X

skördat.....

Dela
Nu är resten sugar-snaps och brytbönor skördade. Det är alltid så att när första höststormen kommer, blir bönor och ärtor "förstörda". Det blåste bra för ett tags sedan, så nu var det dags att plocka resten och riva upp plantorna. Nu har jag rödbetor, lite krondill och kanske ett par squash kvar. Jag skriver kanske då jag inte fått någon squash i år, antigen har sniglana ätit upp dem eller så har de ruttnat, men nu verkar de växa på bra. Hoppas!
Hittade ca 10 kg Karl Johan i söndags! Hurraaaaa! Och så har det blivit mycket äppel förstås. Tomaterna mognar på i växthuset och ännu kommer det en och annan litenliten zucchini. Jag försöker också minnas att plocka hem så mycket färska örter som möjligt ur trädgård och växthus så att de blir använda medan de ännu är färska. Har en stor ruska med blandade örter i en kruka i köket. Känns lyxigt!
Skrivet av NicolinaZ den 15 sep 2010

Hittade ca 10 kg Karl Johan i söndags! Hurraaaaa! Och så har det blivit mycket äppel förstås. Tomaterna mognar på i växthuset och ännu kommer det en och annan litenliten zucchini. Jag försöker också minnas att plocka hem så mycket färska örter som möjligt ur trädgård och växthus så att de blir använda medan de ännu är färska. Har en stor ruska med blandade örter i en kruka i köket. Känns lyxigt!
Vad jag blir avundsjuk på dig!!!
Skrivet av lena4 den 17 sep 2010

Glömde skriva att jag plockade en hink plommon också.
Finns hur mycket som helst. Vad ska man göra med alla.?
Har massor med sylt kvar sen i fjol.


Hej!
Det är jättegott med plommon. Nackdelen är att alla "nästan" mognar samtidigt.
Tips!

Plommonkaka ā la Nettan

En saftig och god kaka med plommon och kanel. Servera gärna vaniljsås eller lättvispad grädde till.

Skrivet av ros, 9 sep 2008

 

Plommonpaj, plommonparfait, plommonsylt, muffins med plommon mm

Lycka till!
vi har ett plommonträd som ger extremt mycket frukt, varje år, och som nämnts så mognar ju alla samtidigt, och sen blir de dåliga ganska snabbt så det kan vara svårt att hinna äta dem eller göra något av dem. min faster tipsade mig för ett par år sedan om att plommon går utmärkt att frysa så det har jag börjat göra. plockar, kollar så att de är fina, sköljer och låter rinna av/torkar, sen lägger jag dem hela i plastpåsar, ca 1 kg i varje och stoppar in i frysen. sen kan jag ta fram och göra en plommonpaj eller koka chutney eller vad jag ni vill när som helst under kommande året, gott om tid att hinna ta tillvara allt.

en bonus är att plommon är väldigt lätta att kärna ur när de fortfarande är ganska frusna. skåra dem runt om, vrid isär så att du delar det i två halvor och peta bort kärnan. kladdar inte alls lika mycket som när de är färska eller om man låter dem tina helt först.
Skrivet av lena4 den 17 sep 2010

Glömde skriva att jag plockade en hink plommon också.
Finns hur mycket som helst. Vad ska man göra med alla.?
Har massor med sylt kvar sen i fjol.



Jag gör världens godaste plommon. Plommon i sockerlag. Skalade direkt i sockerlag. Sen ska de konserveras på gammalt sätt. Hermetiseras. Titta i en t.ex. Bonniers kokbok där finns det instruktioner hur man gör. Du behöver dock burkar med gummiringar. Min svärmor gör det åt mig med en speciell gryta. Det är helt suveränt att ta fram och äta till efterrätt med lite vispad grädde. Visst är det pill att skålla och skala, men jag tycker att det är värt det!