3x6 rågbröd

Gott, enkelt, billigt och dessutom nyttigt. Behöver jag säga mer? Detta recept ger fyra kakor.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 6 dl rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke och slå över ljummet vatten. Lägg i saltet och låt det stå i 5-10 minuter.
    2. Häll först i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta snabbt ihop med en trägaffel. Låt degen jäsa i 20-30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Ta några tag i bunken igen med trägaffeln. Häll grovt rågmjöl på bakbordet och slå upp degen. Fös ihop till en limpa och dela i fyra bitar. Forma varje bit till en platt kaka.
    5. Jäs i 15-20 minuter.
    6. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    poissons 17 augusti 2012

    Första gången jag bakade detta hade jag inget vetemjöl hemma utan tog grahamsmjöl istället. Brödet blev jättegott men alldeles för smuligt då. Numera ersätter jag vetemjölet med 4 dl grahamsmjöl, 1 dl vetekli o 1 dl vetemjöl. Tack för receptet, det har blivit mitt nya favoritbröd.

    Virvlande 30 september 2012

    Kan bara lägga till att det inte behöver vara grovt rågmjöl på bakbordet om man inte använder det i receptet. Använder du vanligt rågmjöl så är det helt okej att använda det att mjöla med. ;)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben