Paj är en av våra mest älskade maträtter. En paj är en smart rätt som du lätt slänger ihop av olika matrester som blivit kvar i kylen sedan tidigare middagar. Pajskalet kan fyllas med nästan vad som helst. Pajen är också en utmärkt rätt på knytkalas då den enkelt kan göras dagen innan. Sedan är det lätt att ta med pajen till kalaset och värma den i ugnen en stund innan det är dags att duka fram. En av pajens absoluta fördelar är ändå att den är så enkel att tillaga. En pajdeg slängs ihop i ett nafs och ingredienserna har du nästan alltid hemma.


En vanlig pajdeg består av bara tre ingredienser, mjöl, smör och vatten. Dessa ingredienser har du oftast hemma i kylen och eftersom innehållet kan varieras i oändlighet gör det pajen till en universallösning både till vardags som till fest.


Ska du laga mat till allergiker eller någon som inte tål mjölkprodukter går det så klart lika bra att byta ut smöret mot ett mjölkfritt smör som enkelt går att hitta i din matbutik. Glutenfri pajdeg lagar du enkelt, glutenfria alternativ till vetemjölet finns det gott om och pajen kan också varieras i smak genom att använda andra typer av mjöl. Prova gärna ett grövre fullkornsmjöl eller grahamsmjöl. Kanske till och med något helt nytt som bovetemjöl. Dinkelmjöl är en nyttig variant av vetemjöl. Dinkel är mindre förädlat än det vanliga vetet, med andra ord en variant närmare den nyttiga ursprungsformen.

Är det en efterrättspaj du bakar behövs en sötare variant av deg. En vanlig efterrättspajdag innehåller socker och ibland även bakpulver för att göra skalet sprött och luftigt. Då matpajen fylls med kött, grönsaker och skaldjur som binds ihop av en äggstanning eller ostfyllning har dessertpajen oftast en enklare fyllning. Frysta eller färska bär som får smälta i ugnen är ett gott alternativ för en dessertpaj. Är bären sura, exempelvis som röda vinbär, kan de blandas med lite socker och potatismjöl innan de läggs ner i skalet. Potatismjölet hindrar pajen från att bli allt för vattnig från de saftiga bären. Det finns förstås lyxigare dessertpajer som den franska Tarte Tatin med smördegsbotten och äpplen tillagade i gjutjärnspanna. Vår svenska stolthet är naturligtvis smulpajen, lika god med blåbär som med sommarfavoriten rabarber.

Vill du göra matpajen lite speciell, till exempel när du gör en tacopaj, går den fint att smaksätta pajdegen med någon krydda för att ge den karaktär. Blanda i lite paprikapulver för texmexsmak, kanske cayennepeppar eller chilipulver för att få mer sting i pajskalet. En köttpaj kan göras lyxig om du tillsätter lite örtkryddor så som timjan i skalet. Skaldjurspajen blir både vackert och välsmakande om du knådar in finhackad dill i din pajdeg.Det går utmärkt att blanda pajdegen för hand i en bunke, men det absolut snabbaste sättet är att använda en matberedare. Då har du din deg färdig på bara några sekunder! När du knådat din pajdeg lägger du in den i kylen inlindad i plastfolie eller i en plastpåse. Där får den svalna och vila innan du trycker ut den i pajskalet. Enklast är att forma en boll som du sedan kavlar ut till pajformens storlek innan du placerar den i formen. För att undvika en blöt paj förgräddar du pajskalet i ugnen innan du fyller den med sitt innehåll. Glöm inte att pricka några hål i botten med en gaffel för att undvika att skalet bubblar upp i botten under förgräddningen.