att den ska kunna göra allt ifrån stora tunga degar (bakar alltid för hand annars) äppelmos, korv, pasta osv. Jag har fallit för en Kenwood, samma märke som mamma har på sin kökskompis sen 25 år men med starkare motor.
    Bästa kompisen som använder sin till allt, hon tom vispar pannkakssmet i sin, hon har en Kitchen Aid och är supernöjd. Den är ju dessutom snygg och finns i massor med olika färger till skillnad från många andra.

    Vore roligt att höra vad det blir när du bestämt dig:)

  • fish1000 21 april 2009

    Hej igen efter nästan ett halvtårs uppehåll. Fortfarande så har jag inte gjort så förfärligt många olika kulinariska rätter men det tar sig. Jag köpte till sist en köksmaskin från bosch.
    https://www.netonnet.se/index.asp?iid=91261
    Bosch MUM 46R1. Den fick ganska bra kritik här på forumet och var ganska billig. Jag har inte testat den riktigt ännu jag fick den för en dag sen. Sen har jag köpt som rekommenderades kniv men inte flera än en jag kör med de gamla jag har + en fiskars som känns ganska bra. Jag har hört bra saker om global som nämdes i tråden, bla kan inte min syrra åka till sommarstugan utan att ta med global knivar. Jag har en del ok köksverktyg men jag tänkte lägga till med bättre allt eftersom behovet uppkommer. Slutligen så har jag beställt två böcker som jag har hört goda saker om, Bonniers kokbok och Rutiga kokboken. Tack för all input jag fick i denna thread, kommenterna gärna om ni har mera synpunkter :D

  • boz1965 21 april 2009

    Skrivet av dePaul den 30 nov 2008

    En liten demonstration av den här typen av skärpa visas upp av en bekant till mig: http://www.youtube.com/watch?v=BlKsh005Osw

    Observera att kniven är en 6 mm tjock Combat kniv av märke Busse!

    ~Paul~


    Varför i hela fridens namn ska man ha en 6mm tjock kniv?

  • boz1965 21 april 2009

    Skrivet av dePaul den 30 nov 2008

    Skrivet av boz1965 den 12 nov 2008

    1. Jag tycker att det första du ska satsa på är ordentliga knivar. 3 - 4 st riktigt bra.

    T.ex.:
    Kockkniv
    Skalkniv
    Brödkniv
    Flexibel filékniv

    2. Märken som är bra är: Global (dyrast, men också bäst),

    3. De som är billigast av dessa är Fiskars, som håller en fullt godtagbar kvalité för hemmabruk

    4. Skeppshult är det enda som gäller för mig, främst för att det är det enda märke som är helsvenskt i alla avseenden.

    5. Köp ALDRIG teflon- eller nonstickbelagda kärl, som yrkesman kan jag säga att DE SUGER! Nu kommer flera stycken att säga emot, det är jag säker på

    6. Du bör välja en maskin som kan flera saker, inte bara en blandare, som t.ex. KitchenAid


    2. Här håller jag däremot inte med ;). Skulle Global vara bäst? Tillåt mig att småle. Bäst ur vilken synpunkt? Bäst bladstål? Nix! Bäst ergonomi? Nix! Bäst pris-/kvalitéförhållande? Nix!

    3. Hm, tyvärr så har Fiskars gått ner i stålkvalité de sista åren. De har till de flesta modeller valt ett billigt kinesiskt stål (420J2 variant) för att pressa priserna. Jag skulle inte rekommendera deras knivar i dagsläget.

    5. Ja, här måste jag verkligen säga emot. Det finns själklart plats för båda typerna i köket. De har olika för och nackdelar men att helt utesluta belagda kärl är nonsens. Du som kallar dig yrkeskock borde veta det här ;).


    2. Jag skrev inte att Global var den bästa kniven av ALLA knivar, utan av de jag räknade upp i prisklass med vad ett normalt hushåll kan ha råd med.

    3. Faktum kvarstår att Fiskars är fullt godtagbara som hushållsknivar. Jag påpekade också att jag INTE skulle skulle välja att använda dem i mitt yrke.

    5. Jo, visst finns det plats för nonstickblagda kärl i hushållet, men INTE som kokkärl! Jag använder gärna belagda bakformar t.ex.

    Och jag KALLAR mig inte yrkeskock, jag ÄR det. Du, som utger dig för att veta vissa saker (kanske liiite väl mycket messerschmidt i mitt tycke), kanske inte vet att vissa saker ANVÄNDER man inte i ett professionellt kök. Fråga t.ex. Gordon Ramsay - för honom är elvisp en svordom...

    Och, JA, jag VET att elvispar används en hel del i restaurangkök. Men kom igen när du har slagit 3 kilo majonnäs för hand...

  • boz1965 21 april 2009

    Skrivet av Smulpajen den 30 nov 2008

    Köper man en kniv för 1200:- ska man inte behöva slipa den efter tre dagar:o Inte var jag oförsiktig heller....:'(


    Nä, SLIPA den ska man inte behöva, men däremot BRYNA den. Att bryna en kniv innebär att man "lägger eggen tillrätta" s.a.s. Att slipa innebär att man ger den en helt ny egg. Hur fort eggen blir slö beror på vilket underlag du skär/hackar på. Plastskärbrädor har en tendens att göra eggen slö fortare än träskärbrädor. På restaurang bryner man sin kniv i princip varje gång man ska skära eller hacka något.

  • dePaul 23 april 2009

    Skrivet av boz1965 den 21 apr 2009
    1. Jag skrev inte att Global var den bästa kniven av ALLA knivar, utan av de jag räknade upp i prisklass med vad ett normalt hushåll kan ha råd med.

    2. Faktum kvarstår att Fiskars är fullt godtagbara som hushållsknivar. Jag påpekade också att jag INTE skulle skulle välja att använda dem i mitt yrke.

    3. Jo, visst finns det plats för nonstickblagda kärl i hushållet, men INTE som kokkärl! Jag använder gärna belagda bakformar t.ex.

    4. Du, som utger dig för att veta vissa saker (kanske liiite väl mycket messerschmidt i mitt tycke), kanske inte vet att vissa saker ANVÄNDER man inte i ett professionellt kök. Fråga t.ex. Gordon Ramsay - för honom är elvisp en svordom...

    5. Och, JA, jag VET att elvispar används en hel del i restaurangkök. Men kom igen när du har slagit 3 kilo majonnäs för hand...

    1. Du skrev exakt såhär:
    "Märken som är bra är: Global (dyrast, men också bäst), Victorinox, Zwilling, Fiskars m.fl."
    ;). Jag kan således inte se av ditt inlägg att du endast syftar på ett amatörkök.

    2. Här har vi helt tydligt olika uppfattningar. Jag anser inte att dessa knivar duger ens i ett amatörkök. För samma pengar får du ju t ex Frosts fina serie eller Mora of Sweden. Dessa knivar är avsevärt mer prisvärda än Fiskars. Också Anders Petter tillverkar bättre knivar. Vill man ändå satsa på ett billigt märke så varför inte Bergo Tools? Även dessa är mer prisvärda.

    3. Återigen så håller jag inte med. Att koka mjölk/gröt (t ex mannagryn) i en nonstickkastrull är ett nöje. Att göra det i en rostfri är en pina. Detta gäller också andra ingredienser som har en särskild förmåga att fastna.

    4. Jag behöver inte fråga herr Ramsey eller någon annan "yrkeskock". Jag har ett förflutet inom yrket, både som kock och krogägare och är mycket väl medveten om vilka verktyg man använder i ett professionellt kök. Jag är dessutom medveten om att inte alla kök är lika. Det är ganska stor skillnad på utrustning.

    Däremot blir jag ledsen om jag framstår som en "messerschmidt". Tråkigt att bli uppfattad på det viset.

    5. Det har man nog gjort ett antal ggr :D. Men nu för tiden kör jag hellre elektriskt. Finns liksom ingen poäng i att inte göra det ;).

    Hoppas att vi kan reda ut våra meningsskiljaktigheter på ett civiliserat sätt.

    ~Paul~

  • dePaul 23 april 2009

    Skrivet av boz1965 den 21 apr 2009

    Skrivet av Smulpajen den 30 nov 2008

    Köper man en kniv för 1200:- ska man inte behöva slipa den efter tre dagar:o Inte var jag oförsiktig heller....:'(


    Nä, SLIPA den ska man inte behöva, men däremot BRYNA den. Att bryna en kniv innebär att man "lägger eggen tillrätta" s.a.s. Att slipa innebär att man ger den en helt ny egg. Hur fort eggen blir slö beror på vilket underlag du skär/hackar på. Plastskärbrädor har en tendens att göra eggen slö fortare än träskärbrädor. På restaurang bryner man sin kniv i princip varje gång man ska skära eller hacka något.

    Precis. Att slipa innebär ett större ingrepp, dvs avlägsnande av material längs med hela slipfasen. Ofta handlar det om primäregg eller hela kroppen i fallet med fullt flatslipade eller fullt konvexslipade knivar. Denna metod tangerar omprofilering.

    Att bryna innebär att man lägger på en ytterst fin primäregg på den tidigare primäreggen som nu blir sekundäregg i och med det här ingreppet. Efter ett visst antal bryningar blir således eggvinkeln trubbigare och trubbigare och det är återigen dags att lägga på en färsk primäregg medelst slipning.

    Jag måste säga att jag verkligen inte är förtjust i plastbrädor. Dessa hör hemma inom surfingen men inte i ett kök, enligt min åsikt :D. Det är ju också bevisat att vissa träslag (ofta använda till brädor) har antibakteriella egenskaper.

    De flikar som uppstår på plastsbrädor är veritabla bakteriehärdar. Dessutom slöar de ner knivarna avsevärt mer än trä. De allra sämsta brädorna är dock som är gjorda i glas! Hur någon kunde komma på en sådan urbota dum idé är en gåta.

    ~Paul~

  • dePaul 23 april 2009

    Skrivet av boz1965 den 21 apr 2009
    Varför i hela fridens namn ska man ha en 6mm tjock kniv?
    Busse specialiserar sig på s k combatknivar, dvs knivar avsedda för militärt bruk. Därav den våldsamt överdrivna bladtjockleken och robustheten i övrigt: http://www.bussecombat.com/home/index.shtml

    Som privatperson har man väl knappast användning för den här typen av knivar. Vårt nordiska arv är inriktat på knivar som skärverktyg, dvs tunna eggar och moderata storlekar. Lappkniven är ett sådant exempel.

    Också slipfasen är helt annorlunda jämfört med amerikanska knivar. Deras filosofi går ut på primäreggar med en ganska trubbig vinkel och grovhet för maximal hållbarhet. Våra knivar uppvisar inte sällan en nordisk sabelslipning med en ytterst tunn primärvinkel. Sekundäreggen ligger inte sällan runt 10 grader och primärdito runt 15. En vanlig morakniv är ett sådant exempel.

    ~Paul~

  • Gnurf 23 april 2009

    Det märks att det är Vår...hannarna bröstar upp sig och jämför Knivar å Meritförteckningar. :D Igår satt jag på altanen och lyssnade på fågelsången...de minsta kvittrade mest...å i mitt stilla sinne tänkte jag att "det är precis som på Matklubben".

    Själv skiter jag i vilken kniv jag har...jag bara vässar :p å skär å lagar mat...precis som husmödrar gjort i alla tider utan minsta lilla Knivfetischism.

    (Y)

  • Countrygirl 24 april 2009

    Skrivet av Gnurf den 23 apr 2009

    Det märks att det är Vår...hannarna bröstar upp sig och jämför Knivar å Meritförteckningar. :D Igår satt jag på altanen och lyssnade på fågelsången...de minsta kvittrade mest...å i mitt stilla sinne tänkte jag att "det är precis som på Matklubben".

    Själv skiter jag i vilken kniv jag har...jag bara vässar :p å skär å lagar mat...precis som husmödrar gjort i alla tider utan minsta lilla Knivfetischism.

    (Y)


    Tack Gnurf! Du är underbar.

    Pust! Nu får ni tuppar ta och lugna ner er lite och hålla er till sakfrågan. Matberedare/assistent vad ska man välja? Har funderat på en Kitchen-Aid men har kanske fallti för design mer än funktion. Bakar mycket och vill baka mer bröd. Just nu har jag farmors gamla Electroluxassistent där tillbehören är av trä.

    Vad ska jag välja?

  • dePaul 25 april 2009

    Skrivet av Countrygirl den 24 apr 2009
    Nu får ni tuppar ta och lugna ner er lite och hålla er till sakfrågan. Matberedare/assistent vad ska man välja? Har funderat på en Kitchen-Aid men har kanske fallti för design mer än funktion. Bakar mycket och vill baka mer bröd. Just nu har jag farmors gamla Electroluxassistent där tillbehören är av trä.

    Vad ska jag välja?
    OK :).

    Det finns en hel del att välja på. Kitchen Aid har ju den klart trevligaste designen men motorerna är svagare än hos konkurrenterna i samma prisklass. Artisanen är bara på 300W och Proffessional finns i olika Wattstyrkor (325, 450, 475, 575, 600 och 800).

    Artisanen kan köpas för ungefär 5000 kronor medan de olika Proffessionalmodellerna sträcker sig från drygt 6000 till närmare 9000 kronor beroende på utförande.

    Jag äger personligen Artisanmodellen och är ganska nöjd med den. Den andas kvalité, det finns inga plastdetaljer och alla reglage sitter som berg. Det finns dock några störande moment. Först och främst är motorn lite för svag för t ex tyngre degar och dessutom så jobbar inte degkroken speciellt effektivt. Man måste hela tiden peta ner degen från skålens sidor eftersom kroken inte kommer åt där.

    Men som sagt i övrigt en kanonmaskin med ett ganska stort tillbehörsutbud.

    Skulle jag dock handla idag så hade jag nog satsat på en Kenwood Major eller en Hamilton Beach Commersial. Kenwooden har en motor på hela 1500Watt och kostar ungefär som Artisanen. Tillbehören är många. De nackdelar jag hört talas om är att blenderskålen ibland läcker in vätska i motorn och att den gärna spricker i samband med för stora temperaturskillnader.

    Till syvende och sist så får du fråga dig vad du tänker använda maskinen till. Är det mest för lättare arbeten eller kör du tunga surdegar?

    ~Paul~

  • Countrygirl 25 april 2009

    Jag tänker använda maskinen till att baka eget bröd. Jag vill bli duktigare på det. Jag tycker att brödet som säljs i affärerna och bagerierna är för fulla av bokstaven E. Jag vill baka bröd som möglar om det ligger för länge. Jag kommer vilja baka surdegar eftersom det ger ett gott och saftigt bröd. Det kan jag idag med farmors maskin men nu måste jag bli lite modernare. Men degspadet kommer troligen bara vara en liter eller två.

  • dePaul 25 april 2009

    OK, då skulle jag personligen titta på annat än Kitchen Aid. Bra kandidater är Electrolux Assistent, Bosch MUM (allt över 500 W) samt Kenwood Major.

    ~Paul~

  • DietistAsa 5 maj 2009

    Jag lånar tråden! :p

    Är också i köptagen och har också siktet inställt på en köksmaskin. Jag har landat mellan bosch och electroluxs assistent och nu vill jag veta fördelar/nackdelar med de båda. Tydligen ska gamla tillbehör funka på nya modeller, i så fall är det bosch som går segrande då min kära mamma har en bosch från stenåldern som jag säkert kan norpa en del udda delar till (typ korvhorn osv).

    Vad tror ni?

  • fish1000 5 maj 2009

    Skrivet av DietistAsa den 5 maj 2009

    Jag lånar tråden! :p


    Det går alldeles utmärkt!:p

    Nu är ju jag bara en enkel mat analfabet :p så jag kan inte göra någon ingående eller extremt professionell rekommendation av matberedare. Jag köpte en Bosch MUM 46R1 för den fick bra kritik i någon tråd jag såg här på forumet och allmänt bra kritik på andra sidor på internet. Jag tycker att Bosch MUM 46R1 har ett väldigt förmånligt pris, den har en stor mängd redskap med vid köpet plus att den har mycket tillläggs utrustning som man kan skaffa.


    Nu är jag ju ingen van användare av matberedare så det tog en stund innan jag kom igång första gången. Jag höll säkert på i 30 minuter bara att få osthacknings aggregatet installerat första gången. Men efter jag förstog hur den fungerar så går det lätt efter det. Man får köra med den beprövade trial error metoden. Dock kunde manualen vara aningen tydligare i vissa sammanhang.


    När jag köpte denna matberedare så var jag rädd att den skulle vara plastig för den var såpass förmånlig. Till min stora förvåning så tycker jag den känns rejäl om man jämför mot priset. Om man tittar på siter på internet där folk får ge betyg på denna matberedare så får den bra betyg i princip överallt. När jag köper teknisk utrustning brukar jag titta ganska ofta vad folk på amazon.com har att säga om produkter det brukar ge en bra fingervisning. Dock ska man filtrera lite för somliga människor köper aldrig en dålig produkt för egot säger att de har köpt en bra produkt :p och somliga människor kan ha köpt en bra produkt men leveransen tog mycket lång tid så får den ett dåligt betyg iallafall. Så att filtrera informationen är ganska viktigt.

    Slutligen kan jag säga att jag är mycket nöjd med mitt köp
    av Bosch MUM 46R1

    jag hoppas du fick iallafall lite hjälp av detta inlägg :)

  • DietistAsa 5 maj 2009

    Tusen tack för svar!
    Jag är nog mer ute efter en köksmaskin modell större. Jag har redan en matberedare (från bosch :o) som fixar allt hack och skiv samt små degar. Nu är jag dock ute efter the big guns så att säga...hehe!

    Här är en jämförelse mellan din och den jag kollar på: http://www.bosch-hushall.com/?SiteMapId=13890&ps=MUM46R1,MUM6N22

    Så det är den eller en sån här http://www.electrolux.se/node38.aspx?productId=4277

    Mmmm, nu blev du sugen på en sån va? ;)

  • jenkar 5 maj 2009

    Skrivet av Gnurf den 23 apr 2009

    Det märks att det är Vår...hannarna bröstar upp sig och jämför Knivar å Meritförteckningar. :D Igår satt jag på altanen och lyssnade på fågelsången...de minsta kvittrade mest...å i mitt stilla sinne tänkte jag att "det är precis som på Matklubben".

    Själv skiter jag i vilken kniv jag har...jag bara vässar :p å skär å lagar mat...precis som husmödrar gjort i alla tider utan minsta lilla Knivfetischism.

    (Y)


    hahaha!
    för en gång skull är det inte jag som är i blåsväder..!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.