Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hjortrontårta

 
  • Serverar: 10 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Hjortron det norrländska guldet är en sann delikatess. Den här ljuvliga tårtan med vispgrädde och hjortronsylt är en suverän avslutning på tex en festlig kräftskiva. Tips! Tänk på att inte riva skalet för långt in på citronen. Det vita under skalet kan nämligen ge en besk bismak. Hjortron! Hjortron liknar hallon, men är något större. De växer rikligt i främst Norrland, på mossar och myrar. Bären är härligt friska i smaken och mycket C-vitaminrika. Spara ägget! Släng inte det halva ägget som blir kvar när du bakar den här tårtan! Det går bra att blanda det med lite vatten, frysa in och använda till pensling vid ett senare tillfälle. Hjortronbakelser Vill du hellre göra mindre hjortronbakelser kan du baka ut degen i små formar istället. Följ i övrigt grundreceptet

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med bottnen: Skålla, skala och mal mandeln.
  2. Hacka samman mandel, vetemjöl, socker och matfett, gärna i matberedare.
  3. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
  4. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200 g
  5. Kavla ut degen till en rund platta. Tryck ut den i en rund form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter.
  6. Grädda tårtbottnen på galler i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt den kallna.
  7. Gör fyllningen: Vispa grädden och blanda den med keso och citronskal
  8. Bred kesogrädden på bottnen. Fördela och bred ut sylten i mitten. Garnera med hjortron.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.