- Serverar: 4 portioner
- Tid: 10 timmar
Skriv ut
Hummus görs på egenkokta kikärtor! Annars kan man lika gärna köpa hummus på burk…
Instruktioner
- Blötläggningen görs både för att det ska gå snabbare att koka och för att minska stora delar av det gift som finns i kikärtor innan de tillreds. Kikärtor och hummus är mycket billig mat, både för vegetarianer och köttälskare. När man ändå blötlägger och kokar kan man ju lika gärna ta en större mängd än vad som går åt till hummusen
- Kokning och blötläggning går till på följande vis:
Ta kikärtorna är lägg i en tillbringare, fyll upp med vatten nästan ända upp och toppa med 2 msk salt. Rör om och ställ in i kylskåp över natten, kan stå så någon dag utan problem. Ärtorna sväller ungefär till det dubbla så ta aldrig mer än 5 dl ärtor i en literbehållare.
- Skölj ärtorna noggrant och koka dem aldrig i samma vatten som de blev blötlagda i, allt för att undvika de gifter som gör att man blir dålig i magen och fiser så omgivningen flyr.
Stormkoka tio minuter i lättsaltat vatten och byt sedan vattnet och låt sjuda i 30-40 min tills det inte finns någon kärna kvar. Använd ärtorna direkt eller låt svalna i lättsaltat vatten.
Samma teknik fungerar bra på alla stora bönor så som kidney och liknande.
- Blanda 4dl kokta kikärtor, vitlök, olja och spiskummin
Mixa väl i en matberedsliknande blender tills allt har en jämt konsistens.
Tillsätt citron och smaka av med salt och peppar,
- Toppa med mycket persilja och njut omgående!
- Tahini hit och tahini dit… finns med i många recept men jag tycker den tar över så smaken av kikärtorna försvinner!
Publicerat den
27 november 2012
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Vilken sorts olja och hur mycket? Finns inte i listan på ingredienser men läggs plötsligt till i recepted.