- Serverar: 4 portioner
- Tid: 30 minuter
Skriv ut
Att ta vara på räkskalen efter färska räkor är en självklarhet för mej och kan jag inte använda dem genast så lägger jag dem i frysen till ett senare tillfälle.
En skaldjursfond kan du själv avgöra om den skall vara mild eller mer 'hummer'-smak på.
Instruktioner
- Rensa och hacka alla grönsakerna.
Bryn skalen i en vid kastrull i oljan (när skalen bryns i oljan frigörs smakerna från skalen)
Tillsätt tomatpurén och fräs någon minut
Tillsätt alla grönsaker och kryddor och fräs med i oljan några minuter.
Häll i kojaken och bränn (flambera) av skal-röran. Tillse att fläkten inte är på och att du har fritt ovanför kastrullen.
Häll i vinet och fyll på med vatten så det precis täcker skalen.
Låt småkoka i ca 30 min - sila av genom silduk eller finmaskig sil. Reducera fonden efter smak.
- Tips:
1. Ju mer du bryner skalen ju kraftigare smak får du på fonden.
2. Om du vill spara fonden, häll den i istärningspåsar och frys den. Då kan du bara ta ut några 'fondtärningar' och använda i din sås.
3. Om du skall göra en sås eller soppa direkt, använd grädde istället för vatten när du kokar fonden. (grädden hjälper till att dra ut smakerna)
Publicerat den
9 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Toppenrecept. Tack