Abborre i syrlig persiljesås med vaktelägg

Serverar: 4 portioner

Såsen får en härlig syra av vinäger och vin. Tillsammans med nystekt abborre och pressad potatis mildras den något.

Ingredienser

  • 600 g abborrfilé
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 1½ tsk salt
  • 3 krm nymald svartpeppar eller vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 4-6 vaktelägg
  • SÅS
  • ½ dl vittvinsvinäger
  • 1½ dl torrt vit vin
  • 4 dl mellangrädde
  • ½-3/4 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • ½ msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • 1 stor knippa persilja (2 dl blad)
  • 1 msk färska dragonblad eller ½ tsk torkade
  • TILLBEHÖR
  • 200 g sockerärtor
  • 1 knippe rödisor
  • 1 msk smör
  • kokt pressad potatis
  • Instruktioner

    1. Skölj och torka fiskfiléerna. Ta bort bröstbenet genom att skära ett snitt på varsida om dem, så kallad byxning. 2. SÅS: Koka samman vinäger och vin till 1 dl. Tillsätt mellangrädde, salt och peppar. Sjud sakta i ca 5 min tills drygt 3 dl återstår. Rör ut Maizena i kallt vatten. vispa ner i såsen och låt koka upp. 3. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i vakteläggen. Dra kastrullen åt sidan och låt äggen ligga 4 min. Ta upp, knacka dem runt om så att skalet spricker, såola dem kalla, skala och halvera. 4. Vispa upp ägget, blanda ströbröd, salt och peppar på en tallrik. Vänd filéerna först i ägget och därefter i ströbrödet. 5. Hetta upp smöret i en panna och bryn filéerna gyllenbruna på medelstark värme, 2-3 min på ena sida och 1 min på andra. 6. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Skölj och strimla sockerärtorna, skölj och klyfta rädisorna. Lägg grönsakerna i det kokande vattnet, koka upp, häll av vattnet och tillsätt en klick smör. 7. Skölj och torka persiljan. Nyp bort stjälkarna oc lägg ner bladen i såsen tillsammans med dragonen. Mixa såsen ljusgrönprickig med mixerstav eller i matberedare. 8. Lägg såsen som en spegel på varma tallrikar, lägg på grönsaker, en fiskfilé och 2-3 ägghalvor. Servera med nykokt pressad potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben