Denna bakelse skapades i början av 1800-talet när Alexander I skulle komma till Helsingfors på besök. Konditor Menn var den första som tillagade den.
Instruktioner
- Gör bottnarna. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke eller matberedare med riven isatt.
- Tillsätt smöret och finfördela det i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund botten, ca 16 cm i diameter. Bottnarna bör vara så jämntjocka som möjligt.
- Lägg bottnarna på en bakpappersklädd plåt. Nagga bottnarna med en gaffel. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills de blivit ljusbruna. Låt dem sedan kallna.
- Bred hallonsylten över den ena bottnen, lägg sedan den andra bottnen ovanpå. Gör glasyren. Rör ihop florsocker, citronsaft och vatten i en skål. Rör tills det blir en jämn glasyr.
- Bred glasyren över bakelsen. Garnera med tårtgelén. Spritsa tårtgelén i ringar på glasyren. Dra sedan med något spetsigt så att ett dekorativt mönster bildas. Börja i mitten och dra ut mot kanterna. Sätt ev en sockerdekoration i mitten.
Publicerat den
5 oktober 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ser bra ut! Ska testas när mannen har födelsedag på söndag, för han har alltid älskat Aleksanderbakelser. Men här i Finland brukar de nog vara fyrkantiga rutor, så jag tror jag ska göra den så. Frågan är bara en hur stor form jag ska räkna med...