Citronkaka med syrlig lag och strössel

En saftig och lite syrlig kaka.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • Rivet skal av ½ citron
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 ½ dl mjöl
  • 1 dl grädde
  • Lag
  • 1 msk smör
  • 1 dl socker
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl färskpressad citronsaft
  • 1 msk vaniljsocker
  • Garnering
  • Strössel
  • Instruktioner

    1. Smält margarinet och slå i grädden. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt det i äggsmeten växelvis med smörblandningen. Rör sist i rivet citronskal. Rör till en slät smet.
    2. Smörj och bröa en bakform och häll i smeten.
    3. Grädda i 175 grader ca. 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.
    4. Gör lagen när kakan börjar bli färdig. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp.
    5. Ta ut kakan ur ugnen och stick tätt med hål i den med en gaffel eller provsticka. Skeda över den varma lagen över kakan. Strö på strössel och låt svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    zonale 9 april 2009

    Med en frisk smak av citron mot den söta sockerkakan. Vinner på att stå till sig till nästa dag men då....mums

    SamIam 15 april 2009

    Supergod kaka, verkligen en hit! Skall även prova med apelsin instället för citron och hackad choklad på toppen. Återkommer med resultat!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben