Adventskaka med saffran och nötter

Serverar: 8-10 portioner

Det ska jag nog prova till advent

Ingredienser

  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker eller brun farin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 175 g margarin eller smör
  • 2 ägg
  • Saffranskräm
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk strösocker
  • 1 1/2 g saffran
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 4 äpplen ca 600 g
  • 1-2 dl blandade nötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader Blanda alla ingredienser till degen gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm) Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
    2. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka) Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
    3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och hela eller grovhackade nötter. Rulla ut resten av degen till drygt fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna. Servera kakan till kaffe eller te.
    5. Laktosfri: använd laktosfritt matfett, laktosfri mjölk och vispgrädde.
    6. Mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt ut mjölken mot havre, soja, eller risdryck. Byt ut grädden mot havre eller sojagräddersättning.

    Liknande recept

    4.8
    1 h
    8-10
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben