Sånt jag måste göra själv - och inte köpa färdigt?
sofiapersson15 februari 2010
Köper väldigt sällan halvfabrikat.. Däremot mannen i familjen älskar att "prova" nya saker.. så de händer att de slinker ner nån halväcklig produkt i vår varukorg.:o.
Låter kanske präktigt, men hemlagat är godast och inte så hemskt svårt när man har till gång till MK(Y)
jimboz15 februari 2010
Skrivet av Bianca72 den 15 feb 2010
Påssoppa! Äckligt och dessutom höjden av lathet. Fast jag har sett att det kommit ut färdigblandad omelettsmet på tetrapack. Det är nog snäppet värre.
.
Fyfaan ! Omelett på Tetra :o Vart är världen på väg ?....Urk spott tvi tvi .......
RayofSunshine7315 februari 2010
Jag köper halvfabrikat vad gäller sojersättningar (bullar, burgare, pytt) som jag har i frysen när jag är bara lat och hemma själv. Men jag märker ju mer mat jag lagar, desto äckligare är färdiga saker. Fast egen majonnäs skulle jag aldrig göra. Äter så lite att jag knappt har det hemma.
The_mama97mia15 februari 2010
Skäms men erkänner jag köper ibland kall bea sås - intepå tetra precis men på plastförp. Rydbergs.
Däremot skulle jag aldrig köpa färdig omelettsmet. Skrev detta i annan tråd med.
mattant4115 februari 2010
Bea. sås, det köps nog här också ibland och finns alltid som pulver i skafferiet, det funkar ju till allt.
Äppelmos däremot vill jag absolut inte ha från affären - gillar inte smaken.
Omelettsmet har jag aldrig sett om jag ska vara ärlig men det måste ju vara hur tokigt som helst att köpa.
Okänd15 februari 2010
Det vet i tusan hur det kommer att gå den här vintern, det finns bara två påsar lingon kvar i frysen, 4 kg!
Så det blir att snåla fram tills i höst.
Men bättre än så här kan nog inte lingosylt bli:
Här styckas grisen själv o kycklingen nackas och tjuren klubbas, Sedan tas allt till vara och buljonger kokas. potatisen plockar jag ute från odlingen och även grönsakerna. Äggen kommer från hönorna här hemma. Öl och brännvin brygger jag själv från vete och råg från åkern. Korna ger den mjölk och grädde vi behöver. Bär och frukter tas tillvara för saft inkokningar och geler. I skogen skördas bären för att ge till sylt och marmelader. Utav fisket så gör vi egna fiskbullar och fiskpinnar.
Klart att det inhandlas en olika halvfabrikat och även helfabrikat hos mig.
Mvh
Höfta på i butikshyllorna
Anders
The_mama97mia15 februari 2010
Jag har också tur att få hemgjord hallonsylt av min mamma, gjord på skogshallon. Mums...
Gnurf15 februari 2010
I vilken del av Norrland ligger Malmö...(L)
Skrivet av jas65 den 15 feb 2010
Här styckas grisen själv o kycklingen nackas och tjuren klubbas, Sedan tas allt till vara och buljonger kokas. potatisen plockar jag ute från odlingen och även grönsakerna. Äggen kommer från hönorna här hemma. Öl och brännvin brygger jag själv från vete och råg från åkern. Korna ger den mjölk och grädde vi behöver. Bär och frukter tas tillvara för saft inkokningar och geler. I skogen skördas bären för att ge till sylt och marmelader. Utav fisket så gör vi egna fiskbullar och fiskpinnar.
siggemums16 februari 2010
Jag tyckte att färdig pannkassmet var höjden av onödigt, men omelette, är det sant?
Att köpa frusna bär räknas väl inte som halvfabrikat inte i min värld:p. Inte glass heller.
Jag lagar helst själv men jag är inte så anti mot halvfabrikat som många av er andra här. Jag är inte så principfast gillar att göra livet enkelt. En dag vill man laga mat i timmar och nästa ska det fort och kvickt. Arlas smaksatta kalla såser köper jag gärna. Färdig sallad också kan erkännas slinker ner nån gång.
En dag pratade min man och jag om att vara kräsen och jag sa att jag är ju inte kräsen jag äter nästan allt. Han bara tittade som ett frågetecken på mig och sen räknade han upp allt jag inte äter. Mc Donalds,inte korv, jag äter inget från en korvkiosk, hämtmat överhuvudtage är inte mycket som duger,pizza nej sällan, färdig pyttipanna, kommer inte in i mitt kök, färdigrätter usch ,sås på påse och soppa nej fy.Färdig potatisgratäng är bra men själv äter jag knappt av den jag gillar inte så mycket potatisgratäng alls jag vill hellre ha rostad kyftpotatis med bara lite salt.
Kanske jag är anti halvfabrikat ändå? Men annars äter jag det mesta:)
Linlock16 februari 2010
Jag tycker faktiskt att färdig ärtsoppa "på korv" är bra färdigmat! Speciellt som det bara är jag i familjen som gillar det! Änglamarks vegetariska tycker jag är god!(Y) Annars instämmer jag angående pulversoppor, blä.. och köttsoppa på burk. Urk.
chrisq16 februari 2010
(L)(L)(L) jag älskar pulvermos :p:p:p
jensanw3116 februari 2010
(H) Att göra såser är det enklaste som finns!! Det du behöver ha hemma är lite goda fonder, matlagningsgrädde eller vilken grädde man gillar alt creme fraiche.
När du stekt din kyckling, köttbullarna eller köttet, slå på grädde, lite fond efter smak, salta och peppra, klart! Du kan även fräsa med lite paprika och rödlök för variation till kycklingen. Bara att testa sig fram efter hand vad du kan ha i. Äpple är gott till kyckling, eller chilipulver t ex.
Champinjonsås är supergott och enkelt. Köp färska champinjoner, skiva och fräs i smör. När de vattnat ur ordentligt pudrar du på lite mjöl, sen vispgrädde, salt och vitpeppar, puttra tils champinjonerna fått fin smak på såsen, klart!
Jag tycker färdiga såser är läbbiga....;)
boz196516 februari 2010
Skrivet av mama97mia den 15 feb 2010
Är det många här som alltid gör egen majonnäs till exempel?
Jag kokar alltid egen räkfond på skalen och använder till fisksoppa/gryta sen. FInns recept hos mig och vet att andra har.
Jag gör alltid (nästan) min egen majonnäs. Så får jag den precis som jag vill ha den, och att den är helt fri från E-nummer är en helt enorm bonus.. =)
Färdigrätter är också nåt som aldrig kommer över min tröskel. Snacka om att bli blåst på pengar alltså. Betala dyrt för nåt som man själv gör både billigare, godare och nyttigare till en tredjedel av priset.
Pulvermos måste jag erkänna att jag ibland gör, men det är långt mellan tillfällena - som väl är. Men jag KAN bara inte äta pulvermos rakt av, utan måste krydda upp den med t.ex. smör eller grädde och muskot för att den ska bli någorlunda ätbar.
sikaal16 februari 2010
Skrivet av jan-gunnar-j den 15 feb 2010
Det vet i tusan hur det kommer att gå den här vintern, det finns bara två påsar lingon kvar i frysen, 4 kg!
Så det blir att snåla fram tills i höst.
Men bättre än så här kan nog inte lingosylt bli:
(L)(L)
Jag var i de sitsen ett år, men hittade frysta svenska bär. De var inte gratis, men vad gör man?:)
Jag är ju van att köpa bär då både min och makens kropp inte längre klarar lingonplockning :'(
The_mama97mia16 februari 2010
Jag menade inte att det skulle vara mot min religion att ibland köpa färdiglagat, men som sagt egen kokt lingonsylt är svårslaget. Vi gör som Anna Bergenström beskriver i en kokbok och det blir en härlig ljus geléeig sylt.
flumhum16 februari 2010
hos oss är det mest egna hamburgare som måste göras själv pga av allergier..
men en sak jag inte förstår. hur orkar ni stå och göra allt själv från grunden jämt? samtidigt som hemmet och barnen ska tas hand om och man jobbar?...
är det bara jag som kan va så trött så jag knappt orkar tugga maten någon gång i veckan och då ta halv fabrikat som klarar sig själv i köket?...
asasto16 februari 2010
Jag gör alltid mer än jag äter så jag har många färdigrätter i frysen för tillfällen då jag inte orkar laga något (+man kan ju behöva ha med sig en matlåda till skolan)
Själv gör jag det mesta själv t.o.m ketchupen är hemgjord detta år (jag äter väldigt lite sånt så jag behövde inte göra så mycket), och JA jag odlade tomaterna själv.
Mistys16 februari 2010
Tidsmässigt tar vissa saker inte mer än 15-20 minuter längre att laga, som mos. Att koka potatis i små,små bitar tar bara en kvart extra mot att göra pulvermos. Mycket går ju att förbereda och frysa in. Då går det ju nästan snabbare än färdigt. Jag har alltid ärtsoppa, bruna bönor, såsgrund mm i frysen. Att göra köttbullar tar också bara en kvart så många gånger tycker man att det tar längre tid än det gör. Hemma hos oss är slutresultatet viktigare. Livet är för kort för att inte äta god mat :p
bernit16 februari 2010
Skrivet av mama97mia den 15 feb 2010
Är det många här som alltid gör egen majonnäs till exempel?
Jag kokar alltid egen räkfond på skalen och använder till fisksoppa/gryta sen. FInns recept hos mig och vet att andra har.
mama97mia - Du är en fin människa, självklart majonnäs och självklart räkskal:p
Köper väldigt sällan halvfabrikat.. Däremot mannen i familjen älskar att "prova" nya saker.. så de händer att de slinker ner nån halväcklig produkt i vår varukorg.:o.
Låter kanske präktigt, men hemlagat är godast och inte så hemskt svårt när man har till gång till MK(Y)
Påssoppa! Äckligt och dessutom höjden av lathet. Fast jag har sett att det kommit ut färdigblandad omelettsmet på tetrapack. Det är nog snäppet värre.
.
Fyfaan ! Omelett på Tetra :o Vart är världen på väg ?....Urk spott tvi tvi .......
Jag köper halvfabrikat vad gäller sojersättningar (bullar, burgare, pytt) som jag har i frysen när jag är bara lat och hemma själv. Men jag märker ju mer mat jag lagar, desto äckligare är färdiga saker. Fast egen majonnäs skulle jag aldrig göra. Äter så lite att jag knappt har det hemma.
Skäms men erkänner jag köper ibland kall bea sås - intepå tetra precis men på plastförp. Rydbergs.
Däremot skulle jag aldrig köpa färdig omelettsmet. Skrev detta i annan tråd med.
Bea. sås, det köps nog här också ibland och finns alltid som pulver i skafferiet, det funkar ju till allt.
Äppelmos däremot vill jag absolut inte ha från affären - gillar inte smaken.
Omelettsmet har jag aldrig sett om jag ska vara ärlig men det måste ju vara hur tokigt som helst att köpa.
Det vet i tusan hur det kommer att gå den här vintern, det finns bara två påsar lingon kvar i frysen, 4 kg!
Så det blir att snåla fram tills i höst.
Men bättre än så här kan nog inte lingosylt bli:
Rårörda whiskylingon.
(L)(L)
Här styckas grisen själv o kycklingen nackas och tjuren klubbas, Sedan tas allt till vara och buljonger kokas. potatisen plockar jag ute från odlingen och även grönsakerna. Äggen kommer från hönorna här hemma. Öl och brännvin brygger jag själv från vete och råg från åkern. Korna ger den mjölk och grädde vi behöver. Bär och frukter tas tillvara för saft inkokningar och geler. I skogen skördas bären för att ge till sylt och marmelader. Utav fisket så gör vi egna fiskbullar och fiskpinnar.
Klart att det inhandlas en olika halvfabrikat och även helfabrikat hos mig.
Mvh
Höfta på i butikshyllorna
Anders
Jag har också tur att få hemgjord hallonsylt av min mamma, gjord på skogshallon. Mums...
I vilken del av Norrland ligger Malmö...(L)
Här styckas grisen själv o kycklingen nackas och tjuren klubbas, Sedan tas allt till vara och buljonger kokas. potatisen plockar jag ute från odlingen och även grönsakerna. Äggen kommer från hönorna här hemma. Öl och brännvin brygger jag själv från vete och råg från åkern. Korna ger den mjölk och grädde vi behöver. Bär och frukter tas tillvara för saft inkokningar och geler. I skogen skördas bären för att ge till sylt och marmelader. Utav fisket så gör vi egna fiskbullar och fiskpinnar.
Jag tyckte att färdig pannkassmet var höjden av onödigt, men omelette, är det sant?
Att köpa frusna bär räknas väl inte som halvfabrikat inte i min värld:p. Inte glass heller.
Jag lagar helst själv men jag är inte så anti mot halvfabrikat som många av er andra här. Jag är inte så principfast gillar att göra livet enkelt. En dag vill man laga mat i timmar och nästa ska det fort och kvickt. Arlas smaksatta kalla såser köper jag gärna. Färdig sallad också kan erkännas slinker ner nån gång.
En dag pratade min man och jag om att vara kräsen och jag sa att jag är ju inte kräsen jag äter nästan allt. Han bara tittade som ett frågetecken på mig och sen räknade han upp allt jag inte äter. Mc Donalds,inte korv, jag äter inget från en korvkiosk, hämtmat överhuvudtage är inte mycket som duger,pizza nej sällan, färdig pyttipanna, kommer inte in i mitt kök, färdigrätter usch ,sås på påse och soppa nej fy.Färdig potatisgratäng är bra men själv äter jag knappt av den jag gillar inte så mycket potatisgratäng alls jag vill hellre ha rostad kyftpotatis med bara lite salt.
Kanske jag är anti halvfabrikat ändå? Men annars äter jag det mesta:)
Jag tycker faktiskt att färdig ärtsoppa "på korv" är bra färdigmat! Speciellt som det bara är jag i familjen som gillar det! Änglamarks vegetariska tycker jag är god!(Y) Annars instämmer jag angående pulversoppor, blä.. och köttsoppa på burk. Urk.
(L)(L)(L) jag älskar pulvermos :p:p:p
(H) Att göra såser är det enklaste som finns!! Det du behöver ha hemma är lite goda fonder, matlagningsgrädde eller vilken grädde man gillar alt creme fraiche.
När du stekt din kyckling, köttbullarna eller köttet, slå på grädde, lite fond efter smak, salta och peppra, klart! Du kan även fräsa med lite paprika och rödlök för variation till kycklingen. Bara att testa sig fram efter hand vad du kan ha i. Äpple är gott till kyckling, eller chilipulver t ex.
Champinjonsås är supergott och enkelt. Köp färska champinjoner, skiva och fräs i smör. När de vattnat ur ordentligt pudrar du på lite mjöl, sen vispgrädde, salt och vitpeppar, puttra tils champinjonerna fått fin smak på såsen, klart!
Jag tycker färdiga såser är läbbiga....;)
Är det många här som alltid gör egen majonnäs till exempel?
Jag kokar alltid egen räkfond på skalen och använder till fisksoppa/gryta sen. FInns recept hos mig och vet att andra har.
Jag gör alltid (nästan) min egen majonnäs. Så får jag den precis som jag vill ha den, och att den är helt fri från E-nummer är en helt enorm bonus.. =)
Färdigrätter är också nåt som aldrig kommer över min tröskel. Snacka om att bli blåst på pengar alltså. Betala dyrt för nåt som man själv gör både billigare, godare och nyttigare till en tredjedel av priset.
Pulvermos måste jag erkänna att jag ibland gör, men det är långt mellan tillfällena - som väl är. Men jag KAN bara inte äta pulvermos rakt av, utan måste krydda upp den med t.ex. smör eller grädde och muskot för att den ska bli någorlunda ätbar.
Det vet i tusan hur det kommer att gå den här vintern, det finns bara två påsar lingon kvar i frysen, 4 kg!
Så det blir att snåla fram tills i höst.
Men bättre än så här kan nog inte lingosylt bli:
(L)(L)
Jag var i de sitsen ett år, men hittade frysta svenska bär. De var inte gratis, men vad gör man?:)
Jag är ju van att köpa bär då både min och makens kropp inte längre klarar lingonplockning :'(
Jag menade inte att det skulle vara mot min religion att ibland köpa färdiglagat, men som sagt egen kokt lingonsylt är svårslaget. Vi gör som Anna Bergenström beskriver i en kokbok och det blir en härlig ljus geléeig sylt.
hos oss är det mest egna hamburgare som måste göras själv pga av allergier..
men en sak jag inte förstår. hur orkar ni stå och göra allt själv från grunden jämt? samtidigt som hemmet och barnen ska tas hand om och man jobbar?...
är det bara jag som kan va så trött så jag knappt orkar tugga maten någon gång i veckan och då ta halv fabrikat som klarar sig själv i köket?...
Jag gör alltid mer än jag äter så jag har många färdigrätter i frysen för tillfällen då jag inte orkar laga något (+man kan ju behöva ha med sig en matlåda till skolan)
Själv gör jag det mesta själv t.o.m ketchupen är hemgjord detta år (jag äter väldigt lite sånt så jag behövde inte göra så mycket), och JA jag odlade tomaterna själv.
Tidsmässigt tar vissa saker inte mer än 15-20 minuter längre att laga, som mos. Att koka potatis i små,små bitar tar bara en kvart extra mot att göra pulvermos. Mycket går ju att förbereda och frysa in. Då går det ju nästan snabbare än färdigt. Jag har alltid ärtsoppa, bruna bönor, såsgrund mm i frysen. Att göra köttbullar tar också bara en kvart så många gånger tycker man att det tar längre tid än det gör. Hemma hos oss är slutresultatet viktigare. Livet är för kort för att inte äta god mat :p
Är det många här som alltid gör egen majonnäs till exempel?
Jag kokar alltid egen räkfond på skalen och använder till fisksoppa/gryta sen. FInns recept hos mig och vet att andra har.
mama97mia - Du är en fin människa, självklart majonnäs och självklart räkskal:p